Δημήτρης Σούρας: «Μπήκε το μικρόβιο και μεταφέρθηκε μέσα από το αίμα στα διάφορα όργανα», εξηγεί η Ματίνα Παγώνη - Τι είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (βίντεο)
Για τον θάνατο του Δημήτρη Σούρα και το πως το μικρόβιο πέρασε στον οργανισμό του, μίλησε η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Η Ματίνα Παγώνη στην εκπομπή «Happy Day», εξέφρασε πρώτα απ' όλα τα συλλυπητήριά της και πρόσθεσε:
«Θέλω να πω συλληπτήρια στην οικογένειά του. Ήταν ένας πολύ γλυκός
«Σίγουρα υπήρχε μία εστία στον οργανισμό του που το μικρόβιο αυτό μπήκε και μεταφέρθηκε μέσα από το αίμα στα διάφορα όργανα του σώματός του. Όταν συμβεί αυτό, έχουμε το γνωστό πολυοργανικό σύνδρομο και τη σήψη. Όταν φτάσαμε σε αυτό το σημείο, οι συνάδελφοι έδωσαν μεγάλη μάχη», συμπλήρωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Από τη στιγμή που θα μπει στο αίμα, η εξέλιξη είναι ραγδαία. Είχε πυρετό ή κάποια άλλα σημάδια και προφανώς τα αγνοούσε, ήθελε να δει πώς θα εξελιχθεί. Οι γιατροί είμαστε δύσκολοι ασθενείς και δεν πάμε τόσο εύκολα να αντιμετωπίσαμε κάτι που αφορά εμάς. Ο κανόνας λέει: “Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσεις μία κατάσταση, τόσο τα πράγματα είναι καλύτερα”», τόνισε η Ματίνα Παγώνη.
Διαβάστε ακόμα: Δημήτρης Σούρας: Οι τελευταίες φωτογραφίες πριν τον θάνατό του από την Αίγυπτο - Tα social τον αποχαιρετούν: «Κλαίω σαν να έχασα δικό μου άνθρωπο»
«Ο οργανισμός του δεν αντέδρασε στην “ομπρέλα” της φαρμακευτικής αγωγής. Προφανώς ήταν καταβεβλημένος, προφανώς πήγε και λίγο αργά. Υπάρχουν οργανισμοί που αντιδρούν γρήγορα και άλλοι όχι. Συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά καθημερινά, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει», κατέληξε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Τι είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκο (MRSA)
Η λοίμωξη με MRSA είναι η μόλυνση από χρυσίζων σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη. Η λοίμωξη οφείλεται σε ένα στέλεχος βακτηρίων των σταφυλιών που παραμένει ανεπηρέαστο από τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία των λοιμώξεων που εμφανίζονται καθημερινά. Σήμερα, είναι γνωστοί δύο τύποι λοιμώξεων MRSA.
Πρόκειται για τις λοιμώξεις από HA-MRSA και τις λοιμώξεις από CA-MRSA. Το HA-MRSA αντιπροσωπεύει τις λοιμώξεις MRSA της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ το CA-MRSA για τις λοιμώξεις MRSA που σχετίζονται με την κοινότητα. Οι περισσότερες από τις λοιμώξεις είναι λοιμώξεις από HA-MRSA.
Εμφανίζονται μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε νοσοκομεία ή σε κάποια άλλα κέντρα υγείας και έχουν βιώσει κάποιες διαδικασίες όπως χειρουργικές επεμβάσεις, ενδοφλέβιες σωληνώσεις ή τεχνητές αρθρώσεις. Ο άλλος τύπος, οι λοιμώξεις από CA-MRSA εμφανίζονται σε υγιείς ανθρώπους ως επώδυνο δερματικό εξάνθημα που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της επαφής με το δέρμα. Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από αυτό είναι: άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες πλήθους, μαθητές γυμνασίου και εργαζόμενοι στο χώρο της παιδικής φροντίδας.
Συμπτώματα
Οι λοιμώξεις του δέρματος MRSA ξεκινούν με μικρές κόκκινες κουκίδες που μοιάζουν με δάγκωμα αράχνης ή σπυράκια. Μερικές φορές τα βακτήρια δεν πηγαίνουν βαθύτερα κάτω από το δέρμα, αλλά μερικές φορές μπορεί επίσης να φτάσουν βαθιά στο σώμα προκαλώντας βαθιές και οδυνηρές φλύκταινες που θα πρέπει να αποστραγγιστούν χειρουργικά. Αυτό το στάδιο της πάθησης μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες λοιμώξεις των αρθρώσεων και των οστών ή λοιμώξεων στο αίμα, την καρδιά ή τους πνεύμονες.
