Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις-Τα σημεία... τριβής

00:02 5/3/2021 - Πηγή: Reporter

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Στην ονομαστική ψηφοφορία την οποία είχε ζητήσει το ΚΚΕ, επί της αρχής, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 158 βουλευτές ενώ 140 βουλευτές καταψήφισαν.

Στο άρθρο 219 για τον καθορισμό υπό-περιοχών ήπιας ανάπτυξης, «υπέρ» ψήφισαν 158 βουλευτές και 140 καταψήφισαν. Στην τροπολογία για την αναστολή των πρωτοκόλλων

κατεδάφισης, «υπέρ» ψήφισαν 158 βουλευτές, 119 βουλευτές ψήφισαν «κατά» και 21 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία προσδοκά ότι θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που δημιουργεί ο νέος νόμος, ώστε να προχωρήσει γρήγορα η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, η κυβερνητική πλειοψηφία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τηρεί στάση «θολή», ως προς την τροπολογία για την αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, διότι απέφυγε να απαντήσει στην προτροπή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να δηλώσουν οι βουλευτές του, «αν πρέπει αύριο κιόλας να βάλουν μπροστά οι μπουλντόζες της κατεδάφισης». «Πατάτε πάλι σε δύο βάρκες. Με το ένα πόδι στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και με το άλλο πόδι στους ιδιοκτήτες αυτών των περιουσιών και συνεχίζετε έτσι τη θολή πορεία σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος.

Οι διατάξεις που έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις και, προκάλεσαν επικρίσεις, ως «περιβαλλοντοκτόνες», μονοπώλησαν μεγάλο μέρος στην τελική φάση της συζήτησης.

«Κυβερνούσατε, από τον Ιανουάριο του 2015 και για να γκρεμίσετε τα πρώτα αυθαίρετα, στις 3.9.2018, χρειάστηκε να έχει μεσολαβήσει το Μάτι», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θυμήθηκε να γκρεμίσει αυθαίρετα στον Μαραθώνα, για να ενισχύσει το αφήγημα της για το Μάτι.

Νωρίτερα, στο θέμα είχε αναφερθεί και ο Αλέξης Τσίπρας, συνδέοντάς το με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ο Άδωνις Γεωργάδης αναφέρθηκε τέλος και στο άρθρο 219 για τον καθορισμό υπο-περιοχών ήπιας ανάπτυξης, υπεραμύνθηκε των διατάξεων σημειώνοντας πως η κυβέρνηση σέβεται τις αγωνίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά θεωρεί ότι έχει εντάξει στο άρθρο όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες για να μην κινδυνεύσει το περιβάλλον και υπάρχει και ο έλεγχος του ΣτΕ, και θα σταματήσει την κυβέρνηση «αν είναι μια τόσο κακή και ειδεχθής κυβέρνηση, που πάει να καταστρέψει τις περιοχές NATURA».

Βουλήδημόσιες συμβάσειςνομοσχέδιο
Keywords
Τυχαία Θέματα