Βραχυχρόνια μίσθωση: Αυξημένη ζήτηση-Οι τιμές ανά περιοχή το καλοκαίρι (πίνακες)

Ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού για την Ελληνική οικονομία από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάιο του 2019, άγγιξε τα 1,15 δισ.€. Τα lockdown έφεραν δυσκολίες, ωστόσο, η βραχυχρόνια μίσθωση το 2021 ανέκτησε το 94,4% του συνολικού εισοδήματος των ελληνικών βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε σχέση με το 2019.

Αντίστοιχα, οι προβλέψεις για το 2022 είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές για τις τύπου Airbnb κατοικίες:

Αύξηση της ζήτησης κατά 232%

Όπως αναφέρει στο Reporter

ο κ. Μπάκας, πρόεδρος του δικτύου, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών Airdna, που καταγράφηκαν τον Μάρτιο του 2022, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση της ζήτησης κατά 232% σε σχέση με το 2021. Η Ελλάδα είναι πρώτη στους ρυθμούς ζήτησης, ξεπερνώντας την Πορτογαλία που είναι δεύτερη με 196%, και την Κροατία, που είναι τρίτη και σημειώνει αύξηση της ζήτησης κατά 151%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιταλία, η Αυστρία, Νορβηγία και η Ισπανία ακολουθούν στην τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα. Εστιάζοντας στα αυξημένα ποσοστά ταξιδιωτών οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, επισημαίνεται πως πρόκειται και για τουρίστες, οι οποίοι για πρώτη φορά θα επιλέξουν αντί για ξενοδοχεία, τα εν λόγω καταλύματα φέτος. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Martha Wilson, από την εταιρεία ερευνών Airdna σημείωσε ότι η Ελλάδα κινήθηκε με σημαντικούς ρυθμούς ανάκαμψης όσον αφορά τη ζήτηση από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, ξεπερνώντας ακόμη και τους ρυθμούς της Ευρώπης, πάντα σε ό,τι αφορά τη ζήτηση. Συγκεκριμένα η Ελλάδα το εξεταζόμενο διάστημα έτρεξε με 11,7%, ενώ η Ευρώπη κινήθηκε στο 2,6%.

Συγκεκριμένα, για το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου, η ζήτηση είναι υπερδιπλάσια από πέρυσι. Τη μεγαλύτερη αύξηση στην καλοκαιρινή ζήτηση σημειώνουν η Κρήτη (306%) και τα Δωδεκάνησα (302%).

Έρευνα – ανάλυση του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates για το κόστος διαμονής (5 διανυκτερεύσεις) για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο) σε κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατάλληλες για 4μελη οικογένεια, δείχνει πως οι τιμές ξεκινούν από 250-300 ευρώ και φτάνουν, σε συγκεκριμένους δημοφιλείς προορισμούς, στα επίπεδα των 800-900 ή και άνω των 1.100-1.200 ευρώ.

Γίνεται επίσης αναφορά για τους λόγους που επιλέγονται οι εν λόγω κατοικίες από οικογένειες, καθώς και το γεγονός ότι ο χρόνος κράτησης αποτελεί τον βασικό ρυθμιστή του κόστους και της δυνατότητας επιλογής σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα. Γενικότερα, σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες, το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων κατοικιών ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι ολόκληρες κατοικίες άνω των 50 τ.μ.-60 τ.μ., ενώ το κόστος διαμονής για τετραμελή οικογένεια σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ για πέντε διανυκτερεύσεις.

Τιμές ανά περιοχή

«Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι λόγω πανδημίας, ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει, ότι «ευτυχώς» που λειτουργούσε στη χώρα μας. Αποτέλεσε «λύση» στους εν δυνάμει εκδρομείς τόσο εγχώριους, όσο και αλλοδαπούς τη στιγμή που δεν επιθυμούσαν σύμφωνα με τα υγειονομικά δεδομένα να έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Τα αυτοτελή διαμερίσματα/κατοικίες προσφέρουν απομόνωση και αποτέλεσαν ασφαλή επιλογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας που διέθεταν ανεξάρτητες βίλες ή/και bungalows, είχαν πληρότητες που άγγιξαν το 100% στο σύνολο της περσινής καλοκαιρινής σεζόν», σημειώνει ο κ. Μπάκας.

Σύμφωνα με την έρευνα, η επιθυμία και ταυτόχρονα η ανάγκη μη συνωστισμού και παράλληλα το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν το σύνολο των οικοσυσκευών που χρειάζεται μια οικογένεια για να ετοιμάσει το γεύμα της, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ανάδειξης του κλάδου ιδιαίτερα εν μέσω πανδημικής κρίσης, ενώ αποτέλεσε «λύση» για οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένο «budget».

«Μπορεί για τους νεότερους ή/και για οικογένειες που διαθέτουν την οικονομική άνεση να φαντάζει κάτι όχι και τόσο απαραίτητο η ύπαρξη των οικοσυσκευών, αλλά όταν μια οικογένεια με 2 παιδιά θελήσει να κάνει διακοπές, θα πρέπει να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό τα καθημερινά έξοδα καφέ κλπ., καθώς και το κόστος 2 γευμάτων την ημέρα τουλάχιστον, ενώ αν έχει μικρά παιδιά, τα γεύματα μπορεί να είναι μικρότερα αλλά είναι σαφώς περισσότερα. Η δυνατότητα του να μπορείς να φτιάξεις το καφέ σου, να μαγειρέψεις εντός της κατοικίας που διαμένεις, να απασχολήσεις τα παιδία αν είναι μικρά ηλικιακά, σου παρέχει την ευχέρεια εκεί που θα υπολόγιζες ότι δεν μπορείς να κάνεις διακοπές, να μπορείς τελικά να διαμείνεις 2-3 ημέρες. Παράλληλα, η δυνατότητα που δίνεται ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική του ιδιοκτήτη ή/και του διαχειριστή του ακινήτου να φιλοξενηθούν τέσσερα ή/και περισσότερα άτομα σε μια κατοικία σύμφωνα με την δυναμική της, αποτελεί «λύση» τόσο για οικογένειες, όσο και για νέα ζευγάρια ή/και παρέες που διαθέτουν περιορισμένο «budget» ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή που το κόστος ζωής τόσο λόγω του πληθωρισμού αλλά και της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευτεί», αναφέρεται σχετικά.

Ρυθμιστής του κόστους διαμονής ο χρόνος κράτησης

«Σύμφωνα με τον πίνακα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων κατοικιών ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι ολόκληρες κατοικίες άνω των 50 τ.μ.-60 τ.μ., που για μια οικογένεια είναι σαν να επισκέφτηκε το εξοχικό της. Ενώ το κόστος διαμονής για τετραμελή οικογένεια σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ για πέντε διανυκτερεύσεις. Οι ενδιαφερόμενοι εκδρομείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι βασικός ρυθμιστής του κόστους αλλά και της διαθεσιμότητας, δηλαδή να μπορείς να έχει τη δυνατότητα να επιλέξεις κατοικία σύμφωνα με τις ανάγκες σου αλλά και το πορτοφόλι σου, αποτελεί ο χρόνος της κράτησης. Όσον νωρίτερα σχεδιάσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, τόσο καλύτερες τιμές μπορούμε να επιτύχουμε», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

βραχυχρόνια μίσθωσηΖΗΤΗΣΗΤιμέςπεριοχέςΕΛΛΑΔΑΜπάκας
Keywords
Τυχαία Θέματα