ΥΠΟΙΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ να διαβάζει τις εκθέσεις πριν εκτεθεί

Στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντίδραση της κυβέρνησης στην έκθεση των θεσμών απαντά το υπουργείο Οικονομικών:

«Για να μην εκτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ στις ανακοινώσεις του, καλό θα ήταν να είχε προηγουμένως διαβάσει τις Εκθέσεις τις οποίες επικαλείται. Στην Έκθεση των Ευρωπαϊκών θεσμών (Enhanced Surveillance Report – May 2020), στη σελίδα 42, τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν ποσοτικοποιηθεί σε 19,667

δισ. ευρώ (επισυνάπτεται ο σχετικός πίνακας).

Στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται πολλά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και για τα οποία δεν είχε ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη στιγμή συγγραφής της έκθεσης, όπως ο νέος μηχανισμός στήριξης της απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η παράταση επιδομάτων ανεργίας και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για εποχικά απασχολούμενους, η μείωση ενοικίου και ο συμψηφισμός φόρου ιδιοκτητών ακινήτων, οι μειώσεις ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά και τα εισιτήρια των κινηματογράφων, η μείωση φορολογίας για έρευνα και ανάπτυξη, η επιδότηση δανείων Α΄ κατοικίας, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και τα επιπλέον κονδύλια διαφήμισης του ΕΟΤ, αλλά και η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

Ο Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένει να θεωρεί ότι τα μέτρα ρευστότητας της οικονομίας, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών έχουν μηδενικό κόστος, ωστόσο παραβλέπει το γεγονός ότι η πλειονότητα των ποσών αυτών θα επιστραφεί σε βάθος ετών. Η δε επιστρεπτέα προκαταβολή, που θα επιστραφεί σε 5 έτη, με περίοδο χάριτος μέχρι τα τέλη του 2021, και με όρο μη επιστροφής για προβληματικές επιχειρήσεις, συγκαταλέγεται, με βάση τους κανόνες της Επιτροπής, στα δημοσιονομικά μέτρα. Τον ενημερώνουμε ότι όλες οι Κυβερνήσεις της Ευρώπης, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνουν υπόψη τους τα μέτρα ρευστότητας, στην ποσοτικοποίηση των μέτρων.

Συμπερασματικά, στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης περιλαμβάνονται μέτρα με κόστος 14,5 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη προσδιοριστεί και ποσοτικοποιηθεί, καθώς και το ποσό που υπολογίζεται να μοχλεύσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται, ξεπερνώντας έτσι τα 20 δισ. ευρώ. Η Κυβέρνηση έχει υπολογίσει σύνολο μέτρων 24 δισ. ευρώ για το 2020, λαμβάνοντας υπόψη και όσα θα εξειδικευτούν το προσεχές διάστημα για την επόμενη φάση της ανάταξης της οικονομίας, με την αξιοποίηση επιπλέον πόρων και δαπανών από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν αρχίσει να κάνει αριθμητικές πράξεις, ας απαντήσει επιτέλους μετά από αφωνία 45 ημερών, πώς τα ποσά που προτείνει να δαπανηθούν «εμπροσθοβαρώς», δηλαδή 14 δισ. ευρώ δημοσιονομικά μέτρα + 10 δισ. ευρώ αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με άμεσο δημοσιονομικό κόστος + 12 δισ. ευρώ εγγυήσεις δανείων, μπορούν να χρηματοδοτηθούν χωρίς να προσφύγει η χώρα σε νέο μνημόνιο.

Εάν θεωρεί ότι μπορούν τα ποσά αυτά να δαπανηθούν με συλλογή καρπών από το «λεφτόδεντρο» του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», τον ενημερώνουμε ότι αυτό έχει προ πολλού ξεραθεί. Εκλαμβάνουμε και τις σημερινές ανακοινώσεις του ως ένα άνοστο ευφυολόγημα, από αυτά που συνηθίζει, γιατί η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει χάσει προ πολλού τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα!», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

ΥΠΟΙΚΣΥΡΙΖΑκορονοιόςμέτρα στήριξηςαξιολόγηση θεσμών
Keywords
Τυχαία Θέματα