Βιομηχανία: Νέο σήμα κινδύνου για το ενεργειακό κόστος
Πριν από λίγες ημέρες, ο Αντώνης Κοντολέων, πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, της Ένωσης, δηλαδή, που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, σε παρέμβασή του στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής είχε τονίσει την ανάγκη για τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ρεύματος για την μεταποίηση και συνολικά την παραγωγή, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να υφίσταται
Στο φόντο, δε, αποφάσεων άλλων κρατών μελών που προωθούν μέτρα στήριξης ο κ. Κοντολέων εκπέμπει νέο “σήμα SOS” σε συνέχεια και των διαφαινόμενων διατακτικών προθέσεων της κυβέρνησης για ενισχύσεις για τις ελληνικές ενεργοβόρες επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως αναφέρει ο κλάδος, καλούνται να πληρώνουν το ρεύμα με τιμές της τάξης των 170 ευρώ/MWh, . “Η ελληνική βιομηχανία είναι μεσοπέλαγα αντιμέτωπη με τα κύματα χωρίς καμία βοήθεια……” αναφέρει ο κ. Κοντολέων ζητώντας από την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλγαρίας αλλά και άλλων κρατών μελών.
Συγκεκριμένα, με βάση όσα αναφέρει σε σχετική ενημέρωση η ΕΒΙΚΕΝ, η Βουλγαρία από τον περασμένο Ιούνιο έχει εγκρίνει ειδικό μηχανισμό επιδότησης του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων όταν η τιμή χονδρικής ξεπερνάει το όριο των 90 ευρώ/MWh. Μάλιστα πρόσφατα και παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει σταθερή κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας στο πλαίσιο της παράτασης ισχύος του προϋπολογισμού του 2024, ενέκρινε παράταση του προαναφερόμενου μηχανισμού για όλο το 2025. Όπως προβλέπεται το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερέσοδα των παραγωγών ρεύματος.
“Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν στηρίζουμε τη βιομηχανίες έντασης ενέργειας , όταν μάλιστα εκτός της τιμής του χρηματιστηρίου που κινείται σε υψηλά επίπεδα βλέπουμε κανείς υπεύθυνος να μην ασχολείται με την εκτόξευση των τιμών στη χρέωση των uplifts” αναφέρει με έμφαση ο κ. Κοντολέων και σημειώνει ότι τα ποσά αυτά από τις ανοδικές κινήσεις κερδοσκοπίας φτάνουν ακόμη και τα 500εκ € επιπλέον σε ετήσια βάση . “Είναι κάτι που ξεκίνησε τον Οκτώβριο” σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ ζητώντας τουλάχιστον την παράταση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Προσωρινού Πλαίσιο Κρίσης (Temporary Crisis Framework -TCΤF). μέχρι το 2030, κάτι που ζήτησε από την πρόεδρο της Κομισιόν με πρόσφατη επιστολή του, με ημερομηνία 2/1/2025 ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει κάποιο σχήμα άμεσης επιδότησης για τις μεγάλες βιομηχανίες καθώς έχουν άλλα εργαλεία στη διάθεσή τους για να “αμυνθούν” στη ενεργειακή ακρίβεια τονίζοντας ότι η οικονομική στήριξη που έχει προαναγγελθεί θα αφορά μόνο τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με εγκαταστάσεις ισχύος έως 35 KVA.