Οι λοιμώξεις από MRSA θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από γιατρό, οπότε δείξτε την δέουσα προσοχή στα μικροπροβλήματα του δέρματος για την περίπτωση εκδήλωσης κάποια μόλυνσης. Οι λοιμώξεις από το MRSA μπορούν να επιδεινωθούν γρήγορα ή να εξαπλωθούν σε άλλους. Όταν κάποιος παρατηρεί φουσκάλες που είναι ανησυχητικές ή επώδυνες, συνιστάται να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
Αίτια
Υπάρχουν διάφοροι τύποι βακτηρίων χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου. Μπορούν να βρεθούν στη μύτη ή στο δέρμα. Τα βακτήρια είναι αβλαβή μέχρι να εισέλθουν στο σώμα μέσω ενός κοψίματος ή μιας πληγής. Οι υγιείς άνθρωποι που επηρεάζονται από αυτά αντιμετωπίζουν μόνο δευτερεύοντα δερματικά προβλήματα.
Το MRSA παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα της μακράς περιττής χρήσης αντιβιοτικών. Ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικά είδη αντιβιοτικών για χρόνια. Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται συνήθως για κρύωμα, γρίπη ή ιογενείς λοιμώξεις. Η χρήση των αντιβιοτικών συμβάλλει στην ανθεκτικότητα των βακτηριδίων στα φάρμακα, επειδή δεν καταστρέφεται κάθε μικρόβιο που στοχεύεται στη θεραπεία και ακόμη και τα μικρόβια που επιβιώνουν από τη θεραπεία μπορούν να γίνουν σύντομα ανθεκτικά σε άλλο είδος αντιβιοτικού.
Παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες κινδύνου για λοιμώξεις από MRSA διαφέρουν ανάλογα με τους δύο τύπους:
Ο κίνδυνος εμφάνισης μόλυνσης τύπου HA-MRSA είναι μεγαλύτερος για:
– ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα που νοσηλεύονται
– άτομα που έχουν διηθητικό ιατρικό σωλήνα όπως ενδοφλέβιες γραμμές ή καθετήρες στα ούρα
– άτομα που κατοικούν σε γηροκομεία
Ο κίνδυνος προσβολής από CA-MRSA είναι μεγαλύτερος για:
– άτομα που ζουν σε συνωστισμένες και ανθυγιεινές συνθήκες, όπως στρατόπεδα στρατιωτικής εκπαίδευσης, κέντρα παιδικής μέριμνας ή φυλακές
– άτομα που συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής
-ομοφυλόφιλους
Επιπλοκές
Δεδομένου ότι η λοίμωξη από MRSA μπορεί να είναι ανθεκτική σε πολλά αντιβιοτικά, δεν αντιμετωπίζεται σχεδόν καθόλου, και έτσι οι λοιμώξεις μπορούν να εξαπλωθούν μέσω του σώματος και να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή συνθήκες. Οι μολύνσεις μπορούν να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος, τα οστά και το ήπαρ, την καρδιά ή τους πνεύμονες
Θεραπεία
Και οι δύο τύποι λοιμώξεων από MRSA δεν είναι ακόμη ανθεκτικοί σε όλα τα αντιβιοτικά. Υπάρχουν ορισμένα αντιβιοτικά στα οποία εξακολουθούν να ανταποκρίνονται. Μερικές φορές, τα αντιβιοτικά δεν είναι καν απαραίτητα. Για παράδειγμα, οι γιατροί μπορούν να αποστραγγίσουν την φουσκάλα στο δέρμα που προκάλεσε η λοίμωξη από MRSA προτού να προσπαθήσουν να τα θεραπεύσουν με φάρμακα.
