«Σκαρφάλωσαν» στα 17δισ. οι προσφορές για το 15ετές ομόλογο (upd)

Ιδιαίτερα ισχυρή χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τη ζήτηση που παρουσιάζει η αγορά για το 15ετές ελληνικό ομόλογο, που για πρώτη φορά ιστορικά εκδίδει ο ΟΔΔΗΧ.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης . Οι προσφορές ξεπέρασαν γρήγορα τα 14 δισ. ευρώ, ενώ στόχος του ελληνικού δημοσίου είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Τελευταίες πληροφορίες το μεσημέρι της Τρίτης αναφέρουν πως οι προσφορές των επενδυτών έχουν ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο επιτόκιο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υποχωρεί στο 1,87%. Υπενθυμίζεται πως ο στόχος αρχικά τέθηκε στο 1,97%, μετά έπεσε στο 1,92% και λίγο μετά τη μία το μεσημέρι προσδιορίζεται στο 1,87%.

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε τη Δευτέρα την εντολή στις τράπεζες-αναδόχους (Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan) να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Η συγκυρία μοιάζει καλή για την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στις αγορές, με δεδομένο ότι οι επενδυτές, λόγω των ανησυχιών που προκαλεί ο κοροναϊός στρέφονται στα κρατικά ομόλογα.

Σε αυτό ποντάρει η Ελλάδα, που με σύμμαχό της την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch στοχεύει στην άντληση 2 με 2,5 δισ. ευρώ με την έκδοση του 15ετούς.

Το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται λίγο κάτω του 2% και περίπου 175 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (40 μ.β). Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Ο «επιχειρηματικός» στόχος έκδοσης της νέας έκδοσης 15ετούς ομολόγου

Πέρα από την πιστοποίηση ότι το ελληνικό χρέος οδεύει σε ατραπό βιωσιμότητας παρά τον όγκο του και μετά το 2032 οπότε και η χρονική έκταση της «ομπρέλας προστασίας», μια άλλη παράπλευρη στόχευση υπάρχει στην νέα προσπάθεια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για άντληση κεφαλαίων από τη διεθνή αγορά. Ο λόγος για τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που πλέον αποτελούν ένα βασικό εργαλείο χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και των τιτλοποιήσεων με εγγυήσεις του δημοσίου που αναμένεται να βγάλουν στις αγορές οι τράπεζες σο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής».

Μια καλή πορεία του 15ετούς ομολόγου θα δώσει ώθηση στις προσπάθειες αυτές αλλά και θα διαμορφώσει πλαίσιο για μια αποκλιμάκωση επιτοκίων. Ήδη, βέβαια, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται στα εταιρικά ομόλογα μια αποκλιμάκωση των επιτοκίων τροφοδοτούμενη και από την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά την πτώση των αποδόσεων των ήδη κυκλοφορούντων στις αγορές ομολόγων. Μάλιστα, κατεγράφησαν τη Δευτέρα ιστορικά χαμηλά στο 10ετές και το 5ετές ομόλογο της χώρας.

Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,141%, μειωμένη κατά 4,48% σε σχέση με την Παρασκευή, ενώ η απόδοση του 5ετούς έκανε βουτιά στο 0,339%, μειωμένη κατά 25,77%. Επίσης, σημασία για το κλίμα γα τα ελληνικά χρεόγραφα έχει η δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών (real money investors) στην έκδοση. Η συμμετοχή τους πάντως έχει ανέβει καθώς πέρυσι το μερίδιο των θεσμικών επενδυτών στις νέες εκδόσεις ομολόγων πήγε στο 72,3%, από 45,6% το 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προ κρίσης περίοδο 2005-2010, το ποσοστό αυτό κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούσε το 53%. Στην προσπάθεια αυτή αναμένεται να συνεισφέρουν και οι ανάδοχοι της έκδοσης. Πρόκειται για τις: Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan.

Οι τέσσερις τελευταίες συγκαταλέγονταν επίσης μεταξύ των αναδόχων του περυσινού 10ετούς ομολόγου, ενώ οι τρεις τελευταίες είχαν συμμετάσχει και στην έκδοση του περυσινού 5ετούς κρατικού τίτλου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣομόλογο
Keywords
Τυχαία Θέματα