«Βραχιολάκι» αντί περιοριστικών όρων εξετάζει το υπ. Δικαιοσύνης

Τη διεύρυνση της ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων, δηλαδή το γνωστό «βραχιολάκι», εξετάζουν να εφαρμόσουν, αντί των περιοριστικών όρων της εμφάνισης στα αστυνομικά τμήματα, τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αποκάλυψε ο Υπ. Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μετά τις πρόσφατες περιπτώσεις του «δράκου των Εξαρχείων», αλλά και του 17χρονου Ρομά που συνελήφθη για την θανατηφόρα

καταδίωξη στην Ασπρόπυργο, οι οποίοι αμφότεροι είχαν σπάσει τους περιοριστικούς όρους και συνέχιζαν να παρανομούν, τα αρμόδια υπουργεία εξετάζουν να χρησιμοποιείται το «βραχιολάκι», ώστε να μπορούν να εντοπίζονται άμεσα.

Το κόστος θα επιβαρύνει τον ίδιο τον κατηγορούμενο, είπε ο κ. Φλωρίδης και για όσους δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα έξοδα, ο Υπ. Δικαιοσύνης απηύθυνε σαφές μήνυμα, «μην εγκληματείτε, δεν είναι υποχρεωτικό».

Κοινωφελής εργασία για ποινές κάτω από 2 έτη

Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που προβλέπει την έκτιση μέρους της ποινής σε δημόσιους οργανισμούς παρουσίασε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας του gov.gr και θα αρχίσει να εφαρμόζεται μαζί με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα και στον κώδικα ποινικής δικονομίας.

Έως τώρα έχουν πιστοποιηθεί 1.520 θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε 130 φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, και αναμένεται σύντομα να πιστοποιηθούν και άλλοι φορείς από Περιφέρειες κ.ά.

Η εφαρμογή έχει όφελος

«Η εφαρμογή έχει όφελος. Οι άνθρωποι αυτοί θα προσφέρουν εργασία και δεν θα έχει κόστος. Έχουμε 1.500 θέσεις εργασίας που προσφέρονται σήμερα, με στόχο τις 5.000. Αυτά τα άτομα θα εργάζονται χωρίς επιβάρυνση, ενώ μέχρι σήμερα αναστέλλουν και φεύγουν. Ο ελληνικός λαός θα έχει μόνο όφελος», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος σημείωσε ότι η παροχή κοινωφελούς εργασίας αποτελεί ποινή και θα πρέπει να εκτελείται με συγκεκριμένο τρόπο, υπογραμμίζοντας: «πρέπει να αντιμετωπιστεί το αίσθημα ατιμωρησίας και πρόταση και επιθυμία μας είναι να υπάρξει μια κλιμάκωση της έκτισης των ποινών ανάλογα με τη βαρύτητα τους».

Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, η ψηφιακή πλατφόρμα θα ενημερώνεται ημερησίως. Για την εφαρμογή της θα απασχολούνται 145 υπάλληλοι του Υπουργείου ως επιμελητές κοινωνικής αρωγής με επικεφαλής τον Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών της Αθήνας.

Η καταδικαστική απόφαση, όταν θα καθίσταται αμετάκλητη θα κοινοποιείται στις αρμόδιες υπηρεσίες και εντός 30 ημερών θα γίνεται η επιλογή του φορέα στον οποίο ο καταδικασθείς θα προσφέρει κοινωφελή εργασία.

Ειδικότερα προβλέπεται, για τις ποινές φυλάκισης που δεν υπερβαίνουν τα 2 έτη, η δυνατότητα μετατροπής τους σε παροχή κοινωφελούς εργασίας ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντος, εκτός αν το Δικαστήριο κρίνει, με ειδική αιτιολογία, ότι αυτή δεν είναι αρκετή για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων εγκλημάτων. Για κάθε ημέρα φυλάκισης αντιστοιχούν δύο ώρες χρηματικής ποινής, συνεπώς καταδικασθείς σε ποινή φυλάκισης δέκα (10) μηνών (300 ημερών), θα πρέπει να παράσχει κοινωφελή εργασία εξακοσίων (600) ωρών.

