Φωτιά στην Εύβοια: Το Copernicus καταγράφει δορυφορικά το μέγεθος της καταστροφής - Ήταν εμπρησμός; (φώτο)
Την πρώτη χαρτογράφηση της γης που κάηκε στην μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας, την περασμένη εβδομάδα, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με τη συμβολή του συστήματος Copernicus της ΕΕ, οι καμένες εκτάσεις αποτυπώνονται με σαφήνεια, και επιβεβαιώνεται ότι κάηκε κυρίως το δάσος αλλά και καλλιέργειες.
Η υπηρεσία Copernicus, ενεργοποιήθηκε την Τρίτη 13 Αυγούστου, μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών (ΓΓ Πολιτικής Προστασίας) και καταγράφει έκτοτε δορυφορικά την εξέλιξη της πυρκαγιάς,
Ο χάρτης που το Copernicus δίνει σήμερα στη δημοσιότητα μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ δείχνει αναλυτικά την κατανομή των χρήσεων γης (όπως αυτές είχαν καταγραφεί το 2018) των εκτάσεων που κάηκαν μέχρι και την Τετάρτη 14 Αυγούστου. Δεδομένου ότι η πυρκαγιά έκτοτε κινήθηκε κυρίως με αναζωπυρώσεις στις περιοχές από όπου είχε ήδη περάσει η φωτιά, εκτιμάται ότι η γεωγραφική έκταση που αποτυπώνεται εδώ δεν απέχει πολύ από την συνολική, μέχρι σήμερα, καμένη έκταση.
Μπείτε εδώ να δείτε την εναλλαγή μεταξύ της καμένης έκτασης και των προηγούμενων χρήσεων γης, σύροντας την μπάρα που υπάρχει στο γράφημα https://cdn.knightlab.com/libs/juxtapose/latest/embed/index.html?uid=2ff...
Η συννεφιά που επικράτησε την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή δεν επέτρεψε στους δορυφόρους να καταγράψουν νεότερα δεδομένα. Η επόμενη απόπειρα δορυφορικής καταγραφής αναμένεται σήμερα, Σάββατο, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τις πρώτες δύο ημέρες της πυρκαγιάς έγιναν στάχτη κυρίως κωνοφόρα και σκληρόφυλλα δάση, μεταβατικές θαμνώδεις περιοχές, ελαιώνες και εκτάσεις με μικτές ή μη-αρδευόμενες καλλιέργειες, καθώς και φυσική βλάστηση.
Πηγή: Copernicus EMS / Απόδοση στα ελληνικά: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πότε και για ποιούς χαρτογραφεί το Copernicus EMS
Η πυρκαγιά που ξεκίνησε κοντά στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι της ορεινής Εύβοιας την περασμένη Τρίτη ήταν το 17ο συμβάν για το οποίο η Ελλάδα ζήτησε την συμβολή της ΕΕ για την άμεση χαρτογράφησή του, μέσω της υπηρεσίας Rapid Mapping (Ταχεία Χαρτογράφηση) του Copernicus EMS (Emergency Management Service - Υπηρεσία Επείγουσας Διαχείρισης). Η πρώτη φορά ήταν πριν από 5 χρόνια, στις 24 Αυγούστου 2014, για μια πυρκαγιά στην Καλαμπάκα.
Η υπηρεσία έχει ενεργοποιηθεί συνολικά για εννέα πυρκαγιές (οι τρεις, στην Εύβοια, μια από τις υπόλοιπες η Κινέττα / Μάτι, το 2018) και οκτώ πλημμύρες (συμπεριλαμβανομένης της Μάνδρας το 2017), κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια.
Η υπηρεσία Rapid Mapping του Copernicus ήταν διαθέσιμη από το 2012, αλλά χρειάστηκε καιρός για να την μάθουν και να αρχίσουν να την αξιοποιούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Κάθε κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει την ενεργοποίησή της, μέσω της αρχής που έχει οριστεί ως αρμόδια για την Πολιτική Προστασία (στη χώρα μας είναι η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας). Η υπηρεσία είναι δωρεάν για οποιονδήποτε τη ζητήσει, τονίζει ο υπεύθυνος του Γραφείου Πληροφόρησης του EMS Copernicus, Στεφάν Ούρεβιτς.
Ανάλογα αιτήματα μπορούν να στείλουν κι άλλες χώρες, εκτός ΕΕ, εφόσον συμμετέχουν στο πρόγραμμα Copernicus και χρειάζονται υποστήριξη για λόγους πολιτικής προστασίας ή ανθρωπιστικής βοήθειας. Συχνά τέτοια αιτήματα αφορούν χώρες της Αφρικής ή της Ασίας. Ακόμη και οι ΗΠΑ αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια και σε άλλες περιστάσεις.
Από την στιγμή που θα παραληφθεί ένα αίτημα ενεργοποίησης Rapid Mapping, το σύστημα παράγει τα εξής προϊόντα:
Μια Πρώτη Εκτίμηση (First Evaluation Product), έναν χάρτη που αποτυπώνει την αρχική έκταση του συμβάντος (π.χ. την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς). Το Copernicus δεσμεύεται να το παράξει εντός 9 ωρών, ανάλογα με το πού βρίσκονται οι διαθέσιμοι δορυφόροι.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως και του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης, ο Santinel 2 περνάει από πάνω τους περίπου στις 9 το πρωί, και η πρώτη εκτίμηση δίνεται περίπου 4 ώρες μετά, εξηγεί ο Στέλιος Μπολλάνος, συνιδρυτής και διευθυντής της Planetek Hellas, της μοναδικής ελληνικής εταιρείας που συμμετέχει -από τον περασμένο Ιούνιο- στη διεθνή κοινοπραξία των εταιρειών που υλοποιούν τις χαρτογραφήσεις του Copernicus.
Έναν Χάρτη Αναφοράς (Reference Map), με δορυφορικές εικόνες από την πληγείσα περιοχή, πριν το συμβάν. Αυτό το βήμα συνήθως παραλείπεται για τα ευρωπαϊκά κράτη, που έχουν ήδη επαρκείς χαρτογραφήσεις.
Έναν Χάρτη Οριοθέτησης (Delineation Map), με την περιοχή που έχει πληγεί,. Αυτός ο χάρτης δεν αντικαθιστά τον τοπογραφικό στον οποίο θα βασιστούν αρχές, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ, για να δώσουν τυχόν αποζημιώσεις, καθώς μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις. Δίνει, όμως, τη μέγιστη δυνατή πληροφορία που μπορούν να συλλέξουν οι δορυφόροι για να βοηθήσουν τις αρχές να επέμβουν δραστικά.
Μια Διαβάθμιση της ζημιάς (Grading), που αποτυπώνει την έκτασή της (μερική ή ολική καταστροφή κ.ο.κ.). Ο συγκεκριμένος χάρτης μπορεί να επαναληφθεί τις επόμενες μέρες (διαδικασία Monitoring) για να διαπιστωθεί η εξέλιξη των επιπτώσεων (π.χ. μια πλημμύρα που φέρνει και κατολισθήσεις). Εδώ ενσωματώνονται και άλλα επίπεδα δεδομένων (π.χ. υψομετρικά στοιχεία της περιοχής, που προειδοποιούν π.χ. για την πιθανότητα πλημμύρας).
Οι σχετικοί χάρτες δεν είναι απλά εικόνες, αλλά ψηφιακά διανυσματικά δεδομένα, που οι ενδιαφερόμενοι φορείς (Πυροβεστική, δασαρχεία, τοπικές αρχές ή οποιοσδήποτε άλλος) μπορεί να εισάγει σε Συστήματα Γεωγραφικής Πληροφόρησης (GIS), να τα συνδυάσει με άλλα δεδομένα που μπορεί να έχει (από drones, επιτόπιες μετρήσεις, τοπικά οδικά/σιδηροδρομικά δίκτυα κλπ) και να έχει το αποτέλεσμα που τον ενδιαφέρει, εξηγεί ο Σ. Ούρεβιτς.
