ΥΠΟΙΚ: Διαψεύδονται οι «Κασσάνδρες» για την ύφεση στην Ελλάδα

15:48 3/9/2020 - Πηγή: Reporter

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν -0,5% και το 2ο τρίμηνο του 2020 – το τρίμηνο της επιβολής του lockdown, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού – ήταν -15,2%.

Συνεπώς, η ετήσια μεταβολή για το 1ο εξάμηνο του 2020 διαμορφώνεται στο -7,9% και βρίσκεται εντός των προβλέψεων που είχε υποβάλει το Υπουργείο

Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου 2020, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας, όπου προβλεπόταν ετήσια μεταβολή -7,9%,μετά τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού».

Αυτό αναφέρουν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τα σημερινά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου 2020.

Όπως αναφέρουν «σύμφωνα με τις ενδιάμεσες εκτιμήσεις της Eurostat (flash estimates), που δεν συμπεριλαμβάνουν τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία ορισμένων ακόμα κρατών-μελών, ο μέσος όρος μεταβολής του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2ο τρίμηνο του 2020 ήταν -15,0% και στην Ε.Ε -14,1%.

Συνεπώς, το 2ο τρίμηνο του 2020 η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα επίπεδα του μέσου όρουτης Ευρωζώνης, κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. και παρουσιάζει αισθητά χαμηλότερη ύφεση από μεγάλες χώρες, όπως η Ισπανία (-22,1%), η Γαλλία (-19%) και η Πορτογαλία (-16,3%)».

Τονίζουν ότι «η αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν πολύ μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε., σε σύγκριση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 1ο τρίμηνο του 2020 ο μέσος όρος μεταβολής του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο -3,1% και στην Ε.Ε. στο -2,5%, έναντι μεταβολής -0,5% στην Ελλάδα.

Επομένως, προκύπτει ότι το 1ο εξάμηνο του 2020 έκλεισε με μικρότερη μείωση του ΑΕΠ στη χώρα μας (-7,9%), σε σύγκριση με τους μέσους όρους της Ευρωζώνης (-9,1%) και της Ε.Ε. (-8,3%).

Το γεγονός ότι τα σημερινά στοιχεία βρίσκονται εντός των προβλέψεων του Υπουργείου Οικονομικών δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες που πιθανώς να τροποποιήσουν στο μέλλον τις αρχικές εκτιμήσεις μας. Λόγω της μεγάλης συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ, ιδιαίτερη βαρύτητα για την ελληνική οικονομία έχει το 3ο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των μεγάλων οργανισμών στην αρχή της κρίσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.λπ.), σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα κατέγραφε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ε.Ε. το 2020, και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε, επί του παρόντος, την εκτίμησή μας για την ετήσια πορεία του ΑΕΠ το 2020».

Γιώργος Αλεξάκης

υπουργείο ΟικονομικώνύφεσηΕΛΣΤΑΤΑΕΠκορονοιόςeurostat
Keywords
Τυχαία Θέματα