Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων: Οι μεγάλες προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει

Στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στην ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στην καινοτομία και στον περιορισμό της απόστασης που χωρίζει τον ευρωπαϊκό νότο από το βορρά, αναφέρθηκαν οι ομιλητές που συμμετείχαν στην απογευματινή συζήτηση με θέμα «Το Όραμα της Ευρώπης», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα και ολοκληρώνει τις εργασίες του σήμερα, Παρασκευή.

«Κλιματική αλλαγή, μετανάστευση, εμπορικοί

πόλεμοι αποτελούν μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», τόνισε η Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Claudia Dörr-Voß, συμπληρώνοντας τα εξής: «Αν κοιτάξει κανείς την Ελλάδα θα διαπιστώσει μια ανοδική πορεία.

Το ίδιο καταγράφεται και στην Ευρώπη γι’ αυτό και πιστεύω ότι είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι. Όμως τα σύννεφα που υπάρχουν στον ορίζοντα μας υποχρεώνουν να σκεφτούμε ότι θα πρέπει να επανατοποθετηθούμε στο πώς βλέπουμε την ΕΕ. Η νέα πρόεδρος της Επιτροπής έχει μια σειρά από νέες ιδέες για τη βιομηχανία και την ψηφιακή στρατηγική στήριξη των ΜμΕ. Θέλουμε μια ανταγωνιστική Ευρώπη με ισχυρές μεσαίες επιχειρήσεις. Θέλουμε μια ισχυρή ψηφιακή Ευρώπη, χρειαζόμαστε έναν καλό ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ.

Πρέπει να εμφανιζόμαστε με ενιαία φωνή προς τα διεθνή φόρα, ώστε να διεκδικήσουμε ένα επαρκές σχέδιο διεθνούς εμπορίου. Οφείλουμε να είμαστε υπέρ του ανοικτού διεθνούς εμπορίου, κατά του προστατευτισμού κι υπέρ ενός μηχανισμού διαιτησίας ώστε, για παράδειγμα, να μην μπορεί η Κίνα να εκμεταλλεύεται αδυναμίες της Ευρώπης. Έχουμε χρέος να συνεργαστούμε, να μείνουμε ενωμένοι στην ΕΕ», υπογράμμισε η υφυπουργός. 

Ο Νίκος Παπαθανάσης, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Βιομηχανίας, Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, σημείωσε: «Το διακύβευμα είναι αν η ΕΕ θα παραμείνει ισχυρή, έχοντας πολλαπλές ταχύτητες ή μόνο μια. Η πραγματικότητα δείχνει ότι η ενσωμάτωση σε μια ταχύτητα καθίσταται δύσκολη. Δεν μπορούν όλες οι οικονομίες να μπουν σε ένα καλούπι.

Οι διαφορές αναμένεται να διατηρηθούν ανάμεσα σε βορρά και νότο. Βέβαια, οι συνεχείς διαφοροποιήσεις σε σχηματισμούς γεννούν δυσκολίες που δύσκολα ξεπερνιούνται. Αν είχαμε μια ΕΕ με λιγότερες ανισότητες, τα σύννεφα θα μπορούσαμε να τα διώξουμε πιο εύκολα.

Όλοι όμως οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούν για την άρση των ανισοτήτων μεταξύ βορρά και νότου, ώστε να προχωρήσει η δημοσιονομική εναρμόνιση και να αναδειχθούν τα κοινωνικά θέματα. Σήμερα, το όραμά μας είναι μια ΕΕ, που θα εμπνέεται από το χτες και θα ονειρεύεται το μέλλον».

Ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τόνισε: «Η ΕΕ στην κρίση βρέθηκε αντιμέτωπη με μια δύσκολη σειρά προκλήσεων. Να διαχειριστεί κλυδωνισμούς και να αντιμετωπίσει σε μακροπρόθεσμη βάση τη βιωσιμότητα του ευρώ. Απαντήσεις βρέθηκαν και στα δύο. Υπάρχει συνεχής ανάπτυξη, δραστική μείωση της ανεργίας, ενώ προωθήθηκε σειρά κινήσεων στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας του ενωσιακού κεκτημένου».

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης ανέφερε επίσης ότι «καταγράφηκε πρόοδος στην τραπεζική ένωση, τα περιθώρια ελιγμών στο Σύμφωνο Σταθερότητας αύξησαν το ΑΕΠ κατά 0,8%, ενώ προωθήθηκε το πακέτο Γιούνκερ, όπου η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη χρηματοδότηση, έχοντας δημιουργήσει επενδύσεις της τάξης του 12 δισ. ευρώ. Επίσης, η Επιτροπή Γιούνκερ έθεσε στο ευρωπαϊκό εξάμηνο τα θέματα κοινωνικής συνοχής». Τέλος, σημείωσε ότι η εκλεγμένη πρόεδρος  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να διαμορφώσει ένα όργανο δημοσιονομικού συντονισμού, γιατί, όπως είπε, το κοινό μας νόμισμα δεν είναι μόνο τα κέρματα, αλλά η δέσμευση μας στην κοινή ευημερία και ανάπτυξη.

Ο καθηγητής Dr. Dieter Hundt, Allgaier Werke GmbH, Πρόεδρος του Αυστρογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, επεσήμανε ότι «η ΕΕ έχει τις προϋποθέσεις να διαθέτει προβάδισμα στη νέα εποχή. Έχουμε μπροστά μας έναν νέο κόσμο. Η τεχνητή νοημοσύνη καταγράφει τεράστια ανάπτυξη. Πρέπει να δούμε την προσέλκυση εξειδικευμένου δυναμικού από τρίτες χώρες κι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να επικεντρωθεί στην καινοτομία. Χρέος έχουμε επίσης να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος, ΕΛΙΑΜΕΠ - Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής υπογράμμισε ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει, αποτελεί μεγάλο ατύχημα για την ΕΕ από κάθε άποψη», ενώ, εστιάζοντας στις σημερινές προκλήσεις της ΕΕ, σημείωσε ότι «υπάρχουν μεγάλες διαιρέσεις μεταξύ βορρά – νότου, ανατολής – δύσης, όπως και εντός των κοινωνιών». Αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε πως «το μήνυμα είναι ότι αν συμμετέχεις στην Ένωση χρειάζονται συνεχείς μεταρρυθμίσεις, ευελιξία και συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Όλα όσα δεν πράξαμε δηλαδή. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια δουλέψαμε σκληρά και, πλέον, είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε στην ΕΕ ώριμα» είπε και περιέγραψε στο πώς η Γερμανία διαχειρίζεται τις μελλοντικές προκλήσεις.

Ο καθηγητής Αλέξανδρος Κρητικός (Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών) ανέφερε: «Αν θέλουμε οικονομική ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη οφείλουν να συνάψουν ένα σύμφωνο καινοτομίας».

Τέλος, έμφαση στην καινοτομία και στην ανάγκη για συγχρονισμό των εθνικών πολιτικών σε ανάλογα ζητήματα έδωσε κι ο Δρ. Αθανάσιος Γραμμένος, Project Manager/Research Associate Friedrich-Naumann-Stiftung für die Freiheit.

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων μεταδίδονται ζωντανά μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://www.europakonferenz.ahk.de/gr/

Νέα ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ Απόκρυψη Sidebar
Keywords
Τυχαία Θέματα