Βόρεια Μακεδονία: Υστερεί στην πάταξη διαφθοράς σε βουλευτές και δικαστικούς

13:29 4/7/2022 - Πηγή: Reporter

Η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) δημοσίευσε σήμερα μια έκθεση συμμόρφωσης για τη Βόρεια Μακεδονία, αξιολογώντας την πρόοδό της, στην εφαρμογή των 19 συστάσεων που απευθύνθηκαν στη χώρα, στην Έκθεση Αξιολόγησης Τέταρτου Γύρου για την πρόληψη της διαφθοράς σε σχέση με τα μέλη του κοινοβουλίου, των δικαστών και των εισαγγελέων.

Η GRECO καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει, μέχρι στιγμής, εφαρμόσει ικανοποιητικά μόνον εννέα συστάσεις, από τις 19 που υποβλήθηκαν.

Από τις δέκα εκκρεμείς συστάσεις, εννέα συστάσεις εφαρμόστηκαν

εν μέρει και μία σύσταση δεν εφαρμόστηκε.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης η πρόοδος, στην πάταξη της διαφθοράς, σε βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς χαρακτηρίζεται μέτρια.

Όσον αφορά τους βουλευτές, μια σειρά από πολλά υποσχόμενες πρωτοβουλίες, όπως η εκπόνηση του νέου "Ο Κώδικας Δεοντολογίας για τους Βουλευτές" και οι σχετικές νέες Οδηγίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Συνολικά αυτά αποτελούν ένα κατάλληλο πλαίσιο για την προώθηση της ακεραιότητας και την καθοδήγηση της ηθικής συμπεριφορά βουλευτών π.χ. όσον αφορά τις συγκρούσεις συμφερόντων, τη δέσμευση με τους λομπίστες, δώρα, κ.λπ.

Ωστόσο, και τα δύο έγγραφα θα χρειάζονταν περαιτέρω βελτίωση και εξορθολογισμό ώστε να γίνουν πιο φιλικά προς τον χρήστη, να εξαλειφθεί το περιττό περιεχόμενο, να διασφαλιστεί μεγαλύτερη σαφήνεια και συνοχή και σαφέστερα διαχωρισμό των εφαρμοστέων κανόνων από τις επεξηγήσεις και παραδείγματα.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν ακόμη μηχανισμοί συμμόρφωσης και παροχής συμβουλών.

Όσον αφορά το δικαστικό σώμα, η GRECO σημειώνει την επέκταση του εύρους των κυρώσεων που εφαρμόζεται στους δικαστές δυνάμει του άρθρου 78 παράγραφος 2 του νόμου περί δικαστηρίων αλλά επαναλαμβάνει τις ανησυχίες της ότι προηγούμενες προθέσεις για επίσημη απομάκρυνση του Υπουργού Δικαιοσύνης δεν έχουν ακόμη εφαρμοσθεί.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι μια εις βάθος εξέταση του ενεργητικού δηλώσεων όλων των βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων δεν έχει παρασχεθεί και πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος αναφοράς συμφερόντων διατίθεται στην GRECO μόνο σε σχέση με ορισμένους βουλευτές.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

GRECOΔιαφθοράΣΚΟΠΙΑΣυστάσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βόρεια Μακεδονία, Υστερεί,voreia makedonia, ysterei