Υπουργείο Τουρισμού: Τα μηνύματα για το νομοσχέδιο για το Airbnb

Δεν αποκλείει βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχει δώσει στη δημοσιότητα προς διαβούλευση το Υπουργείο Τουρισμού, ωστόσο πρώτος στόχος είναι η διαμόρφωση όρων ισότιμου ανταγωνισμού και διασφάλισης της εικόνας της χώρας, σε σχέση με τις υποδομές φιλοξενίας, όπως αναφέρουν από το Υπουργείο.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται από υψηλά ιστάμενες πηγές του Υπουργείου, το νομοσχέδιο «Θέσπιση προδιαγραφών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, περιβαλλοντική κατάταξη καταλυμάτων, απλούστευση διαδικασίας ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικότερες

διατάξεις ελέγχου και ενίσχυσης πλαισίου τουριστικών υποδομών» αντιμετωπίζει το κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ως τουριστικό προϊόν και γι’ αυτό θα πρέπει να εξασφαλίζει την ασφαλή διαμονή κι ένα μίνιμουμ επίπεδο υπηρεσιών αλλά και του υγιούς ανταγωνισμού. Παράλληλα θα πρέπει να τυγχάνει ισότιμης διαχείρισης με την ξενοδοχειακή μονάδα που επίσης είναι τουριστικό προϊόν.

Κύκλοι, δε, της υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη αναφέρουν ότι πρόθεση είναι τα καταλύματα να λειτουργούν με προδιαγραφές να ελέγχονται και να επιβάλλονται και πρόστιμα, ωστόσο θα ληφθούν υπόψη τα σχόλια και ορισμένα εξ αυτών θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο.

Παράλληλα, τονίζεται ότι ο συνδυασμός της περυσινής νομοθετικής πρωτοβουλίας για την φορολογική αντιμετώπιση των καταλυμάτων τύπου Airbnb, της πρόσφατης ρύθμισης που προβλέπει κίνητρα για την μετατροπή ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε μακροχρόνια και το υφιστάμενο νομοσχέδιο για τις προδιαγραφές λειτουργίας θα απελευθερώσουν ακίνητα που θα κατευθυνθούν τη μακροχρόνια μίσθωση.

Τα πυρά

Πάντως, σφοδρή κριτική εξαπολύει στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τις προδιαγραφές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ζητώντας να τεθεί τέρμα στον απηνή διωγμό της. Με αναλυτική, δε, ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το νομοσχέδιο «είναι προϊόν της δημόσιας αξίωσης της πλευράς των ξενοδοχειακών ομίλων για την επιβολή της, σε συνέχεια της πρόσφατης πολλαπλής φορολογικής επιδρομής κατά των ιδιοκτητών ακινήτων που διαθέτουν τα ακίνητά τους στη βραχυχρόνια μίσθωση, και τον έμμεσο εξαναγκασμό τους σε αποχώρηση από αυτήν».

Μάλιστα η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι «η συσσώρευση διαρκώς νέων φορολογικών μέτρων και προδιαγραφών οδηγεί σε αύξηση του κόστους διαμονής σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, κάτι που θα οδηγήσει μοιραία σε μείωση και των φορολογικών εσόδων, αλλά και σε οικονομικό “στραγγαλισμό” όσων ασχολούνται με αυτήν, με αποτέλεσμα τη μείωση και των τουριστικών εσόδων της χώρας».

Παράλληλα η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι «χωρίς να διαφωνεί με την ασφάλιση για αστική ευθύνη, ή με τα λοιπά αυτονόητα μέτρα ασφαλείας, ζητά να ληφθεί υπόψη η παταγώδης αποτυχία των μέτρων κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Βαρκελώνη, τα οποία θα έλυναν δήθεν το πρόβλημα της κατοικίας στην πόλη, πράγμα που ουδέποτε συνέβη γιατί –όπως και στην Ελλάδα- δεν ήταν αυτή η αιτία των προβλημάτων στέγασης, να τεθεί τέρμα στον "απηνή διωγμό" της βραχυχρόνιας μίσθωσης με το να επανεξεταστεί εξ αρχής τόσο η διάταξη αυτή όσο και το όλο πλέγμα των αλλεπάλληλων αυτών επιβαρύνσεων, αν ενδιαφέρει και η “ανθεκτικότητα” της βραχυχρόνιας μίσθωσης, μιας δραστηριότητας που βρίσκεται 100% σε ελληνικά χέρια και λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας, αλλά και η "ανθεκτικότητα» του τουρισμού της χώρας μας…».

Επίσης η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι, η νέα διάταξη περιέχει διάφορες τεχνικές κυρίως προδιαγραφές για τις κατοικίες που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, η πλέον περιοριστική των οποίων είναι ο τυπικός χαρακτηρισμός του χώρου στον οποίον βρίσκονται, ως κύριας χρήσης κατοικίας, ήτοι να έχει εξ αρχής συνυπολογιστεί στο συντελεστή δόμησης του κτιρίου ή να έχει νομιμοποιηθεί η χρήση του χώρου βάσει των διατάξεων του ν.4495/2017 που, σημειωτέον, λήγει στις 31.3.2026, με τη βασική προϋπόθεση η αλλαγή χρήσης να έχει συντελεστεί μέχρι τις 28.7.2011.

Η θέσπισή της, όμως, θα έχει αποτέλεσμα την αναδρομική αχρήστευση καταλυμάτων στα οποία έχουν επενδυθεί χρήματα και εργασία και τα οποία διατίθενται ευφήμως στις πλατφόρμες επί πολλά χρόνια, ενώ διαθέτουν όλα τα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εξάλλου, η διάταξη αυτή αποκλείει μεγάλο αριθμό διαθέσιμων χώρων σε κενά και εγκαταλελειμμένα από ετών, επαγγελματικά κτίρια γραφείων και βιοτεχνικών χώρων στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, τα οποία ουδέποτε χρησιμοποιούνταν για κατοικία, και τα οποία ανακαινίστηκαν προκειμένου να διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση, συμβάλλοντας στην αισθητική αναβάθμιση υποβαθμισμένων, πρώην βιοτεχνικών περιοχών! Για το λόγο αυτό η συγκεκριμένη αυτή προδιαγραφή, αν δεν καταργηθεί, θα πρέπει να αφορά το μέλλον και να μην έχει αναδρομική ισχύ».

Σύστημα κατάταξης

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Τουρισμού προωθεί ένα νέο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων με κριτήρια βιωσιμότητας. Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου που έχει τις διατάξεις για τις βραχυχρόνιες. Με βάση, δε, την κα. Κεφαλογιάννη το νέο πλαίσιο αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο και στην Ευρώπη, δίνοντας ως χώρα την κατεύθυνση για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν τα τουριστικά καταλύματα. Επιπλέον στόχος είναι να συνδεθεί και με χρηματοδοτικά εργαλεία, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.

Γιώργος Αλεξάκης

#Airbnb #Υπουργείο_Τουρισμού #Κεφαλογιάννη #ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ_AIRBNB
Keywords
Τυχαία Θέματα