Κατερίνα Αθανασίου: Αυτό είναι το σύγχρονο πρόσωπο της γυναικολογίας -Μιλάει αποκλειστικά στο eirinika για την υπογονιμότητα την εμμηναρχή & την εμμηνόπαυση (βίντεο)
Η γυναικολόγος Κατερίνα Αθανασίου μιλάει αποκλειστικά στην Ειρήνη Νικολόπουλου για την σύγχρονη μαιευτική και γυναικολογία, τις νέες τάσεις στην υπογονιμότητα αλλά και την εμμηναρχή και την εμμηνόπαυση.
Μια νέα γυναίκα με λαμπρές σπουδές στην Ελβετία μεγαλωμένη σε οικογένεια γιατρών, πατέρα επίσης γυναικολόγο μαιευτήρα και μητέρα αναισθησιολόγο.
Ήξερε από νωρίς τι ήθελε να γίνει όταν θα μεγαλώσει αλλά και ήθελε από νωρίς να είναι όπως η ίδια το θέτει χρήσιμη στις άλλες γυναίκες παρατηρώντας ότι στην γενιά της όλο και περισσότερο τίθεται θέμα γονιμότητας τόσο των γυναικών όσο και των αντρών.
Πως λοιπόν μία μια έφηβη από την ώρα που γίνεται γυναίκα και αποκτά έμμηνο ρύση, την παραγωγική ηλικία, μέχρι την ώρα που θα γίνει μητέρα και αργότερα, όταν ολοκληρώνεται ο κύκλος, εκεί γύρω στα 50 και ξεκινάει η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση, θα έχει σύμμαχο της την επιστήμη και ένα μεγάλο χαμόγελο για να αντεπεξέρχεται στην ιδιαιτερότητα της κάθε ηλικίας.
Τα highlights της συνέντευξης:
"Στις μέρες μας, το φαινόμενο της υπογονιμότητας αγγίζει 1 στα 6 ζευγάρια."
"Το πιο σημαντικό είναι να αισθάνονται άνετα τα κορίτσια με την ή τον γυναικολόγο τους"
"Δεν αρκεί ένα 5λεπτο ραντεβού μόνο για τυπική συνταγογράφηση"
"Ιδανικά βλέπουμε τα κορίτσια δύο χρόνια μετά την πρώτη περίοδο"
"Η περιεμμηνόπαυση ξεκινάει 2 με 3 χρόνια πριν την έναρξη της εμμηνόπαυσης"
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη της Κατερίνας Αθανασίου στην Ειρήνη Νικολοπούλου:
Κατερίνα είσαι μια νέα γυναίκα! Πριν από μερικά χρόνια η δική μου ας πούμε γενιά ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα εμπιστευτεί μία γυναίκα για γυναικολόγο και μάλιστα μία νέα γυναίκα. Έσπασε αυτό το ταμπού!
Ευτυχώς! Η αλήθεια είναι πως και οι γυναίκες γυναικολόγοι μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες συναδέλφους τους.
Στην Ελλάδα βέβαια πριν πολλά χρόνια επικρατούσε η άποψη ότι οι άνδρες γυναικολόγοι είναι πιο ενδεδειγμένοι γιατροί. Από την άλλη πλευρά αν φτάσουμε στην Ελβετία, όπου και έκανα ειδικότητα, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική.
Στη γυναικολογία η πλειοψηφία των καθηγητριών μου και των άλλων ειδικευομένων ήταν γυναίκες. Δηλαδή μόνο το 5 % των γυναικολόγων ήταν άνδρες.
Έχει αλλάξει τόσο πολύ ο αριθμός;
Ναι! Φανταστείτε ότι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γενεύης υπήρχε μόνο ένας άντρας καθηγητής στην Μαιευτική. Επίσης, οι γυναίκες είναι εκ φύσεως πολύ ανταγωνιστικές, οπότε το περιβάλλον σε προετοιμάζει κατάλληλα για μια απαιτητική και δύσκολη πορεία. Θεωρώ να βγει γιατί έχει καλυφθεί με τα από πάνω.
Άρα εσύ για να το πούμε πιο απλά αντί να έχεις αυτό που ρωτάμε πάντα και πλέον θεωρείται και σεξιστικό, πως κατάφερες να επικρατήσεις σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, εδώ είχες σε ένα γυναικοκρατούμενο περιβάλλον, το οποίο έχει άλλου είδους ανταγωνισμό το οποίο έχει άλλα μειονεκτήματα αλλά και πλεονεκτήματα.
Σωστά. Μπορώ να πω ότι εκπαιδεύτηκα στην Ελβετία και ήρθα εδώ έτοιμη.
Βλέπεις πια οι Ελληνίδες να θέλουν γυναίκα γυναικολόγο; Νιώθουν πιο άνετα;
Εξαρτάται. Παίζει ρόλο ο χαρακτήρας, η άποψη της οικογένειας και άλλοι παράγοντες πιο προσωπικοί. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να αισθάνονται άνετα με την ή τον γυναικολόγο τους ώστε να μπορέσουν να έχουν την κατάλληλη επικοινωνία, παρακολούθηση και καθοδήγηση.
Επίσης δεν αρκεί ένα 5λεπτο ραντεβού μόνο για τυπική συνταγογράφηση. Οι γυναίκες χρειάζεται και θέλουν να μάθουν, τι είναι η εξέταση, τι θα δείξει και ποια θα είναι η πιθανή αντιμετώπιση. Θεωρούν την ή τον γυναικολόγο τον προσωπικό τους γιατρό που τις παρακολουθεί από την εμμηναρχή μέχρι και την εμμηνόπαυση.
Είστε δίπλα τους από την εμμηναρχή, όπως είπες.
Από την εμμηναρχή μέχρι και την εμμηνόπαυση και ακόμη περισσότερο!
Ας πάμε, λοιπόν, από την αρχή, την εμμηναρχή. Πότε πρέπει να έρθει για πρώτη φορά ένα κορίτσι, μία έφηβη να δει τον/την γυναικολόγο και για ποιο λόγο; Παλιά, στη δική μου γενιά πηγαίναμε στο γυναικολόγο πολύ αργότερα, όταν ήμασταν έτοιμες να αποκτήσουμε παιδί.
Οι γυναικολογικές επιτροπές ειδικών συμβουλεύουν τα νέα κορίτσια να έχουν μια συζήτηση με γυναικολόγο δύο χρόνια περίπου μετά την πρώτη περίοδο. Έτσι θα μάθουν τη σημασία του κύκλου, πως να παρακολουθούν τις ημερομηνίες κρατώντας σημειώσεις, πως να τηρούν κανόνες υγιεινής και να ξέρουν πότε χρειάζεται να ανησυχήσουν.
Ο κύκλος είναι κάτι που θα τους συντροφεύει σε όλη τους την ζωή και αυτή η συμβουλευτική διαδικασία είναι κάτι σημαντικό. Έτσι τα κορίτσια μέσω του/της γυναικολόγου αισθάνονται ότι έχουν δίπλα τους ένα ασφαλές περιβάλλον. Μπορούν να λύσουν κάθε τους σχετική απορία από ειδικούς και έμπειρους ανθρώπους και όχι μόνο από τις φίλες ή το διαδίκτυο που μερικές φορές οι πληροφορίες δημιουργούν σύγχυση.
Κι ένας γονιός καλό θα ήταν να φέρει την κόρη του από ποια ηλικία λοιπόν;
Ιδανικά τις βλέπουμε δύο χρόνια μετά την πρώτη περίοδο αλλά αν εμφανίσουν έντονο άλγος, πονάνε πολύ κατά τις πρώτες ημέρες της περιόδου, παραπάνω από το φυσιολογικό, τότε μπορεί να συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό που απαιτεί την κατάλληλη γυναικολογική διερεύνηση.
Δεν υπάρχει λόγος αγωνίας η φόβου. Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως ένας μυϊκός πόνος. Θα πρέπει όμως να ακολουθήσει τις σωστές συμβουλές από εμπείρους ειδικούς ώστε να ανακουφιστεί. Ο στόχος του/της γυναικολόγου είναι η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης, φροντίδας, ενημέρωσης και οικειότητας με το γυναικολογικό ιατρείο και τον γυναικολόγο.
Κατερίνα, μετά την εμμηναρχή θέλω να πούμε και για την εμμηνόπαυση. Να πάμε στην αρχή και στο τέλος και θα δούμε και το ενδιάμεσο που είναι και το πιο δύσκολο που είναι η αναπαραγωγική διαδικασία, που είναι η γονιμότητα.
Αναμφισβήτητα η εμμηναρχή, η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση είναι σημαντικά στάδια της ζωής μιας γυναίκας. Ταυτόχρονα η ενδιάμεση περίοδος που αφορά την αναπαραγωγική διαδικασία και την γονιμότητα είναι διαστήματα που χρειάζονται την συμμετοχή του/της γυναικολόγου για να εξασφαλιστεί η ομαλότητα ή να εντοπιστεί και να διορθωθεί οποιοδήποτε σχετικό πρόβλημα.
Πότε ξεκινάει, λοιπόν, μίας και το είπες η περιεμμηνόπαυση.
Η περιεμμηνόπαυση ξεκινάει 2 με 3 χρόνια πριν την έναρξη της εμμηνόπαυσης, δηλαδή της παύσης της εμμήνου ρήσης. Ξεκινάει με ακανόνιστους κύκλους καθώς αρχίζουν και τελειώνουν τα αποθέματα των ωαρίων στις ωοθήκες.
Χαρακτηριστικά συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης είναι οι νυχτερινές εφιδρώσεις, οι έντονες εξάψεις, οι διακυμάνσεις στην σεξουαλική συμπεριφορά, οι αλλαγές στην διάθεση και η ξηρότητα στον κόλπο. Είναι η φυσιολογική μετάβαση στην εμμηνόπαυση λοιπόν, μέχρι την πλήρη παύση της λειτουργίας των ωοθηκών.
Μπορούμε να παραμείνουμε γυναίκες όταν μπαίνουμε στην εμμηνόπαυση;
Εννοείται ότι μπορούμε! Υπάρχουν πάρα πολλά βοηθήματα ορμονικά και μη παράλληλα με την καθοδήγηση του/της γυναικολόγου. Ουσιαστικά η προσέγγιση πρέπει να είναι ολιστική.
Δηλαδή τι εννοείτε; Τι συμπεριλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση; Ασφαλή για την υγεία μας;
Όπως αναφέραμε ήδη, τα ορμονικά η μη ορμονικά σκευάσματα είναι συγκεκριμένα συμπληρώματα που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της κάθε γυναίκας.
Για παράδειγμα το Black Cohosh ή αλλιώς Cimicifuga Racemosa είναι ένα βότανο που βοηθάει με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Άλλες μέθοδοι είναι η φυσικοθεραπεία της πυέλου, η αποκατάσταση δηλαδή του πυελικού εδάφους και η σύσφιξη των μυών του περινέου που γίνεται από ειδικούς φυσικοθεραπευτές εξειδικευμένους σε αυτό το κομμάτι. Κάτι σχετικά καινούργιο είναι οι ενέσεις με υαλουρονικό οξύ κατά της κολπικής ατροφίας και της ξηρότητας του κόλπου. Συσφίγγει την περιοχή και αναζωογονεί το κολλαγόνο.
Συνοπτικά λοιπόν οι κατηγορίες αντιμετώπισης της εμμηνόπαυσης αποτελούνται από:
Α) Συμπληρώματα, Β) φυσικοθεραπεία πυέλου με εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, Γ) Επεμβατικά-μικρο-επεμβατικά Laser και Δ) Botox με υαλουρονικο οξύ που έχει κερδίσει πολύ έδαφος τα τελευταία χρόνια.