Η ομάδα άμεσης χαρτογράφησης δημοσίευσε τον χάρτη της #πυρκαγιάς στην #Εύβοια, βασισμένο σε εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης που αποκτήθηκαν για την ενεργοποίηση #EMSR380
Αποκαλύπτουν μιά καμμένη έκταση 2,268 εκταρίων εκ των οποίων 1,000 δάσους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανέκδοτο: Ο παπαγάλος..
- Θλίψη: Πέθανε ο Παναγιώτης Δρίβας (pics)
- Τραγωδία με τραμ: Τα σπαρακτικά λόγια της μητέρας της 9χρονης
- Η «καταραμένη» παραλία της Κρήτης
- Τζούλι Μασίνο: Κάθε 4 ώρες ελεγχω το αίμα μου...
- Πέθανε ο «Ξέγνοιαστος Καβαλάρης» Πίτερ Φόντα
- Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στο Ιόνιο
- Πολύωρη διακοπή ρεύματος σε περιοχή της Θεσσαλονίκης αύριο
- Ωδή της εφημερίδας FAZ στην ελληνική χωριάτικη σαλάτα
- «Εμφύλιος» στην Κω για τις οθόνες που προειδοποιούν για τσουνάμι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Eirinika
- Τελευταία Νέα Eirinika
- Φωτιά στην Εύβοια: Το Copernicus καταγράφει δορυφορικά το μέγεθος της καταστροφής - Ήταν εμπρησμός; (φώτο)
- Καιρός: Από το αντηλιακό στην ομπρέλα - Φθινοπωρινό σκηνικό με βροχές καταιγίδες & χαλάζι
- Μαξίμου: Ποιος ευθύνεται για τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Σαμοθράκης - Πως θα δοθεί λύση
- Νιγηρία: Έφηβος σκηνοθέτησε με κάθε λεπτομέρεια την απαγωγή του & ζήτησε λύτρα από τον πατέρα του - Ήθελε να αγοράσει ρούχα
- ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αναρτηθούν τα μειωμένα εκκαθαριστικά στο Taxis - Πόσα θα πληρώσουμε
- Πέθανε ο δημοσιογράφος & συγγραφέας Γιώργος Μπράμος
- Η νύχτα έγινε μέρα - Δεκαπενταύγουστος με 3000 κεραυνούς στην Ελλάδα (φώτο)
- Καιρός:Φθινοπωρινό σκηνικό στη καρδιά του Αυγούστου - Βροχές καταιγίδες & πτώση της θερμοκρασίας
- Θρήνος στην Πάτρα για τον 29χρονο Λευτέρη Πανταζή - Ο πατέρας 3 παιδιών κάηκε ζωντανός στο σπίτι του ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου (φώτο)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εύβοια: Ο χάρτης της υπηρεσίας Copernicus δείχνει το μέγεθος της καταστροφής (Εικόνα)
- Πήλιο: 10χρονος υπέστη ηλεκτροπληξία από κολόνα φωτισμού - Σώθηκε από θαύμα
- Αρκούδες σπηλαίων εναντίον ανθρώπων σημειώσατε 2
- Θρηνεί το Hollywood! Η μεγάλη απώλεια διάσημου ηθοποιoύ (photos)
- Η Εύβοια έγινε στάχτη: Ο «μαύρος» χάρτης της οικολογικής καταστροφής – Όλες οι καμένες εκτάσεις
- Πειρατές απήγαγαν οκτώ μέλη πληρώματος γερμανικού πλοίου ανοιχτά του Καμερούν
- Τι έκαψε η φωτιά στην Εύβοια
- Τι κάηκε στην Εύβοια – Δορυφορική καταγραφή της καταστροφής από την Copernicus