Πρόληψη
Πώς να αποτρέψετε τον τύπο HA-MRSA:
Τα άτομα που έχουν μολυνθεί πρέπει να νοσηλεύονται σε απομονωμένο δωμάτιο ως προφύλαξηΤο προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης και οι επισκέπτες πρέπει να φορούν προστατευτικά γάντια και να τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινήςΕπιφάνειες ή ρούχα που έχουν μολυνθεί θα πρέπει να απολυμαίνονται καλάΠώς να αποτρέψετε τις λοιμώξεις τύπου CA-MRSA:Πλύνετε τα χέρια σας τακτικά και προσεκτικά για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα και στεγνώστε τα δύο φορές με δύο διαφορετικές πετσέτεςΈχετε μαζί σας ένα απολυμαντικό χειρόςΜην μοιράζεστε προσωπικά αντικείμεναΚάνετε ντους αμέσως μετά τις προπονήσεις ή τους αγώνεςΠλύνετε τα ρούχα γυμναστικής μετά από κάθε άσκησηΑποστειρώστε τις πετσέτες και τα κλινοσκεπάσματα ειδικά εάν υπάρχει κοπή ή πληγή στο σώμα https://cdn.eirinika.gr/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2024-11/sour2.png?itok=kwz3Ba2d- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι απαντά ο Νίκος Ρωμανός για τις νέες κατηγορίες περί τρομοκρατίας μετά την έκρηξη στους Αμπελόκηπους
- Δημήτρης Σούρας: Πότε και που θα γίνει η κηδεία του
- Ουκρανία: Κλείνει και η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο μετά την αμερικανική υπό τους φόβους αεροπορικής επίθεσης
- Μαριγκόνα: Το φλερτ στον δρόμο, το μόντελινγκ και ο Ολυμπιακός
- Grand Hotel: Ποιος είναι ο αδίστακτος «Αρκούδος»
- Survivor: "Του βάζω δέκα, όλο το πακέτο", είπε η Βίκυ για τον Νίνο
- Μπήκε σε κλουβί με λιοντάρι για να βγάλει selfie και γλύτωσε το τελευταίο δευτερόλεπτο
- Daily Mail: Ο Μαρινάκης έτοιμος να αγοράσει και 4η ποδοσφαιρική ομάδα, τη βραζιλιάνικη Βάσκο ντε Γκάμα
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων για περιβαλλοντική ρύπανση
- Πάρις Χίλτον: Πριν από 18 χρόνια η Μπρίτνεϊ Σπίαρς και εγώ εφηύραμε τη selfie, έγραψε σε ανάρτηση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Eirinika
- Τελευταία Νέα Eirinika
- Δημήτρης Σούρας: «Μπήκε το μικρόβιο και μεταφέρθηκε μέσα από το αίμα στα διάφορα όργανα», εξηγεί η Ματίνα Παγώνη - Τι είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (βίντεο)
- Δημήτρης Σούρας: Οι τελευταίες φωτογραφίες πριν τον θάνατό του από την Αίγυπτο - Tα social τον αποχαιρετούν: «Κλαίω σαν να έχασα δικό μου άνθρωπο»
- Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Αναλυτικά τα δρομολόγια σε Μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ, προαστιακό - Πως θα κινηθούν τα ταξί - Δεμένα τα πλοία - Οι συγκεντρώσεις (βίντεο)
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Αναζητείται από την αστυνομία για να συλληφθεί - Τι είπε και οδήγησε μέλος της οικογένειά της να καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση (βίντεο)
- Καιρός: Έως και 23 βαθμούς θα δείξει το θερμόμετρο - Τοπικές μπόρες στα δυτικά (βίντεο)
- Πέθανε ο Δημήτρης Σούρας στα 72 – Ο γνωστός & έμπειρος ψυχίατρος είχε ετοιμάσει τον αποχαιρετισμό του - «Θα σας ακολουθώ από ψηλά» (φωτό & βίντεο)
- Καιρός: Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος – Βροχές, καταιγίδες & ισχυροί νοτιάδες – Όσα τονίζουν οι μετεωρολόγοι, Θ. Κολυδάς & Γ. Τσατραφύλλιας (βίντεο)
- Ο Νίκος Ρωμανός είναι ο 31χρονος που συνελήφθη στην γιάφκα των Αμπελοκήπων – Το προφίλ του (βίντεο)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΗΠΑ: Γυναίκα βουλευτής ζητά από τρανς συνάδελφο της να μην πηγαίνει σε γυναικείες τουαλέτες – Πανικός στο Κογκρέσο
- Θεσσαλονίκη: Καταζητούμενος για δολοφονία στην Πορτογαλία συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
- Νίκος Ρωμανός: Δεν έχω καμία σχέση με το διαμέρισμα των Αμπελοκήπων
- Μιράντα Πατέρα και Γιώργος Μανίκας: Παντού μαζί – Λεπτομέρειες για το νέο ειδύλλιο
- Τι είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος - Τι προκαλεί και ποιοι οι κίνδυνοι
- Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή – Το στικάκι και οι κρίσιμες ημερομηνίες
- Συναγερμός στην Ελλάδα για το Ozempic