Ζελένσκι: Κανείς δεν θέλει ένα Αφγανιστάν 2.0-Καμία συμφωνία χωρίς εμάς

Ενόψει των αρχικών συνομιλιών μεταξύ εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τους τρόπους επίτευξης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για την Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί τη Δύση να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.

Μιλώντας σε εκπομπή της Πρώτης Γερμανικής Τηλεόρασης ARD, η οποία θα μεταδοθεί το βράδυ της Δευτέρας (17/2) ο Ζελένσκι υπενθύμισε την εσπευσμένη απόσυρση των δυτικών στρατευμάτων

από το Αφγανιστάν το 2021, αντιτιθέμενος έτσι στις διαπραγματευτικές τακτικές που εγκαταλείπουν βασικά αιτήματα πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι είπε: «Δεν μπορείτε να το βγάλετε αυτό από το τραπέζι. Δεν λειτουργεί έτσι. Δεν νομίζω ότι κανείς ενδιαφέρεται για το Αφγανιστάν 2.0».

Όπως υπενθυμίζει το tagesschau.de, η συμφωνία για την απόσυρση των δυτικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά την πρώτη θητεία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και εφαρμόστηκε πολύ γρήγορα υπό τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν το 2021. Αυτό είχε οδηγήσει σε μια χαοτική αποχώρηση από τη χώρα, ενώ οι Ταλιμπάν κατέλαβαν γρήγορα την πρωτεύουσα Καμπούλ μετά από δεκαετίες μαχών και έτσι κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα. εκείνη την εποχή, είπε ο Selenskyj, η «έλλειψη σεβασμού για την ανθρώπινη ζωή» είχε οδηγήσει στην «τραγωδία». «Υπάρχει λοιπόν εμπειρία για το τι συμβαίνει όταν κάποιος τελειώνει κάτι χωρίς να το σκεφτεί καλά και αποσύρεται πολύ γρήγορα».

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Ταυτόχρονα, ο Ζελένσκι επανέλαβε την υποστήριξή του για έναν ισχυρό ρόλο των ΗΠΑ στην Ουκρανία μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία. Πράγματι, η Ουκρανία είναι σήμερα μια διαφορετική χώρα από ό,τι ήταν στην αρχή του ρωσικού επιθετικού πολέμου και είναι, για παράδειγμα, «πολύ έμπειρη με τη δική της αμυντική παραγωγή». Ωστόσο, «σίγουρα δεν θα υπάρξει νίκη για την Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ» και οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν εγγυήσεις ασφαλείας. Ενώ ο Τραμπ ακολουθεί την προσέγγιση ότι ένα ευρωπαϊκό απόσπασμα στρατευμάτων θα πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία, ο ίδιος έχει πει στον Τραμπ «ότι οι Αμερικανοί πρέπει να είναι εκεί». Αυτό δεν αφορά μόνο τη δύναμη των στρατευμάτων: «Είναι μια σημαντική επίδειξη δύναμης στον Πούτιν ότι όλοι οι σύμμαχοι προστατεύουν την Ουκρανία από κοινού.»

Ο Ζελένσκι γνώριζε ότι ο Τραμπ έχει «πραγματικά στενές σχέσεις με τον Πούτιν». Ωστόσο, επεσήμανε ότι, κατά τη γνώμη του, «δεν μπορούν να υπάρξουν πραγματικά καλές σχέσεις μεταξύ των αρχηγών κρατών των ΗΠΑ και της Ρωσίας - επειδή πρόκειται για διαφορετικούς πόλους, εντελώς διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικές κοινότητες αξιών.» Ο ίδιος είχε πολλές «θετικές συνομιλίες» με τον Τραμπ. Αλλά τώρα εξαρτάται από το αποτέλεσμα.

Όχι πάνω από το κεφάλι της Ουκρανίας

Ο Ζελένσκι απέρριψε κατηγορηματικά τις συμφωνίες που έγιναν χωρίς την Ουκρανία - δεν μπορεί να υπάρξει «κανένα θέμα για αυτό». Αυτό είναι «άσκοπο, διότι ο πόλεμος είναι μαζί μας, δυστυχώς στο έδαφός μας»:

Το μόνο στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ -αν θέλουν να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε- αφορά τις διμερείς τους σχέσεις. Σίγουρα δεν μπορούν να διαπραγματευτούν για τους ανθρώπους μας και τις ζωές μας. Σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου χωρίς εμάς. Είμαστε ένα ανεξάρτητο κράτος.

