«Βουτιά» άνω του 2% ελέω Κίνας για το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν άνω του 2% τη Δευτέρα (14/10), αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της Κίνας μειώθηκε και η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τα σχέδια οικονομικής τόνωσης της χώρας πυροδότησε φόβους για τη ζήτηση καυσίμων στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ εγκαταλείπουν τα κέρδη τους από την περασμένη εβδομάδα. Το μπρεντ κέρδισε 99 σεντς την περασμένη εβδομάδα, ενώ το WTI ανέβηκε 1,18 δολάρια.

Τα αρνητικά νέα

από την Κίνα αντιστάθμισαν τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν με πυραύλους την 1η Οκτωβρίου που ακόμα αναμένεται και θα μπορούσε να διαταράξει την παραγωγή πετρελαίου. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην στοχεύσει τις ιρανικές ενεργειακές υποδομές.

Οι αποπληθωριστικές πιέσεις της Κίνας επιδεινώθηκαν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σάββατο, και μια συνέντευξη Τύπου την ίδια μέρα άφησε τους επενδυτές να προσπαθούν να υπολογίσουν το συνολικό μέγεθος του πακέτου τόνωσης για την αναζωογόνηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

«Η ανάγνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή από την Κίνα δείχνει μια διαρκή αποπληθωριστική τάση και ασθενέστερη εγχώρια κατανάλωση παρά την ανακοίνωση της πιο επιθετικής νομισματικής τόνωσης από τις αρχές τον Σεπτέμβριο», δήλωσε η Πριγιάνκα Σάτσντεβα, αναλύτρια της Phillip Nova.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ξεπέρασε τις προσδοκίες και ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό σε έξι μήνες, σημειώνοντας πτώση 2,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας.

Ο αναλυτής της αγοράς IG, Τόνι Σάικαμορ, χαρακτήρισε την ενημέρωση του κινεζικού Υπουργείου Οικονομικών το Σάββατο «αποτυχία», καθώς θεωρεί ότι απαιτούνται «γενναία» δημοσιονομικά μέτρα για την τόνωση της κινεζικής οικονομίας και επιμέρους της ζήτησης για πετρέλαιο και αυτά δεν επαρκούν.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 2,14% στα 73,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 2,04% στα 77,43 δολάρια το βαρέλι.

Ήπια κέρδη για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,504% στα 40,080 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,19% στα 2.671,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,17% στα 31,383 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,76% στα 4,4145 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,22% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0913 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,14% στο 1,3047 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ανεβαίνει 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8364 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
voutia-ano-tou-2-eleo-kinas-gia-to-petrelaio.htm
Τυχαία Θέματα