Επίσης, ήδη, η η ΕΒΙΚΕΝ έχει αναδείξει και το ζήτημα του κόστους στην Αγορά Εξισορρόπησης το οποίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα από τον περασμένο Οκτώβριο και φθάνει τα 25 ευρώ/MWh. Όπως έχει τονίσει σε δημόσιες παρεμβάσεις της υπάρχουν προσφορές παικτών στην Αγορά Εξισορρόπησης που φθάνουν και τα 1000 ευρώ/MWh, ενώ τονίζει πως το επιπλέον κόστος από την αύξηση των τιμών στην συγκεκριμένη Αγορά φτάνει τα 500 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση. Ασφυκτικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις Στο μεταξύ, μια σημαντική πρόκληση για τη βιώσιμη παραγωγή πλαστικών προϊόντων (όπως και για το σύνολο της βιομηχανικής παραγωγής) στη χώρα μας αποτελεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους των τελευταίων ετών. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση που υπογράφει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ).Σύμφωνα με σχετικές έρευνες οργανισμών όπως «το ΙΟΒΕ, αλλά και όπως έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ), το υψηλό κόστος ενέργειας έχει σημαντικές επιπτώσεις γι’ αυτόν τον σημαντικό κλάδο της εθνικής οικονομίας. Τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας στη διεθνή σκηνή, ζητήματα συνέχισηςτης παραγωγής, θέσεων εργασίας, αλλά και εσόδων για τοκράτος, είναι μερικές μόνο εξ αυτών» αναφέρει ο Συνδρδμος και συμπληρώνει:
«Σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο και η αναγκαία μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία, που προϋποθέτουν σημαντικές επενδύσεις εκ μέρους της βιομηχανίας, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις.
Ο ΣΒΠΕ παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση στην παραγωγή πλαστικών υλών και προϊόντων και με ανησυχία σημειώνει περιπτώσεις όπως του εργοστασίου Polisan Hellas στον Βόλο: σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα το εργοστάσιο, που παράγει τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), βρίσκεται πλέον σε διαδικασία πώλησης, με αποτέλεσμα 75 εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απόλυσης. Το υψηλό κόστος, τα παραγωγικά προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο ανταγωνισμός από αγορές όπως η Κίνα, οδήγησαν τους μετόχους στην απόφαση αυτή.
Η Polisan Hellas αποτελεί ένα μόνο από τα παραδείγματα επιχειρήσεων που αγωνίζονται να επιβιώσουν υπό τις παρούσες συνθήκες. Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στην απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά διαχέονται ευρύτερα στην οικονομία, καθώς υπονομεύεται η παραγωγική δραστηριότητα και η ικανότητα εξαγωγών.
Ο ΣΒΠΕ, έχει επισημάνει τις στρεβλώσεις αυτές τόσο στην Πολιτεία όσοι και σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας την ένταξη αυτού του στρατηγικής σημασίας κλάδου στις ενεργειακές επιδοτήσεις, κάτι που δεν συμβαίνει έως και σήμερα.
Ο Σύνδεσμος καλεί, έστω και τώρα, τους εμπλεκόμενους φορείς να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή διασφαλίζοντας, σε συνεργασία και με τις επιχειρήσεις, ότι ο κλάδος θα παραμείνει μοχλός ανάπτυξης και καινοτομίας.
Η ελληνική βιομηχανία πλαστικών, με ιστορία δεκαετιών και κρίσιμο ρόλο στην εθνική οικονομία, δεν πρέπει να αφεθεί να παρακμάσει. Η επαναβιομηχανοποίηση της Ελλάδας είναι ένα στοίχημα για το άμεσο μέλλον, που απαιτεί λύσεις στο παρόν.»
Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (Σ.Β.Π.Ε.) ιδρύθηκε το 1958 και από τότε μέχρι και σήμερα παραμένει ο δυναμικός εκπρόσωπος της ελληνικής βιομηχανίας, που δραστηριοποιείται στον κλάδο όλων των πλαστικών εφαρμογών. Τα μέλη του Συνδέσμου αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της ελληνικής παραγωγής πλαστικών. Στο Σύνδεσμο συμμετέχουν ως τακτικά μέλη βιομηχανίες παραγωγής πλαστικών προϊόντων όπως φιλμ, σωλήνες, κιβώτια, προϊόντα εξέλασης φύλλου και θερμοδιαμόρφωσης, Masterbatch. Επίσης μέλη του είναι κατασκευαστές μηχανών όπως και εισαγωγείς Α’ υλών. Ο Σ.Β.Π.Ε. είναι μέλος της «EuPC» (European Plastics Converters- Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μεταποιητών Πλαστικών) και συμμετέχει στην «PlasticsEurope» (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Πλαστικών Πρώτων Υλών).Γιώργος Αλεξάκης
#βιομηχανία #ενεργειακό_κόστος #Τιμές #παραγωγή- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Εκλογή προέδρου Δημοκρατίας: Τι δείχνουν οι αριθμοί για Τασούλα, Γιαννίτση, Κατσέλη
- ΗΠΑ: Στην ορκωμοσία Τραμπ προβλέπεται η χαμηλότερη θερμοκρασία εδώ και 40 χρόνια
- Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πανεπιστημίου λόγω εργασιών
- Μπάιντεν: Εξέφρασε τη "σοβαρή ανησυχία" του για την αμερικανική δημοκρατία
- Τιμολόγια ρεύματος: Τι αλλάζει από σήμερα – Τα νέα ωράρια στο διζωνικό
- Δημοσκόπηση-σοκ στη Βρετανία: Ο Φάρατζ πάνω από τους Tories
- PPC offers corporate customers new initiatives for green energy consumption
- Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ: Η έκπτωση 20% και η «δεύτερη ευκαιρία» στους ιδιοκτήτες
- Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα πληρωθούν αναδρομικά
- Greek Chamber of Hotels’ initiative for hospitality
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πανεπιστημίου λόγω εργασιών
- Δημοσκόπηση-σοκ στη Βρετανία: Ο Φάρατζ πάνω από τους Tories
- Βιομηχανία: Νέο σήμα κινδύνου για το ενεργειακό κόστος
- ΧΑ: Δεν τόλμησε να αντιπαρατεθεί με τις 1.514 μονάδες
- Τοποθετήθηκαν οι Υποστράτηγοι της ΕΛΑΣ- Οι κρίσεις των Ταξιάρχων
- Ανασκόπηση 2024: Η αγορά crypto με τη γλώσσα των αριθμών
- Ο Γιώργος Αλεξανδράτος νέος Πρόεδρος στο Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος
- ΙΜΟ: Αύξηση των κινδύνων για πληρώματα και περιβάλλον
- Έλλειψη χρηματοδότησης για τη ναυπηγική βιομηχανία στην Ευρώπη
- Τελευταία Νέα Reporter
- Βιομηχανία: Νέο σήμα κινδύνου για το ενεργειακό κόστος
- Ανασκόπηση 2024: Η αγορά crypto με τη γλώσσα των αριθμών
- Δημοσκόπηση-σοκ στη Βρετανία: Ο Φάρατζ πάνω από τους Tories
- Τοποθετήθηκαν οι Υποστράτηγοι της ΕΛΑΣ- Οι κρίσεις των Ταξιάρχων
- ΧΑ: Δεν τόλμησε να αντιπαρατεθεί με τις 1.514 μονάδες
- Έλλειψη χρηματοδότησης για τη ναυπηγική βιομηχανία στην Ευρώπη
- ΙΜΟ: Αύξηση των κινδύνων για πληρώματα και περιβάλλον
- Ο Γιώργος Αλεξανδράτος νέος Πρόεδρος στο Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος
- Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πανεπιστημίου λόγω εργασιών
- Χρηματιστήριο: Πέτυχε ασθμαίνοντας το 3 στα 3-Θετική εικόνα στις τράπεζες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μυτιλήνη (+13,3%), Ρόδος (+12,7%), Σκιάθος (+8,7%) και Χανιά (+8,3%) ξεχώρισαν, το 2024, από τα αεροδρόμια της Fraport Greece
- Τουρκία: Συνελήφθη ο δήμαρχος της Μπεσίκτας για στημένους διαγωνισμούς
- 3 comfort ξενώνες για χειμερινά χουχουλιάσματα
- Κίνα: Ανάπτυξη της οικονομίας 5% το 2024 - Ενισχύει τα μέτρα στήριξης εν όψει Τραμπ
- Όρμπαν: Ήρθε η ώρα να καταργηθούν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας
- FARIA Renewables και HUAWEI ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση της καινοτομίας στην αποθήκευση ενέργειας στην Ελλάδα
- Μαυροβούνιο: Ως τον Μάρτιο παρατείνεται η ισχύς των αδειών διέλευσης του 2024 για τις ελληνικές μεταφορικές
- Παγκόσμια Τράπεζα: Ανάπτυξη 2,7% φέτος – Δεν αρκεί για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου
- Ρεύμα: Τι αλλάζει στα τιμολόγια από σήμερα – Τα νέα ωράρια στο διζωνικό τιμολόγιο