Αυστραλία: Διαδηλώσεις για την αδράνεια της κυβέρνησης απέναντι στην κλιματική αλλαγή - Ζητούν την παραίτηση του Πρωθυπουργού

Η κρίση με τις πυρκαγιές έχει αυξήσει την πιέση στην κυβέρνηση του συντηρητικού Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφού η Καμπέρα χαλάρωσε τις δεσμεύσεις της βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Οι σημερινές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την ώρα που οι αρχές έχουν ζητήσει από σχεδόν 250.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς η νέα

αύξηση της θερμοκρασίας και οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις πυρκαγιές στην ανατολική Αυστραλία.

Very loud crowd at Sydney climate rally. Several people have told me this the first protest they’ve ever attended because they’re so upset about bushfires and climate change situation @abcnews pic.twitter.com/HzxPcBDAzX

— Isabella Higgins (@isabellahiggins) January 10, 2020

Μεγάλοι δρόμοι στο Σίδνεϊ είχαν κλείσει από τους διαδηλωτές που φώναζαν «Ο ScoMo (τα αρχικά το ονόματος του Σκοτ Μόρισον) πρέπει να φύγει», ενώ άλλοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Δεν υπάρχει κλίμα Β’» και «Σώστε μας από την κόλαση».

Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Καμπέρα και τη Μελβούρνη, όπου η ατμόσφαιρα ήταν τόσο τοξική στη διάρκεια του Δεκεμβρίου ώστε και οι δύο πόλεις βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τις πόλεις με τον πιο μολυσμένο αέρα.

Στη Μελβούρνη μεγάλο πλήθος αψήφησε την έντονη βροχή και τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας για να βγει στους δρόμους κρατώντας πανό και φωνάζοντας «Απολύστε τον ScoMo» και «Κάντε τα ορυκτά καύσιμα να περάσουν στην ιστορία», αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ο Μόρισον έχει απορρίψει επανειλημμένα τις επικρίσεις ότι η κυβέρνησή του δεν κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό 2GB ότι έχει απογοητευθεί που οι πολίτες συνδέουν την κρίση των πυρκαγιών με τους στόχους της Αυστραλίας για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Big crowd at Sydney climate protest. Chanting “what do we want, climate justice!” @abcsydney pic.twitter.com/AsTMTMTRT8

— Isabella Higgins (@isabellahiggins) January 10, 2020

«Δεν θέλουμε στόχους που καταστρέφουν δουλειές, που καταστρέφουν την οικονομία (…) οι οποίοι δεν θα αλλάξουν το γεγονός ότι έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές στην Αυστραλία», επεσήμανε.

«Το να υπονοεί κανείς ότι υπάρχει κάποια πολιτική μείωσης των ρύπων ή κάποια πολιτική που αφορά την κλιματική αλλαγή η οποία συνέβαλε άμεσα σε αυτές τις πυρκαγιές είναι απλώς γελοίο και η σύνδεση των δύο αυτών πραγμάτων, πιστεύω, είναι ιδιαίτερα απογοητευτική», συνέχισε ο Μόρισον.

Ωστόσο αυξανόμενος αριθμός βουλευτών παραδέχονται σε ιδιωτικές τους συζητήσεις ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η εντεινόμενη ανησυχία των πολιτών για τη σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των ολοένα και πιο ξηρών καιρικών συνθηκών στην Αυστραλία.

Στο μεταξύ οι σημερινές διαδηλώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις, με τον πρωθυπουργό της πολιτείας Βικτώρια Ντάνιελ Άντριους να καταγγέλλει ότι πραγματοποιούνται λάθος περίοδο καθώς στερούν πόρους από την αστυνομία.

«Η κοινή λογική λέει ότι υπάρχουν άλλες περίοδοι για να περάσετε το μήνυμά μας», επεσήμανε σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Σέβομαι το δικαίωμα των πολιτών να έχουν άποψη, τείνω να συμφωνώ με πολλά από τα επιχειρήματα που διατυπώνονται –η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα-, αλλά υπάρχει σωστός τόπος και χρόνος για όλα και δεν πιστεύω ότι μια διαδήλωση σήμερα είναι κατάλληλη», πρόσθεσε ο Άντριους.

People from every walk of life here. Crowd is measurably larger than the Dec 11th protest.#SackScoMo #AustralianBushfireDisaster #Sydney pic.twitter.com/Is3SNUxvln

— Dave (@davodownunder) January 10, 2020

Οι πυρκαγιές ένα «ολοκαύτωμα» για την πανίδα

Είναι ένα από τα περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ζώα που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Σεπτεμβρίου εξαιτίας των πυρκαγιών.

Φρικιαστικές εικόνες από κοάλα με καμένη γούνα, οπόσουμ με καμένες πατούσες, πτώματα καγκουρό έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και έχουν αναχθεί σε σύμβολα μιας χώρας και ενός περιβάλλοντος που έχουν πληγεί από μια άνευ προηγουμένου κρίση που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Λιγότερα προβεβλημένα ζώα, όπως βάτραχοι, έντομα, ερπετά και ασπόνδυλα επίσης έχουν δει τον πληθυσμό τους να μειώνεται δραματικά.

Οι ειδικοί προειδοποιούν εξάλλου ότι ακόμη και τα ζώα που κατάφεραν να επιβιώσουν χρειάζεται να δώσουν μάχη για να παραμείνουν στη ζωή.

«Μεγάλος αριθμός ζώων πεθαίνουν μετά το πέρασμα της πυρκαγιάς επειδή υπάρχει έλλειψη τροφής και επειδή δεν έχουν πλέον καταφύγιο», ή επειδή κατασπαράσσονται από άλλα ζώα, εξήγησε ο Μάιου Κρόουθερ του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Perth climate march #auspol calling for @ScottMorrisonMP to #Resign #auspol WTG Perth! pic.twitter.com/ttBjgh8l6e

Keywords
Τυχαία Θέματα