Γαλλία: Ακτιβίστριες προσπάθησαν να καταστρέψουν την Μόνα Λίζα – Της πέταξαν ντοματόσουπα (φωτό & βίντεο)

Θύμα επίθεσης από ακτιβίστριες έγινε και πάλι ο διάσημος πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, «Μόνα Λίζα».

Δύο γυναίκες που διαμαρτύρονται για το αγροτικό σύστημα της χώρας, πετώντας ντοματόσουπα στον εμβληματικό πίνακα.

Οι γυναίκες που αυτοχαρακτηρίζονται ακτιβίστριες μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης φώναξαν μετά την ενέργειά τους: «Τι είναι πιο σημαντικό; Η τέχνη ή το δικαίωμα στην υγιεινή και βιώσιμη τροφή; Το αγροτικό μας σύστημα είναι άρρωστο».

Ecoterrorists throw soup on Mona Lisa painting in Louvre

Museum(Paris-France) / Ecoterroristen gooien soep op het schilderij van Mona Lisa in het Louvre (Parijs-Frankrijk) pic.twitter.com/ZwHs9x4mQ8

john l (@Maeestro) January 28, 2024

Ο πίνακας της Μόνα Λίζα καλύπτεται από ένα ειδικό γυαλί, πράγμα που σημαίνει ότι η σούπα δεν επηρέασε το ίδιο το έργο.

Αυτή  ήταν μια από τις δεκάδες επιθέσεις που γίνονται από ακτιβιστές σε σημαντικά καλλιτεχνικά έργα ανά τον κόσμο.

Η "Μόνα Λίζα" είχε δεχθεί ανάλογη επίθεση τον Μάιο του 2022. 

Τότε, ένας άνδρας ντυμένος ως ηλικιωμένη γυναίκα, σηκώθηκε ξαφνικά από ένα αναπηρικό αμαξίδιο και προσπαθήσει να σπάσει το προστατευτικό γυαλί, πετώντας... μια τάρτα.

Διαβάστε ακόμα: Λούβρο: Άνδρας μεταμφιέστηκε σε ανάπηρη γυναίκα - ξαφνικά πήδηξε & πασάλειψε τούρτα τη «Μόνα Λίζα» (βίντεο)

Λίγα λογια για τον διάσημο πίνακα

Ήταν 3 Νοεμβρίου 1507,  όταν ο σύζυγος της Λίζα Γκεραρντίνι – ένας πλούσιος έμπορος από τη Βενετία, Φραντσέσκο ντελ Τζοκόντο- ζητά από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι να ζωγραφίσει το πορτρέτο της γυναίκας του.

Πρόκειται για μια ελαιογραφία σε ξύλο λεύκης, που ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονική περίοδο 1503-1519 .Αποτελεί ιδιοκτησία του Γαλλικού Κράτους, και εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.

Aφορμή για τη δημιουργία αυτού του σπουδαίου πίνακα, ήταν η γέννηση του δεύτερου γιου του ζευγαριού και θα κοσμούσε, μάλιστα, το νέο τους σπίτι.

Στις 21 Αυγούστου 1911 η Μόνα Λίζα κλάπηκε και η αξία του πίνακα αυξήθηκε. Βρέθηκε όμως και επέστρεψε τελικά στο Μουσείο του Λούβρου δύο χρόνια αργότερα.

 

 

 

MONA LISA, ΛΟΥΒΡΟ, ΠΑΡΙΣΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα