Υπερταμείο: Οι στόχοι για το 2025- Οι «αναμονές» για αποκρατικοποιήσεις

Σημαντικό μέρος της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου έχει μεταβιβαστεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), με σκοπό τη γενικότερη ανάπτυξή τους και την επαύξηση της αξίας τους. Αυτό αναφέρει για το λεγόμενο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, ο Προϋπολογισμός για το 2025 που σημειώνει, παράλληλα, ότι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο προωθεί την υλοποίηση

των ιδιωτικοποιήσεων με στόχο, μεταξύ άλλων, την απομείωση του δημόσιου χρέους, απορροφάται από την ΕΕΣΥΠ και συγχωνεύεται με αυτή, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024 (άρθρο 5 του ν.5131/2024).

Όπως αναφέρεται, η παρακολούθηση των εσόδων από τις ανωτέρω αποκρατικοποιήσεις πραγματοποιείται από τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού (ΜΑΔΚΑΕΣ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στις αρμοδιότητες της οποίας περιλαμβάνεται και η αποτελεσματική διαχείριση των κινητών αξιών του Ελληνικού Δημοσίου με σκοπό την επίτευξη του μέγιστου δημοσιονομικού οφέλους.

Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, η ΕΕΣΥΠ από την ίδρυσή της, και ακόμη περισσότερο από τις αρχές του 2018, οπότε και της μεταβιβάσθηκε σημαντικός αριθμός Δημόσιων Επιχειρήσεων, αποτελεί τον φορέα της ενιαίας διαχείρισης ενός σημαντικού μέρους των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου. Στο χαρτοφυλάκιό της έχουν ενταχθεί δημόσιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κομβικούς τομείς της εθνικής οικονομίας καθώς και σημαντικός αριθμός ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, ο οποίος είναι ικανός να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη τοπικών ή ευρύτερων οικονομιών κλίμακας με στόχο τη γενικότερη ανάπτυξη. Η ΕΕΣΥΠ έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο, αφενός ως προς τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων επιχειρήσεων και την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους και αφετέρου ως προς τη δημιουργία πόρων, οι οποίοι θα κατευθύνονται σε επενδύσεις. Ειδικότερα, η σταδιακή δημιουργία εσόδων, μέσω της εφαρμογής της μερισματικής και επενδυτικής πολιτικής, θα διοχετεύσει κεφάλαια για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία ή στις θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ, ώστε η εταιρεία να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός νέου, βιώσιμου και σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης, με συνεχώς βελτιούμενους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες.

Παράλληλα, εστιάζει στην επίλυση θεμάτων αλλά και στον εντοπισμό ευκαιριών που θα επιτρέψουν τη μακροχρόνια ανάπτυξή τους. Σε αυτήν την αποστολή της ΕΕΣΥΠ πρέπει να προστεθεί και ο έμμεσος ρόλος της στην αναπτυξιακή προσπάθεια, καθώς η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων επιχειρήσεων θα έχει θετικό αντίκτυπο στις επενδυτικές και καταναλωτικές αποφάσεις του ιδιωτικού τομέα καθώς και σε άλλα κρίσιμα μεγέθη, όπως η ιδιωτική κατανάλωση, η απασχόληση και η εν γένει ανταγωνιστικότητα και η μεγαλύτερη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Στόχος της ΕΕΣΥΠ είναι να λειτουργεί ως ενεργός μέτοχος, ώστε να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό και ψηφιακό μετασχηματισμό των συμμετοχών και θυγατρικών της.

Οικονομικές επιδόσεις 2023

Το 2023 αποτέλεσε για την ΕΕΣΥΠ, τόσο σε επίπεδο εταιρείας όσο και σε επίπεδο Ομίλου, ένα καθοριστικό έτος, καθώς:

•προετοιμάστηκε η υλοποίηση σημαντικών δράσεων, όπως ο σχεδιασμός και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας καθώς και οι διαδικασίες αξιοποίησης των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων,

• προωθήθηκε ο στρατηγικός μετασχηματισμός της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές ΑΕ,

• ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δημόσιων εταιρειών σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο αποτέλεσε μία ουσιαστική μεταρρύθμιση στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα έθεσε τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότερη άσκηση του ρόλου της ΕΕΣΥΠ ως ενεργού μετόχου και • σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο κερδοφορίας, με καθαρά κέρδη ύψους 154 εκατ. ευρώ σε εταιρικό επίπεδο και 219 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου.

