Η Ράνια Τζίμα γράφει: Ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο Πούτιν μπλοφάρει ή ακόμη περισσότερο ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος;

Η Ράνια Τζίμα γράφει: Ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο Πούτιν μπλοφάρει ή ακόμη περισσότερο ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος;ggakisTue, 11/26/2024 - 15:03

Το γεγονός ότι ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη για το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον πλανήτη αισθάνεται απειλούμενος δεν είναι καλό για κανέναν στον κόσμο.

Η Ρωσία διαθέτει σε απόλυτο αριθμό περισσότερες πυρηνικές κεφαλές απ’ όσες διαθέτουν όλες μαζί οι χώρες-μέλη

του ΝΑΤΟ, ενώ υπερτερεί σαφώς και σε σχέση με άλλες πυρηνικές δυνάμεις και εκτός Συμμαχίας.

Γράφει η Ράνια Τζίμα στο Βήμα

Η ηγεσία της Ρωσίας, 1.000 ημέρες και κάτι από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, διαμηνύει ότι η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία για εκείνη λαμβάνει «παγκόσμια» χαρακτηριστικά και προειδοποιεί τη Δύση ότι η Μόσχα έχει το δικαίωμα να πλήξει τις χώρες που προμήθευσαν το Κίεβο με τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των ρωσικών στόχων.

Για παράδειγμα, όπως δηλώθηκε δημόσια από την κυρία Ζαχάροβα, η αμερικανική βάση στην Πολωνία είναι στη λίστα των στόχων της Ρωσίας. Μετά τη χρήση των αμερικανικών πυραύλων από τους Ουκρανούς, ο Πούτιν επανέφερε στο τραπέζι το «πιστόλι» των πυρηνικών, παρεμβαίνοντας σε δύο από τα άρθρα του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα «πείραξε» τις αναφορές ότι

α) οποιαδήποτε επίθεση από ένα κράτος που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη θα θεωρείται κοινή επίθεση και

β) οποιαδήποτε επίθεση από ένα μέλος ενός στρατιωτικού μπλοκ θα θεωρηθεί επίθεση από ολόκληρη τη Συμμαχία. Δ

εν είναι όμως μόνο τα πυρηνικά, καθώς οι Ρώσοι προχώρησαν πριν από λίγα 24ωρα στην εκτόξευση ενός πυραύλου που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά και σύμφωνα με αναλυτές δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά σε μάχη.

Φαίνεται πως πρόκειται για έναν πύραυλο τελευταίας γενιάς που μπορεί να φέρει πολλαπλές κεφαλές και να πλήξει με πολύ μεγάλη ταχύτητα τους στόχους του, πρόκειται όμως ταυτόχρονα για ένα οπλικό σύστημα για το οποίο η Δύση γνωρίζει λίγα και το οποίο με ευκολία διαπερνά την αεράμυνα της Ουκρανίας.

Η εκτόξευση αυτού του πυραύλου ήταν ένα kind reminder από τον Πούτιν για τις δυνατότητές του και τις πολλαπλές επιλογές του.

Ο Τζο Μπάιντεν προφανώς εκτιμά ότι ενισχύοντας σε αυτή τη φάση την Ουκρανία θα βελτιώσει τη θέση της εν όψει μιας διαπραγμάτευσης που ο διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ έχει προαναγγείλει ότι θα ξεκινήσει μόλις αναλάβει καθήκοντα.

Στην πραγματικότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μπει σε ένα σπιράλ ενεργειών από το οποίο πια είναι πολύ δύσκολο να οπισθοχωρήσουν, στην πράξη δεν λαμβάνεται καμία πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της ειρήνευσης, ενώ και οι Ουκρανοί ζητούν διαρκώς περισσότερη βοήθεια από τις χώρες της Συμμαχίας.

Με αυτά τα δεδομένα, ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο Πούτιν μπλοφάρει ή ακόμη περισσότερο ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος;

https://cdn.eirinika.gr/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2024-11/putin3.jpg?itok=RFnlYDXj
Keywords
Τυχαία Θέματα