Υπ. Οικονομικών: Δεσμεύεται να μην αδικήσει τους φορολογούμενους λόγω e-αποδείξεων

Το Φεβρουάριο, μετά από επεξεργασία των στοιχείων που θα στείλουν οι τράπεζες στο οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση θα εξετάσει μείωση του ορίου των e-αποδείξεων για το 2020.

«Η κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί μετά την πανδημία και έχει προβεί σε πολλές διορθώσεις όπου αυτό απαιτείται» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Β. Κεγκέρογλου με θέμα «Κίνδυνος άδικης φορολόγησης λόγω

μη κάλυψης του προβλεπόμενου ορίου ηλεκτρονικών συναλλαγών». Παράλληλα προσέθεσε ότι σε θα αδικηθεί κανείς φορολογούμενος που λόγω της συγκυρίας δεν κατάφερε να κάνει τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές συναλλαγές για το 30% εισοδήματός του ώστε να αποφύγει το «πέναλτι» φόρου.

Όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών τον Φεβρουάριο θα εξεταστούν τα στοιχεία των ηλεκτρονικών πληρωμών που αποστείλουν οι τράπεζες και αν και εφόσον διαπιστωθεί η ανάγκη, θα υπάρξει παρέμβαση έγκαιρα, πριν ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου, με κλειστές επιχειρήσεις που δυσκόλεψαν τις αγορές και λόγω αισθήματος ανασφάλειας οι πολίτες περιόρισαν πολύ τις καταναλωτικές τους δαπάνες και ζήτησε, τουλάχιστον για φέτος, να μην υπάρξει η τιμωρητική διάθεση για όσους δεν συνέλεξαν τις αποδείξεις.

Απαντώντας ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε πως το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων θεσπίστηκε με συγκεκριμένης στόχευση ως μέτρο για ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης πολιτών και της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε να προκύψει περιορισμός της φοροδιαφυγής και δημοσιονομικός χώρος για φοροελαφρύνσεις.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, όπως είπε «ήδη υπάρχουν σκέψεις για διορθωτικές παρεμβάσεις σε ότι αφορά στο πλαίσιο επιστρεπτέας προκαταβολής για στήριξη επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από πανδημία» ή η δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων όσων την έχασαν κλπ.

Στο επίμαχο ζήτημα ξεκαθάρισε πως με βάση το σύνολο των ηλεκτρονικών συναλλαγών που έγιναν το 2020, θα εξεταστεί μια πιθανή μείωση του ποσοστού των υποχρεωτικών συναλλαγών.

Η εφαρμογή του μέτρου συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων θα γίνει με τις εξής παραμέτρους:

1ον: δεν θα αδικηθεί κανείς φορολογούμενος

2ον: η όποια παρέμβαση απαιτηθεί θα βασίζεται σε τεκμηριωμένα στοιχεία – βασισμένη σε όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που έγιναν το 2020. Με αυτά τα στοιχεία θα αποφασιστεί τυχόν παρέμβαση εφόσον απαιτηθεί.

3ον: η παρέμβαση αυτή, εφόσον απαιτηθεί, θα γίνει εγκαίρως και πάντως πριν υποβολή φορολογικών δηλώσεων έτους ώστε να μην αδικηθεί κανένας φορολογούμενος πολίτης.

Απόστολος Βεσυρόπουλοςοικονομικό επιτελείοηλεκτρονικές αποδείξειςΦεβρουάριοςΒασίλης Κεγκέρογλουυπουργείο Οικονομικών
Keywords
Τυχαία Θέματα