Υπουργείο Άμυνας προς Τουρκία: Κανένας «σεβασμός» στο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Τουρκία θέλησε να εκμεταλλευθεί τις έρευνες ιταλικού πλοίου ανοιχτά της Κάσου, προκειμένου να προκαλέσει ένταση αλλά και να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Βγάζοντας αυθαίρετα συμπεράσματα υποστήριξε πως η Ελλάδα αναγνώρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Η Ελλάδα

αναγνώρισε την υφαλοκρηπίδα μας» και «δώσαμε άδεια στην Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε τουρκικά πρωτοσέλιδα. «Η Ελλάδα, η οποία προσπάθησε με κάθε τρόπο να κάνει τον κόσμο να αποδεχθεί τον ισχυρισμό της ότι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο είναι 12 μίλια, ήρθε αντιμέτωπη με μια απρόσμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρουν ακόμα τα τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές.

Στο ζήτημα του τουρκολιβυκού μνημονίου αναφέρθηκε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, επιβεβαιώνοντας την τουρκική αδιαλλαξία.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, απάντησαν στα παραπάνω με σκληρή γλώσσα:

Ουδείς «σεβασμός» επεδείχθη, ή θα επιδειχθεί στο μέλλον, από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη ΕλλάδαςΑιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει.

{https://twitter.com/turkiyegazetesi/status/1816707044365291621?}

Αναφορικά με το πλοίο ιταλικής σημαίας, οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσαν τα εξής στα τουρκικά ΜΜΕ: «Στις 22 Ιουλίου, το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη Ζώνη Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μας και εμποδίστηκε από τα πλοία μας. Αργότερα, ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε, του δόθηκε η άδεια να εκτελέσει εργασίες στις καθορισμένες συντεταγμένες και αποχώρησε από την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων των Ναυτικών μας Δυνάμεων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους» κατέληγαν οι διαρροές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

#ΕΛΛΑΔΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ #Κάσος
Keywords
Τυχαία Θέματα