Έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: Τι ζήτησε ο Νίκος Δένδιας από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ - Ποιους αφορούν

Έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: Τι ζήτησε ο Νίκος Δένδιας από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ - Ποιους αφορούν ggakisFri, 01/10/2025 - 14:47

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη, την πραγματοποίηση έκτακτων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο ΥΠΕΘΑ ζήτησε έκτακτες κρίσεις στους βαθμούς του αντιστρατήγου και υποστρατήγου, του αντιναυάρχου

και υποναυάρχου ΠΝ και του αντιπτεράρχου και υποπτεράρχου.

Σκοπός των έκτακτων κρίσεων είναι η επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης της νέας Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» για τη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο εξορθολογισμός του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών και η προσαρμογή στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις της πρόσφατα εγκριθείσας νέας Δομής Δυνάμεων.

Αναμένεται να μειωθούν κατά 20- 23, συνολικά, οι θέσεις αξιωματικών στους ανώτατους βαθμούς των τριών Σωμάτων.

Τι είχε πει ο Ν. Δένδιας στην Ημερήσια Διαταγή για την «Ατζέντα 2030» ενόψει της νέας χρονιάς

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στις ευχές του στην Ημερήσια Διαταγή του για το Νέο Έτος είχε κάνει αναφορά στην «Ατζέντα 2030» και στις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«H «Ατζέντα 2030» δεν είναι μόνο ένας οδικός χάρτης της απαραίτητης μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων. Πηγαίνει πέρα από αυτό. Έχει ένα σαφές αξιακό πλαίσιο. Συντηρητικό, μεταρρυθμιστικό και συγχρόνως προοδευτικό. Ανανεώνει τον δεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων με την ελληνική κοινωνία», σημειώνει στην Ημερήσια Διαταγή του για το Νέο Έτος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Το 2024 τοποθετήσαμε θεμέλια για τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις της Νεότερης Ελλάδας. Με οδικό χάρτη την "Ατζέντα 2030"».

«Η ελληνική κοινωνία», επισήμανε, «νιώθει περηφάνια για τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Και στις Ένοπλες Δυνάμεις θεωρώ ότι η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας προβάλλει ένα τμήμα του εαυτού του, των προγόνων και των απογόνων του. Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμβολίζουν για όλους εμάς τη διαχρονικότητα του Ελληνισμού. Την πίστη στις αξίες μας, στις παραδόσεις μας, στις θυσίες των προγόνων μας».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις, με εμφανείς, με διακριτούς συμβολισμούς, εκφράζουν τη συνέχεια του χθες με το σήμερα και το αύριο της Πατρίδας μας. Και η "Ατζέντα 2030" επιθυμεί να συνεισφέρει στη διασφάλιση της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού» συμπλήρωσε.

Και εξήγησε: «Με έλλογη μεταρρύθμιση δομών και μέσων. Αλλά και με έλλογη συντήρηση αξιών και παραδόσεων. Ενσωματώνοντας, παράλληλα, ανθρωπoκεντρική προσέγγιση και κοινωνική ευαισθησία. Αναλαμβάνοντας προσπάθεια που αφορά το σύνολο των όρων της ζωής του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδίως των στεγαστικών και των υγειονομικών αναγκών του. Για να εξασφαλίσουμε σταδιακά στο προσωπικό μας, πέρα από τα σύγχρονα οπλικά συστήματα, και τις συνθήκες ζωής που του αξίζουν».

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι ξεκίνησε η «πρώτη φάση του Οικιστικού Προγράμματος, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, με την κατασκευή 1.000 κατοικιών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι το 2026».

Και συνέχισε αναφέροντας ότι «πρόσφατα ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την αύξηση της αποζημίωσης νυχτερινής εργασίας και του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών και επικινδυνότητας».

Χαρακτήρισε το 2024 «μια παραγωγική χρονιά», καθώς ξεκίνησε η εφαρμογή της «Ατζέντας 2030», ενώ συμπλήρωσε: «Δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας, που έχει ήδη παραγάγει αποτελέσματα, όπως το antidrone "Κένταυρος". Παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νόμος για τη στήριξη της Στρατιωτικής Οικογένειας, που εμπεριέχει ρυθμίσεις για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και τις λοιπές δομές στήριξης και είναι ήδη προς υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία».

«Παρουσίασα επίσης», είπε, «στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοθέτημα για την Ακίνητη Περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα οδηγήσει σε νέο στεγαστικό πρόγραμμα 4.000 ακόμη κατοικιών. Ενημερώθηκε η Βουλή και εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ η νέα Δομή Δυνάμεων που ενσωματώνει στις Ένοπλες Δυνάμεις την καινοτομία. Προβλέπει τις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, τις Δυνατότητες Ηλεκτρονικού Πολέμου με τις Μονάδες που δημιουργούνται, τη Μονάδα 1864 και τη Μονάδα 1821. Προχωράμε στην αλλαγή εποχής με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο των μη αναγκαίων επιχειρησιακά στρατοπέδων».

Για την έναρξη του 2025 υπογράμμισε ότι «σηματοδοτεί ένα ακόμα βήμα» και ανέλυσε: «Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων ως όρο της εθνικής μας επιβίωσης».

«Η ελληνική κοινωνία είναι περήφανη για όποιον φέρει τη στολή του στελέχους των Ενόπλων μας Δυνάμεων» ανέφερε και συνέχισε: «Ως εγγυητές της συνέχειας, ως εγγυητές της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας της Πατρίδας μας. Ως φρουρούς και ως συμπαραστάτες της κοινωνίας στις δύσκολες στιγμές».

Αναφερόμενος στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε: «Σας ζητώ να συνεχίσετε να επιτελείτε το έργο σας με την ίδια ευαισθησία, με την ίδια συνέπεια, με την ίδια ευθύνη. Με την ίδια πίστη, με την ίδια επιμονή. Εύχομαι στις οικογένειές σας και στην κάθε μία και στον κάθε έναν από εσάς Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένη η καινούργια χρονιά!».

https://cdn.eirinika.gr/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2025-01/dend.jpg?itok=bTCDN0vd
Keywords
Τυχαία Θέματα
Έκτακτες, Ένοπλες Δυνάμεις, Νίκος Δένδιας, ΓΕΕΘΑ - Ποιους,ektaktes, enoples dynameis, nikos dendias, geetha - poious