Υδρογονάνθρακες: Ελπιδοφόρα τα κοιτάσματα της Κρήτης- Ορόσημο το 2025

Ενθαρρυντικές ενδείξεις για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές “Δυτικά της Κρήτης” και “Νοτιοδυτικά της Κρήτης” καταγράφονται με βάση τις τελευταίες σεισμικές έρευνες. Αυτό τουλάχιστον ανάφεραν πηγές με γνώση των δεδομένων, στο περιθώριο εκδήλωσης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για τη νέα εταιρική ταυτότητα της.

Όπως τόνισαν “οι γεωλογικές δομές του υπεδάφους των παραχωρήσεων δημιουργούν ελπίδες για την ύπαρξη κοιτασμάτων ικανών να

καλύψουν ακόμη και ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης”.

Και πρόσθεσαν: “Εφόσον τα ευρήματα επιβεβαιωθούν με γεωτρήσεις, οι ποσότητες αερίου μπορούν να καλύψουν το ενεργειακό κενό της Γηραιάς Ηπείρου, ακόμα και με την πλήρη απεξάρτηση του ρωσικού φυσικού αερίου”. Να σημειωθεί ότι το κενό αυτό της ΕΕ προσδιορίζεται σε περίπου 30 δισ. κυβικά μέτρα σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, με βάση όσα ανέφερε χθες (24/1) στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων για συμμετοχή στις κοινοπραξίες που διεκδικούν τις έρευνες για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο. Μάλιστα ο κ. Σκρέκας τόνισε πως η κοινοπραξία ExxonMobil – HellenIQ Energy κινείται γρήγορα στις έρευνες στην περιοχή της Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί στην εκδήλωση παρέστη και ο κ. Βαρνάβας Θεοδοσίου, επικεφαλής της ExxonMobil Cyprus, που εποπτεύει τις έρευνες επί ελληνικού εδάφους, ενώ βέβαια το τελευταίο διάστημα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας είναι σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες και χθες, υπήρξε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, προκειμένου να τους ενημερώσουν για το πρόγραμμα σεισμικών ερευνών και να εξεταστεί ακόμη και η δυνατότητα επίσπευσής του.

Στο μεταξύ με βάση το υφιστάμενο πρόγραμμα εκτιμάται ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες για τυχόν κοιτάσματα υδρογονανθράκων που πραγματοποιεί η κοινοπραξία της αμερικανικής ExxonMobil με την HellenIQ Energy στις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. “Τρυπάνι”, υπό προϋποθέσεις, για ερευνητικούς σκοπούς μπορεί να μπει το 2025 ή ακόμη και νωρίτερα. Πάντως οι δισδιάστατες ολοκληρώνονται προς το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ ανοιχτό βρίσκεται ακόμα το θέμα της διενέργειας τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών σε συνέχεια των 2D.

Ο πρόερος της ΕΔΕΥΕΠ κ. Ρίκαρντ Σκούφιας τόνισε χθες ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει ένα παγκόσμιο ρεκόρ στις έρευνες υδρογονανθράκων καθώς μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε επτά σεισμικές έρευνες.

Αξίζει να τονιστεί ότι πέρα από την Κρήτη και το Ιόνιο ωριμάζει και το πρόγραμμα ανάπτυξης της χερσαίας περιοχής των Ιωαννίνων που έχει αναλάβει η Energean. Βέβαια η εταιρεία αναμένει να δει έμπρακτα τι θα συμβεί με τους χρόνους εγκρίσεων των απαραίτητων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά και το πώς θα επηρεάσει τους χρόνους αυτούς η προεκλογική περίοδος. Να σημειωθεί ότι χθες η Περιφέρεια Ηπείρου έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «Ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος 1». Μιλώντας, πάντως, στην εκδήλωση της ΕΔΕΥΕΠ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εξέφρασε την ελπίδα ότι η τελική επενδυτική απόφαση για τη γεώτρηση θα ληφθεί σύντομα.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος αναφέρθηκε στην διαφοροποιημένη στρατηγική του κρατικού φορέα υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι την τελευταία διετία η εταιρεία συντονίζει ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, αλλά και την ανάπτυξη αποθηκών για διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Γιώργος ΑλεξάκηςυδρογονάνθρακεςΚρήτηκοιτάσματαExxonMobil
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα