Κορωνοϊός – Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων: Επιβαρύνουν την ασθένεια τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα με ιβουπροφαίνη
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είναι ενήμερος για αναφορές, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ασθένεια από κορονοϊό (COVID-19). «Επί του παρόντος, δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση η οποία να διαπιστώνει συσχέτιση μεταξύ της ιβουπροφαίνης και της επιδείνωσης της COVID-19», αναφέρει. Προσθέτει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα επανεξετάσει οποιαδήποτε νέα πληροφορία
Ο ΕΜΑ εξηγεί ότι τον Μάιο του 2019, η Επιτροπή Ασφάλειας του (PRAC) ξεκίνησε μία επανεξέταση των μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) ιβουπροφαίνη και κετοπροφαίνη κατόπιν έρευνας του Γαλλικού Οργανισμού Φαρμάκων και Ασφάλειας Προϊόντων (ANSM), ο οποίος πρότεινε ότι η λοίμωξη από ανεμοβλογιά (varicella) και μερικές βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να επιδεινωθούν με αυτά τα φάρμακα.
Η Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος (ΠΧΠ) και το Φύλλο Οδηγιών Χρήσης (ΦΟΧ) για πολλά ΜΣΑΦ περιέχουν ήδη προειδοποιήσεις ότι οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους μπορεί να αποκρύψουν τα συμπτώματα μίας επιδεινούμενης λοίμωξης. Η PRAC επανεξετάζει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για να κρίνει εάν απαιτείται οποιοδήποτε επιπρόσθετο μέτρο. Κατά την έναρξη θεραπείας για τον πυρετό ή τον πόνο στην COVID-19 , οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εξετάζουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων της παρακεταμόλης και των ΜΣΑΦ.
«Το κάθε φάρμακο έχει τα δικά του οφέλη και κινδύνους, τα οποία αποτυπώνονται στη Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος (ΠΧΠ) και στο Φύλλο Οδηγιών Χρήσης (ΦΟΧ) του κάθε φαρμάκου και τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μαζί με τις εθνικές οδηγίες θεραπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι περισσότερες εκ των οποίων προτείνουν την παρακεταμόλη ως θεραπεία πρώτης επιλογής για τον πυρετό ή τον πόνο», αναφέρει ο Οργανισμός.
Σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες θεραπείας στην ΕΕ, συμπληρώνει, οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ΜΣΑΦ (όπως η ιβουπροφαίνη), βάσει της εγκεκριμένης Περίληψης Χαρακτηριστικών Προϊόντος (ΠΧΠ) και του εγκεκριμένου Φύλλου Οδηγιών Χρήσης (ΦΟΧ). Οι τρέχουσες συμβουλές περιλαμβάνουν ότι τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται στη μικρότερη αποτελεσματική δόση για όσο το δυνατόν βραχύτερο χρονικό διάστημα.
Οι ασθενείς που έχουν οποιαδήποτε απορία, θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό ή το φαρμακοποιό τους. Με βάση τα ανωτέρω, επί του παρόντος, «δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους ασθενείς που λαμβάνουν ιβουπροφαίνη να διακόψουν τη θεραπεία τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς που λαμβάνουν ιβουπροφαίνη ή άλλα σκευάσματα ΜΣΑΦ για χρόνιες παθήσεις».
Έπειτα από την σε εξέλιξη επανεξέταση ασφάλειας από την PRAC για την ιβουπροφαίνη και την κετοπροφαίνη, ο ΕΜΑ τονίζει «την ανάγκη να διεξαχθούν έγκαιρα επιδημιολογικές μελέτες για να παρέχουν επαρκή στοιχεία για οποιαδήποτε επίδραση των ΜΣΑΦ στην πρόγνωση της ασθένειας COVID-19. Ο Οργανισμός προσεγγίζει τα ενδιαφερόμενα μέρη του και είναι έτοιμος να υποστηρίξει ενεργά τέτοιες μελέτες, οι οποίες θα φανούν χρήσιμες για να κατευθύνουν τις οποιεσδήποτε μελλοντικές συστάσεις θεραπείας».
Περισσότερα για τα φάρμακα
Τα περισσότερα σκευάσματα που περιέχουν ιβουπροφαίνη έχουν εγκριθεί στην ΕΕ σε εθνικό επίπεδο, ως αναλγητικά και σε μερικές χώρες ως αντιπυρετικά αναφέρει το ΑΠΕ.
Είναι ευρέως διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά και με ιατρική συνταγή. Η ιβουπροφαίνη από του στόματος σε δόσεις 100 mg, 200 mg ή 400 mg και τα διαλύματα από του στόματος (χωρίς ή με ιατρική συνταγή) χρησιμοποιούνται, ανάλογα με τη μορφή του σκευάσματος, σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη από την ηλικία των τριών μηνών, για τη βραχυχρόνια αντιμετώπιση του πυρετού ή/και του πόνου, των πονοκεφάλων, της γρίπης, του πόνου των δοντιών και της δυσμηνόρροιας (πόνος περιόδου).
Η ιβουπροφαίνη συνταγογραφείται επίσης για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και των ρευματικών παθήσεων. Η κετοπροφαίνη είναι ένα παρόμοιο φάρμακο, το οποίο συνταγογραφείται κυρίως για χρήση σε διάφορες επώδυνες και φλεγμονώδεις παθήσεις παρότι σε μερικά κράτη-μέλη είναι διαθέσιμη χωρίς συνταγή.
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός
Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ
Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός
Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει
Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού
Νέα ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΟΡΩΝΟΙΠΣ Απόκρυψη Sidebar
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Μπούκαρε» σε σούπερ μάρκετ φωνάζοντας «έχω κοροναϊό!»
- ΘΕΛΟΥΝ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ... Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και όριο οι Τούρκοι...
- Κορωνοϊός: Το σωματικό μας βάρος στην εποχή του COVID-19
- Η θέση του Σωτήρη Τσιόδρα για παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη σχετικά με τον κορονoϊό
- Κορωνοϊός: Εννέα απλά tips για να μειώσουμε την έκθεσή μας στον ιό
- Η διασκευή του «Γιε μου» αφιερωμένη στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον… πατέρα του (video)
- Κορονοϊός: Υπάρχει ελπίδα! Η χλωροκίνη δοκιμάζεται στη Γαλλία με επιτυχία κατά του Covid-19
- Φαίη Σκορδά: Έτσι διαβάζει τα παιδιά της, τώρα που είναι θετική στον κορονοϊό!
- Κορονοϊός: Μένει σπίτι και παίζει με τα εγγόνια του ο Γιώργος Νταλάρας
- Βενετία: Το νερό στα κανάλια «καθάρισε» μετά το lockdown λόγω κορωνοϊού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Eirinika
![Κορωνοϊός – Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων, Επιβαρύνουν,koronoios – evropaikos organismos farmakon, epivarynoun](https://images32.inewsgr.com/3690/36902043/koronoios--evropaikos-organismos-farmakon-epivarynoun-tin-astheneia-ta-antiflegmonodi-farmaka-me-ivouprofaini-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Eirinika
- Κορωνοϊός – Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων: Επιβαρύνουν την ασθένεια τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα με ιβουπροφαίνη
- Κορωνοϊός - Χειρουργός από τα Χανιά ζει στην Ταϊβάν: Με εντυπωσιακά μέτρα ξεπεράσαμε τον κίνδυνο
- Κορωνοϊός: Έκπτωση 40% στα ενοίκια των μηνών Μαρτίου και Απριλίου – Ποιοι την δικαιούνται;
- Το eirinika παρουσιάζει: Γραφήματα, αριθμούς με κρούσματα & θανάτους σε όλο τον πλανήτη
- Κορωνοϊός- γιατρός Παγώνη: «Απαγόρευση της κυκλοφορίας, αν συνεχίσουμε, με τόσους απείθαρχους»- Το 90% των νέων ασθενών είναι καπνιστές
- Στ. Πέτσας - Κορωνοϊός: Αυστηρά μέτρα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες - Θα απαγορευτούν οι συναθροίσεις με πάνω από 10 άτομα (βίντεο)
- Κορωνοϊός - Βρούτσης: Άκυρη κάθε απόλυση σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους (βίντεο)
- Κορωνοϊός - Βρετανία: Θα έχει 20.000 θανάτους από τον ιό στη & θα είναι νίκη ή 260.000 νεκρούς που δεν αποκλείεται;
- Χρ. Σταικούρας: Αποζημίωση 800 ευρώ για τους εργαζόμενους που σταμάτησαν να δουλεύουν λόγω κορωνοϊού (φωτό & βίντεο)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: Όλα τα μέτρα οικονομικής στήριξης
- Ο Ιμπραΐμοβιτς ξεκίνησε έρανο - «Αν δεν έρθει ο κορωνοϊός σε μένα, θα πάω να τον βρω εγώ!» [βίντεο]
- Κορονοϊός - Βουλή: Νέοι περιορισμοί στο νομοθετικό έργο
- Κορονοϊός Λομβαρδία: «Μείνετε σπίτι, σε λίγο δεν θα μπορούμε να βοηθήσουμε όσους νοσούν»
- Κορονοϊός Τουρκία: Κλείνει τα σύνορα με Ελλάδα και Βουλγαρία
- Casa De Papel: Θετική στον κορωνοϊό πρωταγωνίστρια της σειράς [pic]
- Τουρκία: Κλείνει χερσαία σύνορα με Ελλάδα και Βουλγαρία
- Χάρι και Μέγκαν ανησυχούν για τον κορωνοϊό – Ζητούν από το προσωπικό να φορά γάντια
- Σιμάνσκι: «Θέλω να μείνω στην ΑΕΚ»