Βουλή: Στις 10:30 η κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Σε κλίμα πόλωσης αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στην Βουλή (10:30 π.μ.) η μονομαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Η τρίμηνη διάρκεια του lockdown έχει φέρει μεγάλες ανατροπές στο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου για την στήριξη της οικονομίας,

αλλά και πολιτικούς πονοκεφάλους.

Ο συνδυασμός αστυνομικής βίας και της αλγεινής εντύπωσης που έχει προκαλέσει στην κοινωνία, αλλά και η διαφαινόμενη δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο της οικονομίας ακόμη και μετά το άνοιγμα της αγοράς με τη συσσώρευση χρεών και υποχρεώσεων οδήγησαν την κυβέρνηση στο να υπενθυμίζει μέτρα και να δώσει ορίζοντα για νέες ενισχύσεις για να κατασιγάσει αντιδράσεις.

Ήδη στα 11,6 δισ. που υπολόγιζε η Κομισιόν, φαίνεται να μπαίνει πρόσθετο άλλο 1 δισεκ. περίπου με μια σειρά μέτρων κορωνίδα των οποίων πέρα από το ανακοινωθέν τρίπτυχο, 7ος γύρος Επιστρεπτέας, «Γέφυρα ΙΙ» και χρηματοδότησης παγίων, θα είναι τα "κουρέματα" ενοικίων τον Απρίλιο για τις κλειστές επιχειρήσεις αλλά και νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Δηλαδή, είναι ανοικτό να προωθηθεί νέος γύρος, 8ος, της επιστρεπτέας αλλά και επέκταση του μέτρου των ενοικίων και του παγώματος των επιταγών όπως και των σχημάτων επιδότησης εισφορών και αναστολών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα εν όψει και της συζήτησης της Παρασκευής στη Βουλή για τα φαινόμενα βίας θα επαναλάβει και πάλι αυτά τα τρία βασικά νέα μέτρα στήριξης, αλλά και τις καλές επιδόσεις της οικονομίας στο μέτωπο της ανεργίας συγκριτικά με την ΕΕ.

Σύμφωνα, δε, με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου η συνολική ενίσχυση στη διετία 2020-21 φτάνει τα 36,5 δισεκ με το δημοσιονομικό κόστος να είναι στα 24 δισεκ, και τα υπόλοιπα είναι μέτρα ρευστότητας συν η στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος για το πρώτο χαμένο τρίμηνο φτάνει τα 3 δισ ευρώ για τον Προϋπολογισμό, με το λιανεμπόριο να έχει χάσει 4,5 δισεκ, όπως λένε οι φορείς του, από το τζίρο των εκπτώσεων (τόσο ήταν πέρυσι ο συνολικός τζίρος).

Η κατάσταση βέβαια στην εστίαση, αλλά και στις επιχειρήσεις πολιτισμού και αθλητισμού είναι ακόμη χειρότερη και βέβαια αναμένονται μέτρα καθώς στο όριο επιβίωσης είναι οι περισσότερες επιχειρήσεις.

Τουρισμός και η σκληρή πραγματικότητα

Στο μεταξύ την αγωνία τους για την επιβίωση των τουριστικών γραφείων κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και την ανάγκη για εξειδικευμένα και όχι οριζόντια μέτρα στον κλάδο, εξέφρασαν οι Πρόεδροι των Ενώσεων-Μελών της Ομοσπονδίας FedHATTA (Ομοσπονδία Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού) σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η FedHATTA την Τρίτη, 10 Μαρτίου 2021 με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου ενημερωτικών συναντήσεων της Ομοσπονδίας με την Πολιτεία και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ενημέρωσαν το ΚΙΝΑΛ για θεσμικά θέματα που ταλανίζουν χρόνια τον κλάδο λόγω συναρμοδιότητας Υπουργείων αλλά και για τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία για μία ακόμη τουριστική σεζόν.

