Υποχωρεί αισθητά ελέω αποθεμάτων το πετρέλαιο- Ασταμάτητος ο χρυσός

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σχεδόν 2% την Τετάρτη (23/10), αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, αν και το αργό βρίσκεται σε τροχιά κερδών κατά περίπου 3% αυτή την εβδομάδα, καθώς οι έμποροι συνυπολογίζουν τη συνεχιζόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.

Το πετρέλαιο είχε σταθεροποιηθεί υψηλότερα στις δύο προηγούμενες

συνεδριάσεις, ισοσκελίζοντας τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας άνω του 7%. Αυτές οι μειώσεις προήλθαν από τις ανησυχίες για την κινεζική ζήτηση και την χαλάρωση των ανησυχιών σχετικά με τη διακοπή της προσφοράς πετρελαίου στη Μέση Ανατολή.

Η πτώση της τιμής της Τετάρτης έρχεται μετά από στοιχεία που έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,64 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 300.000 βαρελιών.

Τα επίσημα στοιχεία αποθέματος πετρελαίου της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος των αποθεμάτων στις τιμές ισορροπείται από τις ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο για την προσφορά πετρελαίου από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

«Η αγορά συνεχίζει να περιμένει την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν», δήλωσαν οι αναλυτές της ING, προσθέτοντας ότι η άνοδος των τιμών την Τρίτη πιθανότατα οφείλεται στην έλλειψη οποιουδήποτε αποτελέσματος από την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν είχε «εκτεταμένες συνομιλίες» με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και ανώτερους ισραηλινούς ηγέτες, προτρέποντάς τους να διασφαλίσουν την άφιξη περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε επίσης την Τρίτη ότι σκότωσε τον Χασέμ Σαφιεντίν, τον προφανή διάδοχο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε τον περασμένο μήνα σε ισραηλινή επίθεση με στόχο την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανική μαχητική ομάδα.

«Οι συμμετέχοντες στην αγορά εκτιμούν ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα διαρκέσει περισσότερο, με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να βρίσκεται προς το παρόν σε αδιέξοδο», δήλωσε ο αναλυτής αγοράς της IG, Γιπ Γιουν Ρονγκ.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,95% στα 70,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,76% στα 74,70 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο, προελαύνει ο χρυσός

Ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,071% στα 41,140 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού έφθασαν σε νέο υψηλό- ρεκόρ την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές… αγχώνονται από τη «σφιχτή» κούρσα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και εμπιστεύονται τις ασφαλείς επενδύσεις.

Η οικονομική αβεβαιότητα και οι γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύουν το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο έχει φτάσει σε πολλαπλά υψηλά ρεκόρ και έχει αυξηθεί πάνω από 33% μέχρι στιγμής φέτος για να γίνει ένα από τα περιουσιακά στοιχεία με τις καλύτερες επιδόσεις του 2024.

Ο χρυσός έλαβε ώθηση αφού η Federal Reserve ξεκίνησε τον κύκλο μειώσεων των επιτοκίων τον περασμένο μήνα με σημαντική μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.

Και το ασήμι διαπραγματεύεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,22% στα 2.765,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,70% στα 34,795 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,99% στα 4,337 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0776 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,13% στο 1,2967 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,831 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ
Keywords
Αναζητήσεις
ypochorei-aisthita-eleo-apothematon-to-petrelaio--astamatitos-o-chrysos.htm
Τυχαία Θέματα