«Βουτιά» για το πετρέλαιο με… αμερικανική επιρροή-Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

Πτώση γύρω στο 1,5% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (30/5), καθώς οι ανησυχίες για τη συμφωνία του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ χαλάρωσαν το κλίμα κινδύνου της αγοράς, ενώ τα ανάμεικτα μηνύματα από τους μεγάλους παραγωγούς θόλωσαν τις προοπτικές προσφοράς πριν από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές δήλωσαν

τη Δευτέρα ότι ενδέχεται να αντιταχθούν σε μια συμφωνία που θα αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο χρήστη πετρελαίου στον κόσμο, ενώ ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι παρέμειναν αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα περάσει.

Ο Μπάιντεν και ο ΜακΚάρθι συνήψαν συμφωνία το Σαββατοκύριακο και πρέπει τώρα να περάσει από ένα διχασμένο αμερικανικό Κογκρέσο πριν από τις 5 Ιουνίου, την ημέρα που το Υπουργείο Οικονομικών λέει ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, γεγονός που θα μπορούσε να διαταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Μια πιθανή χρεοκοπία θα είχε καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της PVM Oil.

Η προθεσμία για το χρέος σχεδόν συμπίπτει με τη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου του ΟΠΕΚ+ και η αβεβαιότητα για το αν οι παραγωγοί θα αυξήσουν τις περικοπές της παραγωγής τους εν μέσω της πρόσφατης πτώσης των τιμών επιβαρύνει επίσης την αγορά.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε τους short-sellers που στοιχηματίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν να «προσέξουν», σε ένα πιθανό μήνυμα ότι ο ΟΠΕΚ + μπορεί να μειώσει την παραγωγή.

Ωστόσο, σχόλια από Ρώσους αξιωματούχους πετρελαίου και πηγές, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, δείχνουν ότι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο κλίνει προς το να αφήσει αμετάβλητη την παραγωγή.

Τον Απρίλιο, η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν περαιτέρω περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 1,2 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό όγκο των περικοπών από τον Οργανισμό στα 3,66 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Τα στοιχεία του κινεζικού κλάδου μεταποίησης και υπηρεσιών που θα δημοσιευτούν αργότερα αυτή την εβδομάδα θα εξεταστούν επίσης για στοιχεία σχετικά με την ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,17% στα 71,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,53% στα 75,92 δολάρια το βαρέλι.

Ηρεμεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν οριακά 0,008% στα 24,560 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,52% στα 1.973,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,16% στα 23,325 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,28% στα 3,6718 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0736 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,70% στο 1,2426 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,54% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,864 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμιΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
voutia-gia-to-petrelaio-me-amerikaniki-epirroi-statheropoieitai-to-fysiko-aerio.htm
Τυχαία Θέματα