Η ψηφιακή πλατφόρμα με συνεχή και αδιάκοπη ενημέρωση, θα παρέχει στους εισαγγελείς εκτέλεσης ποινών και στους επιμελητές κοινωνικής αρωγής σαφή και πλήρη εικόνα για τα στοιχεία του κάθε Φορέα και των διαθέσιμων θέσεων εργασίας που παρέχονται με αναλυτική περιγραφή τους. Συγκεκριμένα, ορίζονται οι φορείς (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) στους οποίους θα παρέχεται η κοινωφελής εργασία. Καθημερινά εντάσσονται στην πλατφόρμα δεκάδες φορείς, που καλύπτουν όλο το δικαστικό χάρτη όλης της χώρας, παρέχοντας επαρκή αριθμό θέσεων σε 339 κατηγορίες απασχόλησης.

Αναλυτικά η διαδικασία

Μόλις καταστεί εκτελεστή η δικαστική απόφαση που επιβάλλει κοινωφελή εργασία, κοινοποιείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα στην Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής.

Η τελευταία δημιουργεί ατομικό φάκελο του καταδικασθέντος, στον οποίο καταχωρούνται τα απαραίτητα έγγραφα καθώς επίσης τον καλεί, σε δια ζώσης επικοινωνία, προκειμένου μέσω προσωπικής συνέντευξης, να ληφθεί το κοινωνικό ιστορικό του και να αξιολογηθούν τα προσωπικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του, έτσι ώστε η πρόταση επιλογής του φορέα από τον αρμόδιο επιμελητή κοινωνικής αρωγής να είναι κατάλληλη και εξατομικευμένη.

Στη συνέχεια, συντάσσεται σχετική έκθεση (μέσω φόρμας της ψηφιακής εφαρμογής) που υποβάλλεται στον αρμόδιο εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών. Ο τελευταίος αν συμφωνεί, παραγγέλλει προς την Υ.Ε.Κ.Α του τόπου παροχής της Κοινωφελούς Εργασίας, την εκτέλεση της απόφασης, επιλέγοντας τον Φορέα και ορίζοντας τον χρόνο έναρξης της παροχής, εντός χρονικού διαστήματος τριάντα (30) ημερών από την παραγγελία.
Μετά την επιλογή του Φορέα παροχής Κοινωφελούς Εργασίας συνάπτεται το Συμφωνητικό παροχής Κοινωφελούς Εργασίας μεταξύ του καταδικασθέντος και του Φορέα, το οποίο συνυπογράφει ως εκ τρίτου συμβαλλόμενη και η Υ.Ε.Κ.Α. (του τόπου παροχής Κοινωφελούς Εργασίας), ήτοι ο Επιμελητής Κοινωνικής Αρωγής που ορίζεται υπεύθυνος για την επίβλεψη της εκτέλεσης της σχετικής εργασίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παροχής Κοινωφελούς Εργασίας διασφαλίζεται η συνεπής και αδιάλειπτη παροχή της, μέσα από την τήρηση παρουσιολογίου αλλά και με τακτικούς και έκτακτους ελέγχους που πραγματοποιούν οι εποπτεύοντες Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής. Μετά την ολοκλήρωση της κοινωφελούς Εργασίας η ΥΕΚΑ υποβάλει αναφορά ολοκλήρωσης στον Εισαγγελέα του τόπου εκτέλεσης.

Σε περίπτωση που η παροχή εργασίας αναιτιολόγητα διακοπεί ή παρέχεται πλημμελώς, ειδοποιείται ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών, ο οποίος δύναται, ανάλογα και με τη βαρύτητα της παραβίασης, να ανακαλέσει το ευεργέτημα και να παραγγείλει την πραγματική έκτιση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα.

#Γιώργος_Φλωρίδης #Κοινωφελής_εργασία #διαδικασία #ΠΟΙΝΕΣ #Αστυνομικά_Τμήματα
Keywords
Αναζητήσεις
vrachiolaki-anti-perioristikon-oron-exetazei-to-yp-dikaiosynis.htm
Τυχαία Θέματα