Βομβαρδισμοί στη Γάζα: Πώς απαντά η Χαμάς-Ο απολογισμός των νεκρών

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τον ισραηλινό στρατό να εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια

της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πολιτικής ασφάλειας έθεσε ως πρωταρχικό στόχο του στρατού του Ισραήλ την πλήρη εκκαθάριση των εδαφών της χώρας από τους ένοπλους της Χαμάς.

Αξιωματούχοι υγείας στη Γάζα ανακοίνωσαν ότι 232 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα. Επίσης, περίπου 1.700 άτομα έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, το οποίο δεν παρείχε ανάλυση σχετικά με το πού σημειώθηκαν οι θάνατοι και εάν στους θανάτους περιλαμβάνονται μαχητές της Χαμάς ή πολίτες στη Γάζα.

Τουλάχιστον 100 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από την επίθεση της Χαμάς, μετέδωσε ο ισραηλινός σταθμός N12. Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, 50 ισραηλινοί όμηροι κρατούνται από ενόπλους της Χαμάς στο κιμπούτς Μπίρι κοντά στο σύνορο με τη Γάζα.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 150 ρουκέτες κατά του Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ένα κτίριο στο Τελ Αβίβ κατέρρευσε από πλήγματα με ρουκέτες και δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν. Παράλληλα, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην Χαμάς, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σπίτι του επικεφαλής της Χαμάς, του Γιεχία Αλ Σινουάρ, στο Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Επιπλέον, η Χαμάς έχει πιάσει «ομήρους και αιχμαλώτους πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF), στρατηγός Daniel Hagari. «Υπάρχουν επίσης θάνατοι μεταξύ των στρατιωτών του IDF. Δεν έχουμε ακόμη ακριβή αριθμό, είμαστε σε πόλεμο», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Καλέντ Καντόμι, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η στρατιωτική επιχείρηση στο Ισραήλ είναι μια απάντηση σε όλες τις φρικαλεότητες που έχουν αντιμετωπίσει οι Παλαιστίνιοι εδώ και δεκαετίες. «Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να σταματήσει τις φρικαλεότητες στη Γάζα, ενάντια στον παλαιστινιακό λάο, στα ιερά μας μνημεία όπως το Αλ-Άκσα. Όλα αυτά είναι ο λόγος πίσω από την έναρξη αυτής της μάχης», τόνισε. Η Χαμάς κάλεσε τους «αντάρτες στη Δυτική Όχθη» καθώς και «τα αραβικά και ισλαμικά κράτη» να μπουν στη μάχη, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε: «Σήμερα είδαμε το πραγματικό πρόσωπο της Χαμάς. Ένας στρατός τρομοκρατών που έχει ως μοναδικό στόχο την εν ψυχρώ δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Υποστηριζόμενοι και καθοδηγούμενοι από τους εντεταλμένους διοικητές τους στο Ιράν, πραγματοποίησαν μια απρόκλητη, αποτρόπαια επίθεση εναντίον του εβραϊκού κράτους σε μια εβραϊκή ιερή ημέρα. Αθώοι πολίτες σφαγιάστηκαν και τραυματίστηκαν και πολλοί εξακολουθούν να δέχονται επιθέσεις. Το κράτος του Ισραήλ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξαλείψει αυτόν τον ξεκάθαρο και άμεσο κίνδυνο για τους πολίτες μας. Το Ισραήλ θα νικήσει μπροστά σε όλες τις προκλήσεις».

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ έκανε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας στη Γάζα. «Αυτή η επίθεση έχει φρικτό αντίκτυπο στους ισραηλινούς αμάχους. Οι άμαχοι δεν θα πρέπει ποτέ να είναι στόχος επιθέσεων», δήλωσε ο Τουρκ και κάλεσε το Ισραήλ να λάβει προληπτικά μέτρα για να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων. «Καλώ για τον άμεσο τερματισμό της βίας και απευθύνομαι προς όλες τις πλευρές και τις σημαντικές χώρες στην περιοχή να αποκλιμακώσουν για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία», είπε.

«Καταδικάζουμε έντονα τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του εταίρου του ΝΑΤΟ, του Ισραήλ. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και όλους όσους επλήγησαν. Η τρομοκρατία αποτελεί θεμελιώδη απειλή για τις ελεύθερες κοινωνίες και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Ντίλαν Ουάιτ.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώθησε τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν τις πτήσεις τους προς το Ισραήλ, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας. Ειδικότερα, αεροπορικές εταιρείες όπως η British Airways, η Virgin Atlantic, η Lufthansa, η Iberia, η American Airlines, η Delta, η United και η Lufthansa ανέστειλαν τις πτήσεις τους, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

ΙσραήλΠαλαιστίνηΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣΜέση ΑνατολήΟΗΕΝΑΤΟΑεροπορικές
Keywords
Αναζητήσεις
vomvardismoi-sti-gaza-pos-apanta-i-chamas-o-apologismos-ton-nekron.htm
Τυχαία Θέματα