Οικονομικές επιδόσεις 2024

Κατά το 2024 η ΕΕΣΥΠ συνεχίζει να διαδραματίζει ρόλο σταθερότητας και ανάπτυξης, προωθώντας μία σειρά πρωτοβουλιών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων ως ενεργός μέτοχος και ολοκληρώνοντας τον στρατηγικό μετασχηματισμό της, με απώτερο στόχο τη σταδιακή μετατροπή της σε Sovereign Wealth Fund, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ο μετασχηματισμός των ΕΛΤΑ, στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού τους πλάνου, αποσκοπεί στη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Περαιτέρω, δρομολογούνται η διαδικασία της πράσινης και βιώσιμης μετάβασης στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, η πλήρης αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της ΕΤΑΔ ΑΕ, η αξιοποίηση των 22 + 1 περιφερειακών αεροδρομίων ανά την Ελλάδα καθώς και η ανάπτυξη της Διώρυγας της Κορίνθου.

Στον τομέα των οικονομικών επιδόσεων η ΕΕΣΥΠ κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο κέρδη ύψους 59,7 εκατ. ευρώ, το δεύτερο υψηλότερο στην ιστορία της, ενώ αναμένεται το 80% των εταιρειών του Ομίλου να παρουσιάσουν βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με το 2023.

Προοπτικές 2025

Το 2025 αναμένεται να είναι το έτος της πλήρους μετεξέλιξης της ΕΕΣΥΠ σε Sovereign Wealth Fund, με την ολοκλήρωση της απορρόφησης του ΤΑΙΠΕΔ και των περιουσιακών στοιχείων του ΤΧΣ καθώς και με την ενεργοποίηση του νέου Επενδυτικού Ταμείου, οι επενδύσεις του οποίου αναμένεται να αποτελέσουν καταλύτη προσέλκυσης περαιτέρω κεφαλαίων.

Επιπλέον, προβλέπεται:

• η έναρξη νέων σημαντικών έργων, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ και η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως το “Tap ’n’ Pay” και

• η αύξηση των επενδύσεων, τόσο απευθείας από την ΕΕΣΥΠ όσο και μέσω του νέου επενδυτικού της βραχίονα, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προάγοντας ένα νέο πρότυπο όπου οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου της θα αποτελούν παράδειγμα βέλτιστων πρακτικών για τον δημόσιο τομέα.

Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η προσέλκυση σημαντικών διεθνών και εσωτερικών ροών κεφαλαίου, ενισχύοντας την αξία της δημόσιας περιουσίας και διασφαλίζοντας την αξιοποίησή της μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες υψηλών προδιαγραφών και διαφάνειας. Στόχος των επενδύσεων είναι: (α) η συνεισφορά τους στον οικονομικό εξορθολογισμό και στη δημιουργία αξίας στην ελληνική οικονομία, (β) η τροφοδότηση της βιώσιμης και διαρκούς οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και (γ) η αξιοποίηση πόρων που διατίθενται στο ΤΑΙΠΕΔ για την ωρίμανση και τη διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών καθώς και για την εκτέλεση έργων και μελετών ανάπτυξης λιμενικών υποδομών.

Το «άνοιγμα» τομέων της αγοράς που πραγματοποιείται μέσω του προγράμματος αξιοποιήσεων, συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, στην αύξηση των επενδύσεων, στη βελτίωση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας βασικών τομέων τηςελληνικής οικονομίας, ενώ η συνολική προώθηση του προγράμματος δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον εδραίωσης και ενίσχυσης της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό.

Η αξιοποίηση επιλεγμένων περιουσιακών στοιχείων από τον ιδιωτικό τομέα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, που περιλαμβάνουν:

• την άμεση μείωση του δημόσιου χρέους,

• τη μείωση - εξάλειψη των οικονομικών υποχρεώσεων και της οποιασδήποτε μορφής κρατικής χρηματοδότησης καθώς και τη συνεπακόλουθη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού,

• το «άνοιγμα» των αγορών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού,

• τον εμπλουτισμό και την εμβάθυνση του χρηματιστηριακού προϊόντος της χώρας,

• την αναδιαμόρφωση και τον επαναπροσδιορισμό (reframing) των επενδύσεων,

• την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας,

• την αναδιοργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου, που θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα της χώρας και ιδιαίτερα της περιφέρειας, οδηγώντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε νέα φορολογικά έσοδα και σε καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες,

• την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία καινοτόμων έργων, τα οποία θα συμβάλλουν περαιτέρω στην ανάκαμψη και στη βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και στην αναβάθμιση κρίσιμων κλάδων, όπως οι υποδομές, οι μεταφορές, η ενέργεια και ο τουρισμός,

• την εισαγωγή νέων και επενδνδυτικά ελκυστικών μηχανισμών ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου/ΕΣΧΑΔΑ, Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων/ΕΣΧΑΣΕ κ.λπ.) και

• τη συνδρομή στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, σταθερού, αποτελεσματικού και λειτουργικού ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου επενδύσεων. Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να διαμορφώσει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις που θα συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση των ωφελειών για το Ελληνικό Δημόσιο.

Περαιτέρω, με τον ν.4804/2021 (Α’ 90) ο σκοπός του Ταμείου επεκτάθηκε στην αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων ΝΠΔΔ με την ωρίμανση και την επιτάχυνση συμβάσεων στρατηγικής σημασίας που έχουν ενταχθεί στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας».

Για την υλοποίηση του στόχου αυτού δημιουργήθηκε στο Ταμείο μία νέα διακριτή μονάδα, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας - ΜΣΣΣ (Project Preparation Facility - PPF). Ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από τη σύστασή του (01.7.2011) και εξής.

Τα περιουσιακά στοιχεία που περιήλθαν στο ΤΑΙΠΕΔ έως σήμερα κατηγοριοποιούνται ως ακολούθως:

• υποδομές, στις οποίες εντάσσονται μαρίνες, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι κ.λπ., • ενέργεια, στην οποία εντάσσονται περιουσιακά στοιχεία των κλάδων διανομής - αποθήκευσης αερίου, διύλισης πετρελαίου και παραγωγής ηλεκτρισμού (HELLENiQ ENERGY - πρώην ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ),

• μετοχές εταιρειών, όπως των Οργανισμών Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ), των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, του ΟΠΑΠ κ.λπ.,

• λοιπά περιουσιακά στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι άδειες εκμετάλλευσης των κρατικών λαχείων και χρήσης ραδιοσυχνοτήτων κ.λπ. και

• επιλεγμένα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου: επισημαίνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Για το σύνολο των ακινήτων που έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ στο παρελθόν και για εκείνα που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιό του, σύμφωνα με το παράρτημα Γ του ν.4389/2016 (Α’ 94), απαιτείται συνήθως μία μακρά περίοδος ενεργειών νομικής και τεχνικής ωρίμανσης, ώστε να είναι εφικτή η έναρξη της διαδικασίας αξιοποίησης. Σημαντικά έσοδα προήλθαν από έναν μεγάλο αριθμό ακινήτων μέχρι σήμερα, ενώ μετά το 2016 παρέμειναν στο ΤΑΙΠΕΔ περί τα 87 ακίνητα (ή clusters ακινήτων).

Εξ αυτών ήδη έχουν αξιοποιηθεί τα 56, ενώ σήμερα βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία και σε ώριμη φάση προς αξιοποίηση άλλα 17.

Οι στόχοι για το 2025

Έτσι, στόχο για συνολικά έσοδα ύψους, 1,881 δισεκατ. ευρώ, θέτει για το 2025 ο Προϋπολογισμός, από τις αποκρατικοποιήσεις που θα τρέξει το ΤΑΙΠΕΔ.

