Ξανθός: Κοινωνικοπολιτικό μέτωπο για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας

Ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Ανδρέας Ξανθός, επεσήμανε την πολιτική παραδοξότητα να μεριμνά για την υγεία των προσφύγων ένας υπουργός ο οποίος προέρχεται από τον ακροδεξιό χώρο, έχει κατά καιρούς εκφράσει ακραίο, ρατσιστικό και μισαλλόδοξο λόγο κατά των μεταναστών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί διεξοδικά στις συντονισμένες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες του Υπ. Υγείας επί των ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία των

προσφύγων, τα υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στα προσφυγόπουλα, την ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών υγείας τόσο στις δομές προσφύγων όσο και στο δημόσιο σύστημα υγεία με χρηματοδότηση απευθείας από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία καθώς και την παροχή ΑΜΚΑ σε ανασφάλιστους πολίτες και αιτούντες άσυλο ως απόρροια του ν. 4368/16, τον οποίο θέσπισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, η Κυβέρνηση της ΝΔ, τόνισε ο κος Ξανθός, δεν απαντά ως προς τη συνέχιση του προγράμματος Philos II, το οποίο λήγει στις 31/12/21, σημειώνει τραγικά χαμηλά ποσοστά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και δεν εννοεί να καταλάβει το βασικό δίδαγμα της πανδημίας, όπως το έχει εύστοχα συνοψίσει και ο ΠΟΥ: «κανένας δεν είναι ασφαλής εάν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς».

Στη συνέχεια ο Τομεάρχης Υγείας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφερόμενος στα σκληρά επιδημιολογικά δεδομένα (θάνατοι από Covid-19, επιβεβαιωμένα κρούσματα) τα οποία κατατάσσουν τη χώρα μας σε αρνητικές πρωτιές, αμφισβήτησε το κυβερνητικό αφήγημα περί επιτυχίας της στρατηγικής, επέκρινε σφοδρά την μετάθεση ευθυνών στους πολίτες τους νέους και την αξιωματική αντιπολίτευση και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για μία επανεκκίνηση, την ανάγκη χάραξης νέας στρατηγικής η οποία θα περιλαμβάνει διευρυμένα την αγωγή υγείας στην κοινότητα, την ενίσχυση της προνοσοκομειακής φροντίδας, των ΤΕΠ και κλινικών Covid-19 με την θεσμική ενσωμάτωσή τους στους οργανισμούς των νοσοκομείων, την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας με νέα αποκεντρωμένη μορφή του ΕΟΔΥ και κυρίως με τόνωση του συστήματος υγείας με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, μακριά από τη λογική των συμβάσεων και των 5μηνων συμβάσεων.

Καταλήγοντας, ο κος Ξανθός, πρότεινε αφενός τη δημιουργία ενός σθεναρού μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ποιοτική αναβάθμισή του και αφετέρου τη διασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών πόρων για την υποστήριξή του, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα έχει εξέλθει από το καθεστώς ασφυκτικής δημοσιονομικής επιτήρησης.

«Όπως κανείς δεν θέτει το ερώτημα πού θα βρεθούν τα χρήματα για φρεγάτες για ραφάλ, έτσι δεν πρέπει να τεθεί ερώτημα πού θα βρεθούν τα χρήματα για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού» τόνισε ο κος Ανδρέας Ξανθός κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή.

Ανδρέας ΞανθόςΣΥΡΙΖΑPHILOS IIσύστημα υγείαςεπιδημιολογικά δεδομένα
Keywords
Τυχαία Θέματα