Βρεττού (Attica Bank): Eίμαστε στα τελευταία βήματα-Ολοκληρώνεται ο πέμπτος πόλος

«Eίμαστε στα τελευταία τυπικά βήματα και εκτιμώ ότι η οριστική ολοκλήρωση της συμφωνίας απέχει μόνο λίγα 24ωρα», αυτό τόνισε την Τρίτη (16/7) στη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, η διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας, Ελένη Βρεττού.

Έγινε μάλιστα πιο αναλυτική, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόθεση για ένταξη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στον Ηρακλή

ΙΙΙ.

Αμέσως μετά, θα υποβληθεί το επίσημο αίτημα για ένταξη στον Ηρακλή και πριν το τέλος Ιουλίου θα κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές το αίτημα για συγχώνευση της Αttica Bank με την Παγκρήτια.

Σύμφωνα με την κα Βρεττού, εντός του τρίτου τριμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών και στις αρχές του τέταρτου τριμήνου θα πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στόχος είναι η καθαρή πιστωτική επέκταση της Attica να φθάσει τα 700 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε.

«Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για την Attica Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα, η προσδοκώμενη συμφωνία των μετόχων μας, ΤΧΣ και Thrivest για την συγχώνευση των δύο οργανισμών και την πραγματική εξυγίανση των ισολογισμών τους με την υπαγωγή δανείων στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ». Η εμπιστοσύνη των μετόχων μας μπορεί να υλοποιήσει το όραμα που μοιραζόμαστε για τη δημιουργία της 5ης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, τον 5ο πυλώνα, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση του στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα έχει όλα τα εχέγγυα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην χρηματοδότηση της οικονομίας προσφέροντας μια ουσιαστική εναλλακτική τραπεζικής πρότασης και ξαναβάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο-πελάτη και την ανθρώπινη προσωπική εξυπηρέτηση με αμεσότητα και τη διάθεση να βρεθούν λύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι εκτιμήσεις

Όπως είπε η κα. Βρεττού στην ομιλία της «η νέα τράπεζα, στο τέλος του 2024 – εκτιμούμε ότι θα έχει συνολικό ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις 9,3 δισ. ευρώ και κέρδη προ προβλέψεων περίπου 100 εκατ. ευρώ, με προοπτική το 2027 για καταθέσεις 11,5 δισ. ευρώ, χορηγήσεις σχεδόν 8 δισ. ευρώ, κέρδη προ προβλέψεων άνω των 300 εκατ. ευρώ και απόδοση κεφαλαίων εφάμιλλη των συστημικών τραπεζών. Και με ένα δίκτυο καταστημάτων και business centers ανά την επικράτεια που θα μπορεί να καλύπτει και με φυσική επικοινωνία και συνεργασία, τις ανάγκες των πελατών μας.

Η σχεδιαζόμενη νέα ΑΜΚ, την οποία τοποθετούμε χρονικά στο 4ο τρίμηνο του έτους, σκοπό έχει όχι μόνο να καλύψει τις εκτιμώμενες ζημίες από την ένταξη στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ, αλλά να καλύψει και τις κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας για τα κόστη αναδιοργάνωσης, επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες προκειμένου να καταστεί πιο σύγχρονη και αποτελεσματική. Επίσης, θα προβλέπει και κεφάλαια ανάπτυξης δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να προκύψουν σημαντικές υπεραξίες για όλους τους μετόχους που θα συμμετάσχουν σε αυτή.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα όπως είπα, μετά και από το αποτέλεσμα της προαξιολόγησης της DBRS για τα χαρτοφυλάκια, ο στόχος είναι ο φάκελος υποβολής αιτήματος για τη συγχώνευση να κατατεθεί ακόμα και εντός του Ιουλίου, αναμένοντας την έγκριση της συγχώνευσης και συνεπώς τη νομική συγχώνευση προς τα τέλη του 3ο τριμήνου του έτους και το προγραμματισμό της ΑΜΚ κατά τις αρχές του 4ο τρίμηνου του έτους.

Η Attica Bank από μια μικρή τράπεζα και μακρά ιστορία σε προβλήματα, θα μετουσιωθεί μαζί με την Παγκρήτια Τράπεζα σε κάτι νέο, πιο δυνατό, πιο υγιές. Αφήνοντας πίσω ένα παρελθόν εσωστρέφειας και παθογενειών– και αξιοποιώντας την σημαντική ευκαιρία που προσφέρει ο Ηρακλής ΙΙΙ – θα απελευθερώσει τις δυνάμεις της για να επικεντρωθεί στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την ανάπτυξη. Η νέα τράπεζα με την υψηλή ρευστότητα, τις ισχυρές πελατειακές σχέσεις και τα κεφάλαια που θα διαθέτει θα μπορεί να ενισχύσει το αποτύπωμά της στην αγορά και να ατενίζει το μέλλον με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία. Οφείλω εδώ να σημειώσω ότι η συγχώνευση αυτή αποτελεί πραγματική συνένωση δυνάμεων. Συνένωση όχι μόνο σε επίπεδο ισολογισμού, αλλά κυρίως σύμπραξη του άξιου στελεχιακού δυναμικού και των δύο τραπεζών, διεύρυνση της γεωγραφικής παρουσίας και των προϊόντων όπου είναι προφανής η συμπληρωματικότητα των δύο Τραπεζών και όχι ο ανταγωνισμός. Τα εξίσου καλά αποτελέσματα της Παγκρήτιας κατά το α’ τρίμηνο του 2024 υπό την ικανή διοίκηση του κ. Βαρθολομαίου επιτρέπουν να νιώθουμε εμπιστοσύνη ότι η ένωση των δύο αυτών Τραπεζών με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία, τη νέα κουλτούρα που έχει υιοθετηθεί και το ανθρώπινο δυναμικό και των δύο θα βοηθήσει να υλοποιήσουμε και ελπίζουμε να ξεπεράσουμε τους στόχους του φιλόδοξο επιχειρηματικού σχεδίου για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα.

Γνωρίζουμε τις προκλήσεις της αγοράς, τις δυσκολίες που έχουν πάντα τέτοια εγχειρήματα, αλλά έχουμε πίστη στις δυνατότητές μας και ένα σχέδιο συγχώνευσης που προβλέπει την δυναμική ανάπτυξη μιας νέας μεγάλης τράπεζας. Η ανάγκη να ενισχυθεί η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και όσες εξυγιαίνονται και βγαίνουν από την «ασφυξία» των servicers είναι αναντίρρητη. Αυτόν τον ρόλο θέλουμε να έχει η νέα τράπεζα: να είναι συνώνυμη της επιχειρηματικότητας. Η ευκαιρία είναι εδώ και θα την αξιοποιήσουμε στο έπακρο».

#ΠΕΜΠΤΟΣ_ΠΟΛΟΣ #τραπεζα #συγχώνευση #ΒΡΕΤΤΟΥ #ΤΧΣ #THRINVEST
Keywords
Αναζητήσεις
vrettou-attica-bank-eimaste-sta-teleftaia-vimata-oloklironetai-o-pebtos-polos.htm
Τυχαία Θέματα