Στην Ελλάδα το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης-Ιερωμένος το πρώτο κρούσμα

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία και τους λοιμωξιολόγους μετά τον εντοπισμό κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίζεται στη χώρα μας, ενώ έχουν ήδη εντοπιστεί 66 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης.

Το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης είναι ιερωμένος (διάκος σύμφωνα με τις

πληροφορίες) της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν εσπευσμένα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, σε συνέχεια ανίχνευσης του στελέχους της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στην περιοχή.

Η μετάβαση των κ.κ. Χαρδαλιά και Αρκουμανέα κρίθηκε απαραίτητη σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα (31/1) με συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Η ανίχνευση και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα έχει θορυβήσει κυβέρνηση και ειδικούς, καθώς φοβούνται περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης σε συνδυασμό με την κινητικότητα και τις ευνοϊκές για τη διασπορά του ιού καιρικές συνθήκες.

Τι γνωρίζουμε για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Το στέλεχος, 501Y.V2, το οποίο πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, φέρει μεταλλάξεις, που αλλάζουν την πρωτεΐνη-ακίδα της επιφάνειας του ιού και έχει φανεί στο εργαστήριο ότι μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων που χορηγούνται ενάντια στον SARS-CoV-2.

Επίσης προδημοσίευση στο bioRχiv ειδικών από το Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο Fred Hutchinson έδειξε ότι η μετάλλαξη Ε484Κ μειώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας χορήγησης πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς με COVID-19 κατά 10 φορές.

Το συγκεκριμένο στέλεχος, υπολογίζεται ότι είναι 50% πιο μεταδοτικό, ενώ πιθανολογείται ότι διαφεύγει την ανοσία σε ένα στα πέντε άτομα που είχαν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό στο παρελθόν, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Παναγιώτης ΑρκουμανέαςΝίκος ΧαρδαλιάςΣωτήρης ΤσιόδραςΝότια Αφρικήμετάλλαξη κορονοϊούανίχνευσηεπιδημιολογικά δεδομέναιερωμένοι
Keywords
Τυχαία Θέματα