Πάντως σε εξέλιξη εντός του 2024, σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης, οι εξής διαγωνισμοί:

• υποπαραχώρηση σταθμού πολλαπλών χρήσεων στον λιμένα Φίλιππος Β’ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας,

• πώληση μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Βόλου,

• πώληση μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου,

• παραχώρηση της μαρίνας Αργοστολίου,

• παραχώρηση της μαρίνας Πύλου,

• υποπαραχώρηση της μαρίνας Mega Yacht - Κέρκυρας του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας,

• υποπαραχώρηση του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στη θέση Σπηλιά του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας,

• παραχώρηση της Εγνατίας Οδού,

• πώληση μετοχών ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ 65%),

• πώληση μετοχών της HELLENiQ ENERGY SA - πρώην ΕΛΠΕ (ΤΑΙΠΕΔ 31,18%),

• ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» μέσω ΣΔΙΤ - ΜΣΣΣ,

• παραχώρηση Επιχειρηματικού Πάρκου - Πρώην Στρατοπέδου Γκόνου - Θεσσαλονίκη (ΜΣΣΣ),

• παραχώρηση Επιχειρηματικού Πάρκου - Φυλή - Αττική (ΜΣΣΣ),

• παραχώρηση για την ανάπλαση της έκτασης της ΔΕΘ - HELEXPO (ΜΣΣΣ),

• αξιοποίηση του Κτήματος Τατοΐου, με δημιουργία ξενώνων, εστιατορίων, θερμοκηπίου, οινοποιείου, ελαιουργείου, κέντρου ιππασίας κ.λπ. (ΜΣΣΣ),

• πώληση ακινήτου στη θέση Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι, • πώληση ακινήτου στη θέση Καραθώνα στο Ναύπλιο,

• πώληση ακινήτου στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής (ΑΒΚ 254),

• μίσθωση ιαματικής πηγής και πώληση παραθαλάσσιου ακινήτου Κάμπινγκ Καμμένων Βούρλων - Κονιαβίτη,

• πώληση ακινήτου Ακτή και κάμπινγκ Αγίας Τριάδας,

• αξιοποίηση ακινήτου Ακτή και κάμπινγκ Ποσειδίου Κασσάνδρας,

• μίσθωση ακινήτου ιαματικής πηγής Καμμένων Βούρλων - Λουτρόπολης, • αξιοποίηση ακινήτου ιαματικής πηγής Θερμοπυλών

• αξιοποίηση ακινήτου ιαματικής πηγής Υπάτης, • παραχώρηση χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας, • αξιοποίηση Ακτής Βουλιαγμένης και ακινήτου «ΩΚΕΑΝΙΣ» της ΕΤΑΔ και

• αξιοποίηση ακινήτου TAE KWON DO της ΕΤΑΔ.

Τέλος, βρίσκεται σε προπαρασκευή και η ωρίμανση των διαγωνιστικών διαδικασιών παραχώρησης/υποπαραχώρησης των παρακάτω: • περιφερειακών λιμένων και μαρινών: μαρίνα Ιτέας, μαρίνα Ζακύνθου, μαρίνα Σκιάθου, μαρίνα Μανδρακίου Ρόδου, μαρίνα Καλαμαριάς (Αρετσού), υποπαραχώρηση μαρίνας Πάτρας του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας κ.λπ. και • λοιπών ακινήτων που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως είναι τα τουριστικά ακίνητα με ιαματικές πηγές κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, κατά τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ από το 2011 έως και το 2024:

• υλοποιήθηκαν 66 έργα με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, συνολικής αξίας 15.684,7 εκατ. ευρώ,

• εισπράχθηκαν έσοδα (σε ταμειακή βάση) από ολοκληρωμένες συναλλαγές, συνολικής αξίας 12.749,6 εκατ. ευρώ (Πίνακας 5.5.).

Σημειώνεται πως η διαφορά των 2.935,1 εκατ. ευρώ έγκειται αφενός, σε προγραμματισμένη κατανομή δόσεων για έργα, στα οποία το οικονομικό κλείσιμο έχει ήδη γίνει και αφετέρου, σε έργα για τα οποία υπάρχει δεσμευτική προσφορά και το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται σε επόμενο χρόνο.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι πέραν του συνολικού τιμήματος που καταβάλλεται για ένα περιουσιακό στοιχείο, οι επενδυτές ανάλογα με το είδος της συναλλαγής και εφόσον το επιτρέπει η φύση του περιουσιακού στοιχείου, δεσμεύονται σε ένα ελάχιστο ύψος επενδυτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Ειδικότερα, εντός του 2024:

• τέθηκε σε ισχύ η 25ετής Σύμβαση Παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού και επετεύχθη το οικονομικό κλείσιμο με την είσπραξη του τιμήματος 3,27 δισ. ευρώ που καταβάλλεται για πληρωμή δημόσιου χρέους και αναλογεί σε ποσοστό 1,5% του ΑΕΠ. Από το 2025 το Δημόσιο θα εισπράττει ετησίως το 9,3% των ακαθάριστων εσόδων της διαχειρίστριας εταιρείας, • διατέθηκαν 90 εκατ. ευρώ μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) έναντι 784,7 εκατ. ευρώ, κατόπιν της εισαγωγής των 300 εκατ. κοινών μετοχών του ΔΑΑ στη ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ),

• μεταβιβάστηκε το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου στον προτιμητέο επενδυτή, την κοινοπραξία των εταιρειών Grimaldi Euromed SpA και Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ, έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ, με το ΤΑΙΠΕΔ να κατέχει το 33% των μετοχών. Από το 2025 το Δημόσιο θα εισπράττει ετησίως το 3,5% των ακαθάριστων εσόδων της εταιρείας. Το ήμισυ του τιμήματος, ήτοι 40 εκατ. ευρώ, πιστώθηκε στον Ειδικό Λογαριασμό Ανάπτυξης Λιμενικών Υποδομών για επενδύσεις ναυτιλιακών υποδομών σε έργα ενταγμένα στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ (ν.5131/2024),

• μεταβιβάστηκε η κυριότητα του ακινήτου «Σάνη Κασσάνδρας» στη Χαλκιδική, στην εταιρεία «Σάνη Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία Αναπτύξεως και Τουρισμού» με τίμημα 8,6 εκατ. ευρώ θέτοντας τις προϋποθέσεις για μία εμβληματική επένδυση σε περιοχή ιδιαίτερης ομορφιάς με αξιοσημείωτο περιβαλλοντικό και τουριστικό ενδιαφέρον,

• μεταβιβάστηκε η κυριότητα του ακινήτου πρώην εργοταξιακών χώρων του έργου «Ζεύξη Ρίο - Αντίρριο ΑΒΚ 314» και

• ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση οκτώ ακινήτων μέσω της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ 10 (Ε - AUCTION Χ).

Γιώργος Αλεξάκης #Υπερταμείο
Keywords
tae kwon do, εταιρεία, προυπολογισμος, fund, ΕΛΤΑ, συγκοινωνιες, ελλαδα, ΔΕΘ, νέα, νπδδ, project, ppf, πετρελαιο, energy, ελπε, δεη, δεπα, θεσσαλονικη, τραινοσε, ευδαπ, ευαθ, οπαπ, mega, yacht, σδιτ, helexpo, tae, kwon, προσφορες, ισχύ, αεπ, αθηνα, δαα, spa, ήτοι, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, ΟΣΕ, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, μειωση μισθων, κοινωνικος τουρισμος, δεη πληρωμη, ήτοι, αεπ, ακινητα, δεπα, ευδαπ, ηρακλεια, ναυπλιο, νπδδ, οικονομια, πειραιως, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, σδιτ, τραινοσε, υψος, χαλκιδικη, mega, αγορα, αεροδρομιο, αυξηση, αλυκες, αττικη, βρισκεται, γινει, δαα, δευτερο, δημοσιο, ευαθ, ευρω, υπαρχει, εκμεταλλευση, ελπε, ενεργεια, εργα, εξελιξη, εξωστρεφεια, επενδυσεις, εσωτερικων, εταιρεία, ετος, ειδος, ιδρυση, ημισυ, υπηρεσιες, θετικο, διαγωνισμοι, καμπινγκ, λειτουργια, μινωικες, μειωση, οκτω, περιβαλλον, πορτο χελι, ριο, ρολο, συντηρηση, σειρα, σχεδιο, τουρισμος, υλοποιηση, ισχύ, φυση, χελι, ψηφιακο, energy, fund, helexpo, ιδιαιτερα, kwon, πηγες, πωληση, spa, σπηλια, tae kwon do, tae, yacht
Αναζητήσεις
ypertameio-oi-stochoi-gia-to-2025--oi-anamones-gia-apokratikopoiiseis.htm
Τυχαία Θέματα