Καμία παραίτηση από εδάφη

Ο Ζελένσκι αντιτάχθηκε επίσης σε μια άλλη θέση που είχαν λάβει οι ΗΠΑ πριν από πιθανές συνομιλίες με τη Ρωσία. Τόνισε ότι η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί μόνιμα από τμήματα του εδάφους της: «Νομικά, δεν θα παραιτηθούμε από τα εδάφη μας».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι τα τμήματα της χώρας του που κατακτήθηκαν και προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου θα γίνουν μια μέρα και πάλι μέρος του εδάφους της χώρας: «Φυσικά όλα θα επιστρέψουν. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου θα επιστρέψει. Αν όχι σήμερα, τότε αύριο.»

Απευθυνόμενος στον νέο υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος είχε αμφισβητήσει ακριβώς αυτό, ο Ζελένσκι δήλωσε: »Ο υπουργός Άμυνας θα πρέπει να εμβαθύνει στις λεπτομέρειες. Νομίζω ότι χρειάζεται χρόνο γι' αυτό.» Ωστόσο, αποτελεί πρόβλημα »το γεγονός ότι οι ΗΠΑ λένε σήμερα πράγματα που είναι πολύ ευχάριστα για τον Πούτιν. Νομίζω ότι αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος. Επειδή θέλουν να τον ευχαριστήσουν. Ξέρετε για ποιο λόγο; Για να συναντηθούν μεταξύ τους και να έχουν μια γρήγορη επιτυχία». Ωστόσο, η κατάπαυση του πυρός «δεν είναι επιτυχία».

Κριτική στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, ο Ζελένσκι επέκρινε τα στρατιωτικά ελλείμματα στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη είναι αδύναμη σήμερα», δήλωσε. Αν και έχει κάνει κάποιες βελτιώσεις τα τελευταία τρία χρόνια, «η Ευρώπη είναι αδύναμη όσον αφορά τη δύναμη των στρατευμάτων, τον αριθμό των μάχιμων στρατευμάτων, τον στόλο, την αεροπορία, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.» Παράλληλα, τόνισε τη σύνδεση της χώρας του με τα ευρωπαϊκά κράτη: «Πιστεύω ότι η Ουκρανία μοιράζεται τις ίδιες αξίες με την Ευρώπη. Είμαστε η Ευρώπη. Είμαστε ακριβώς όπως εσείς».

Σχεδιάζει η Ρωσία επίθεση μέσω της Λευκορωσίας;

Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο προειδοποίησε για πιθανή επίθεση ρωσικών στρατευμάτων μέσω της Λευκορωσίας. Η Ρωσία βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας 15 νέων μεραρχιών. Μπορεί να υποτεθεί ότι «έχουν ένα σχέδιο για το καλοκαίρι», αλλά αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι το φθινόπωρο, οπότε η Ρωσία θα έχει στη διάθεσή της 150.000 επιπλέον στρατιώτες. Το σχέδιο θα μπορούσε να είναι: «Αυτοί οι 150.000 θα συγκεντρωθούν για μια ετήσια κοινή άσκηση μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο έδαφος της Λευκορωσίας». Έτσι ήταν πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και η Ρωσία θα μπορούσε να ακολουθήσει ξανά αυτή την οδό - ή να επιλέξει μια διαφορετική επιλογή:

Θα μπορούσε να προσπαθήσει να ακολουθήσει μια ευκολότερη -αν και πιο ριψοκίνδυνη- διαδρομή και να επιτεθεί στην πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ. Μια χώρα του ΝΑΤΟ που δεν είναι τόσο μεγάλη και έχει ανεπαρκή αριθμό στρατευμάτων. Αυτή θα μπορούσε να είναι η Λιθουανία - ή η Πολωνία. Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η Ρωσία σκέφτεται να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ.

Το προσωπικό του μέλλον

Όσον αφορά τον προσωπικό του ρόλο στις πιθανές διαπραγματεύσεις και ως πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι εξήγησε ότι η Ρωσία γνωρίζει ότι δεν είναι «εύκολο» να διαπραγματευτεί μαζί του. Επομένως, είναι «κατανοητό ότι η Ρωσία θέλει να με ξεφορτωθεί», αλλά αν η Ουκρανία γίνει δεκτή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τα ρωσικά στρατεύματα αποσυρθούν και η χώρα του έχει εγγυήσεις ασφαλείας, δεν θα είναι πλέον απαραίτητος. Τότε θα έχει πετύχει τα πάντα. «Αλλά όσο δεν το έχουμε αυτό, θα υπερασπίζομαι τη χώρα μου».

#Ζελένσκι #ΠΟ΄ΥΤΙΝ #Τραμπ #Ρωσία #ΗΠΑ #Ουκρανία #ΛΕΥΡΚΟΡΩΣΙΑ #Ευρώπη
Keywords
Αναζητήσεις
zelenski-kaneis-den-thelei-ena-afganistan-20-kamia-symfonia-choris-emas.htm
Τυχαία Θέματα