Υπηρεσία Έρευνας Ευρωκοινοβουλίου: Κλίμα και Φτώχεια, βασικά θέματα της δεκαετίας

12:49 7/1/2020 - Πηγή: Reporter

Με μία 28σέλιδη αναφορά της, προς επιλεγμένους παραλήπτες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ερευνας του Ευρωκοινοβουλίου, γνωστοποιεί τα δέκα θέματα που, αρχής γενομένης από το 2020, προβλέπεται ν’ απασχολήσουν την Κομισιόν και το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως σημειώνεται στην σχετική αναφορά, δίπλα στις πολιτικές δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί και στα προγράμματα εργασίας που έχουν ήδη εγκριθεί, υπάρχουν ήδη ορισμένα θέματα, κάποια πρόσφατα, μερικά λιγότερο, που όλα απαιτούν κατανόησή και δράση.

Προκειμένου αυτά να καταγραφούν,

η Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Υπηρεσία Έρευνας ζήτησε από μια δωδεκάδα από τους αναλυτές πολιτικής της, να επιλέξουν από χιλιάδες ενδιαφέροντα θέματα, τα δέκα θέματα που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μετά το 2020.

Αυτά τα θέματα αφορούν όλες τις πτυχές των ευρωπαϊκών πολιτικών και άλλα αξιολογούνται με βάση τις νέες προκλήσεις, όπως για παράδειγμα η δράση για το κλίμα και η μετάβαση στην ενέργεια. Και άλλα είναι ολοκαίνουργια, σε αυτή τη σειρά εκδόσεων, όπως το «gamification» της δημοκρατίας της ΕΕ και η Αρκτική.

Πίσω από αυτή την ποικιλομορφία, προκύπτουν δύο βασικά θέματα: κλίμα και αλληλεγγύη, υπογραμμίζει ο Étienne Bassot , Διευθυντής της Υπηρεσία Έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου.

Αυτά τα δύο θέματα ήταν στο επίκεντρο των εκστρατειών για τις ευρωπαϊκές εκλογές του περασμένου έτους και συνέχισαν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των πολιτών, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , επιβεβαιώνει ότι, πρωτίστως και κυρίως, οι ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν μια πιο πράσινη και δικαιότερη Ευρώπη.

Η αλλαγή του κλίματος, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν βασικές προτεραιότητες των πολιτών, που θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει το Ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν.

Επομένως, συμπεραίνει ο Étienne Bassot , το κλίμα και η αλληλεγγύη, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ζητημάτων προς αντιμετώπιση.

Το 2020, δεν μπορεί να παρουσιαστεί κανένα θέμα, πόσο μάλλον να γίνει κατανοητό, μεμονωμένα, αποσπασμένο από τις αλληλεπιδράσεις του με άλλα ζητήματα.

Ως παράδειγμα μεταξύ άλλων τονίζεται ότι, η βιοποικιλότητα απαιτεί δράση για το κλίμα, η οποία θα επηρεάσει την έγκριση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο θα καθορίσει το Ταμείο Ακριβούς Μεταβατικής περιόδου, το οποίο θα επηρεάσει την καταπολέμηση της φτώχειας και του αποκλεισμού που θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών.

Σε έναν κόσμο όπου όλα τα ζητήματα συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα άλλα, η σκέψη ακολουθεί αυτό το μοτίβο.

*Oλόκληρη η 28σέλιδη αναφορά στα αγγλικά ΕΔΩ

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Ευρωκοινοβούλιοδεκαετία2020
Keywords
Τυχαία Θέματα