Περνώντας τώρα στην διαχρονικότητα της ειδικότητας σου που σχετίζεται με την δημιουργία οικογένειας, προκύπτουν θέματα όπως η υπογονιμότητα, η εξωσωματική γονιμοποίηση και όλες οι καινούργιες μέθοδοι ώστε ένα νέο ζευγάρι να προχωρήσει στην απόκτηση παιδιού που δεν μπορεί να γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο.
Στις μέρες μας, το φαινόμενο της υπογονιμότητας αγγίζει 1 στα 6 ζευγάρια. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που με προσέλκυσε αυτή η πτυχή της γυναικολογίας και μου δημιούργησε έντονη περιέργεια αλλά και ενθουσιασμό. Καθώς και επιθυμία να καθοδηγήσω τα νέα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα. Αρχικά να αναφέρω πως ο τρόπος ζωής είναι κάτι που
διαρκώς μετατρέπεται και επίσης το περιβάλλον και οι κοινωνικές ισορροπίες παίζουν σημαντικό ρόλο.
Πως προσέγγισες την ειδικότητα σου;
Στο χώρο της γυναικολογίας υπάρχει διαρκής πρόοδος. Νέες μέθοδοι και έντονη η παρουσία της σύγχρονης τεχνολογίας. Έκανα την ειδικότητα μου στην Ελβετία για 6 χρόνια, στο τομέα της Γυναικολογίας και της Μαιευτικής.
Ήμουν στο μεγαλύτερο μαιευτήριο της Γενεύης με διακεκριμένους καθηγητές σε παγκόσμιο επίπεδο. Με αυτό το τρόπο προετοιμάστηκα για την επιστροφή μου στην Ελλάδα ώστε να ανταπεξέλθω και να εισάγω καινούργιες προκλήσεις και προτάσεις, πληροφορίες που ο κόσμος θέλει να ξέρει.
Για να ενισχύσω την θέση μου περισσότερο όσο αφορά τις καινούργιες προκλήσεις πριν επιστρέψω στην Ελλάδα έκανα και 2 χρόνια έρευνα στην Αμερική στο Weill Cornell Medicine στο μικροβίωμα, υπογονιμότητα και κυήσεις υψηλού κινδύνου. Συγκεκριμένα επεδίωξα να είμαι στην Νέα Υόρκη σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Όπως καταλαβαίνετε τα περιστατικά ήταν πολλά και ποίκιλλα άρα ήταν ο ιδανικός χώρος για να ολοκληρώσω την έρευνα μου. Ήξερα ότι στην Ελλάδα με περίμενε μια απαιτητική θέση τόσο για την ειδικότητα μου όσο και στην οικογενειακή Ιατρική Μονάδα Αναπαραγωγής που ξεκίνησε ο πατέρας μου μετά από εξειδίκευση στην Γαλλία, Ελβετία και Αυστραλία.
Το who is who της Κατερίνας Αθανασίου
Η Κατερίνα Αθανασίου είναι ιατρός γυναικολόγος με κύριο ενδιαφέρον την διερεύνηση και την αντιμετώπιση της γυναικείας υπογονιμότητας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το δράμα του μικρού Φίλιππου: Έχασε τους γονείς του, Αλέξανδρο Νικολαΐδη & Ρούξι Ντουμιτρέσκου, μέσα σε 1,5 χρόνο – ΦΩΤΟ
- Τώρα κατάλαβε το μέγεθος του προβλήματος… ο Υφυπουργός!
- ΕΦΕΤ: Ανάκληση μη ασφαλούς προϊόντος
- Γαλλία: Ο Μακρόν ενημέρωσε τον Μπαϊρού ότι δεν θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός
- Οι αντίπαλοι της Εθνικής μας στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026
- Γιώργος Λιάγκας απαντά με νόημα στην Κατερίνα Καινούργιου: Για να δούμε ποιοι λένε αλήθειες και ποιοι λένε ψέματα...
- Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ο Φρανσουά Μπαϊρού - Έλαβε το χρίσμα από τον Εμανουέλ Μακρόν
- Ο Φρανσουά Μπαϊρού νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας - Η ανατροπή με την απόφαση Μακρόν
- Η κόρη του Απόστολου Λύτρα στην πρώτη της συνέντευξη: «Δεν μπορούσα να διαχειριστώ την εικόνα του πατέρα μου στη φυλακή»
- Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε νεαρός που έβαψε με μαρκαδόρο σε κυτίο του Μετρό - «Το έκανα πάνω στη χαζομάρα μου»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Eirinika
- Τελευταία Νέα Eirinika
- Βίντεο από τροχαίο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας: Καρέ-καρέ η στιγμή που γυναίκα περνά τη διάβαση και πέφτει πάνω σε μοτοσυκλέτα
- Λενακαπαβίρη: Το φάρμακο που προλαμβάνει 100% τη μόλυνση από τον ιό HIV - Το περιοδικό Science το χαρακτήρισε ως «επίτευγμα για το 2024»
- Σοκαριστικά βίντεο: Δεκάδες πτώματα στοιβαγμένα σε κελιά-φέρετρα φυλακών του Άσαντ - Ούτε στον Μεσαίωνα δεν βασάνιζαν έτσι τους ανθρώπους, προσοχή σκληρές εικόνες
- Συγκλονίζουν τα στοιχεία για το κύκλωμα πολεοδόμων στη Χαλκιδική: Δεσμεύτηκαν 6 θυρίδες & πολυτελή ακίνητα - Θα πήγαιναν τα χρήματα στην Αφρική, νέοι διάλογοι (βίντεο)
- Αστυνομικός Βουλής: «Όσοι είδαν τις καταθέσεις έχουν τρελαθεί από αυτά που λένε τα παιδιά για τη μητέρα» - Τι αποκαλύπτει ο Σταύρος Μπαλάσκας (βίντεο)
- Ξεσπά κόρη αντισυνταγματάρχη που πέθανε μετά από εγχείρηση χολής στο 424 Θεσ/νίκης: «Ούρλιαζε, κορίτσια, ελάτε να με δείτε, λένε ότι δεν έχουν ενώσει τα σωληνάκια» (βίντεο)
- Αντώνης Σαμαράς: «Χάλασα τη σούπα της μετάλλαξης της Νέας Δημοκρατίας σε Ποτάμι» - «Εγώ θα παραμείνω και μάχιμος και παρών» (βίντεο)
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η συζήτηση με τον Τζον Κατσιματίδη για την Ελλάδα - Tα γενέθλια της με μέλι γιαούρτι & αρνάκι σε ελληνικό εστιατόριο
- Νταής Τουρκοκύπριος ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου την ΑμεΑ σύντροφό του - Τη ζήλευε και την εκμεταλλευόταν οικονομικά - Καταδικάστηκε σε ισόβια (βίντεο)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πασχάλης: «Θέλω αυτός που θα μας εκπροσωπήσει στη Eurovision να με κάνει να νιώσω περήφανος»
- Δημήτρης Τσιόδρας προς Κομισιόν: Διασφάλιση της πρόσβασης των ηλικιωμένων σε απαραίτητες υπηρεσίες
- Μπαλάσκας για σύζυγο αστυνομικού Βουλής: "Τρελάθηκαν όσοι είδαν τι λένε τα παιδιά για τη μητέρα"
- Γεράσιμος Ανδρεάτος: Δεύτερο διαζύγιο για τον τραγουδιστή - "Ό,τι δεν λύνεται, κόβεται"
- Nova: Χριστούγεννα σημαίνουν NovaChristmas!
- Συρία: Με ανθρώπινα οστά παίζουν τα παιδιά στη Δαμασκό - Γεμάτη ομαδικούς τάφους η περιοχή
- Συρία: Ο Τζολάνι κάλεσε τους κατοίκους να βγουν στους δρόμους για να γιορτάσουν τη "νίκη της επανάστασης" - "Συγχαίρω τον συριακό λαό"
- Η Ολυμπία Οδός στην κορυφή της Εξυπηρέτησης