Βασική αγωνία του τουριστικού κόσμου είναι η αβεβαιότητα τόσο για την ημερομηνία επανεκκίνησης του τουρισμού, όσο και για τον τρόπο επανεκκίνησης. Όπως είναι γνωστό, ο τουρισμός λειτουργεί ετεροχρονισμένα σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι αναγκαίο να είναι γνωστές εκ των προτέρων οι διαδικασίες που θα δρομολογηθούν όταν τα ταξίδια θα είναι πλέον εφικτά, καθώς και τα πρωτόκολλά που θα ισχύσουν για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τόνισαν ότι εκτός από τον παραθεριστικό τουρισμό, τις περιηγήσεις και τα city breaks, που αναμένεται να ανοίξουν νωρίτερα από άλλες μορφές τουρισμού οι υπόλοιπες, όπως η κρουαζιέρα και τα MICE αναμένεται να επανέλθουν πολύ αργότερα, το 2023-2024 και για το λόγο αυτό είναι κρίσιμο να υπάρξει το συντομότερο δυνατό σαφής πολιτική.

Έγινε δε ξεκάθαρο στους εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ ότι τα τουριστικά γραφεία, παρότι δεν ανήκουν στους κλάδους που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αλλά στους πληττόμενους, παραμένουν (σε αντίθεση με άλλους κλάδους) ουσιαστικά κλειστά από τον Μάρτιο του 2020 (με μικρό 3μηνο διάλλειμα το καλοκαίρι). Για το λόγο αυτό είναι επιβεβλημένο να υπάρξει εξειδικευμένη και όχι οριζόντια αντιμετώπιση από την Πολιτεία με ορίζοντα το τέλος του 2021 και με ουσιαστικά μέτρα που θα δώσουν στον κλάδο ρευστότητα και θα του επιτρέψουν να επιβιώσει.

Έμφαση δόθηκε επίσης στην θέση της Ελλάδας στον ανταγωνισμό όσον αφορά τόσο την προετοιμασία για το άνοιγμα της αγοράς (όπως τα πρωτόκολλα, αλλά και ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό), όσο και στο προσφερόμενο προϊόν και βέβαια στις υποδομές της χώρας (πχ μαρίνες, συνεδριακά κέντρα, κλπ). Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας υπογράμμισαν επίσης ότι πρέπει να υπάρξει στοχευμένη και συγκροτημένη προβολή της χώρας μας από Πολιτεία, περιφέρειες και δήμους καθώς και δράσεις για την τόνωση των τουριστικών ροών.

Επιπλέον τονίστηκε ότι τα τουριστικά γραφεία χρειάζονται τα απαιτούμενα εργαλεία δουλειάς για να μπορέσουν να πουλήσουν τον προορισμό «Ελλάδα», όπως κίνητρα για ανανέωση του στόλου των τουριστικών λεωφορείων, ανταγωνιστικές τιμές στα συστατικά του πακέτου (π.χ. μειωμένο ΦΠΑ), ένα καλά οργανωμένο ακτοπλοϊκό δίκτυο με προγραμματισμένα δρομολόγια και άλλα.

Σημαντικό εργαλείο όμως είναι και η άρση των εμποδίων και των αντικινήτρων που υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο χρειάζεται συστηματικό εκσυγχρονισμό.

Πάντως με το τοπίο να είναι ασαφές για το αν τελικά θα περπατήσει το άνοιγμα από 14 Μάη πολλοί παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι οι επιδιωκόμενες εισπράξεις- τουλάχιστον 9 δισ ευρώ είναι ένας δύσκολος στόχος. Όπως τονίζουν το επόμενο καλοκαίρι θα είναι ένα μεγάλο και δύσκολο τεστ αντοχής και επιβίωσης για πολλούς.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ3 κατέθεσε προβληματισμούς της αγοράς για το άνοιγμα της σεζόν και υπογράμμισε ότι έως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται η επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα ξενοδοχεία. Προτεραιοποίηση εμβολιασμού για τους ανθρώπους του τουρισμού, κάλυψη ή επιδότηση rapid tests από το Δημόσιο, απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης αδειών ασθενείας σε περιπτώσεις εργαζομένων που βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό ανεξαρτήτως αν παρουσιάζουν συμπτώματα ή όχι, καθώς και στην περίπτωση προληπτικής υποχρεωτικής καραντίνας, είναι μερικά από αυτά. “Το τρίπτυχο πιστοποιητικό εμβολιασμού – pcr – rapid test είναι αναγκαίο για να κερδηθεί το στοίχημα της φετινής σεζόν” κατέληξε.

Γιώργος Αλεξάκης

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπραςαστυνομική βίαΤουρισμόςλιανεμπόριοΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα