Λιανγκ Γουενφένγκ: Ο «Mr DeepSeek» ο Κινέζος σπασίκλας που έβαλε τα γυαλιά στην Αμερική - 40 ετών, γιος δασκάλου, έριξε το χρηματιστήριο με το φθηνό ΑΙ
Ενα μικρό κινεζικό εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης κατέπληξε τον κόσμο αυτές τις ημέρες, αποκαλύπτοντας την «τεχνική συνταγή» για ένα μοντέλο ΤΝ αιχμής που κατάφερε να αναπτύξει και αναγορεύοντας τον άγνωστο επικεφαλής του σε εθνικό ήρωα, καθώς, αψηφώντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τερματίσουν τις
Η DeepSeek, το εργαστήριο TN που ιδρύθηκε από έναν διαχειριστή hedge fund ονόματι Λιανγκ Γουενφένγκ, λάνσαρε την περασμένη Δευτέρα το μοντέλο της DeepSeek-R1, εξηγώντας σε μια λεπτομερή δημοσίευση πώς δημιουργείται ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο με περιορισμένους πόρους το οποίο μπορεί να μαθαίνει και να βελτιώνεται αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη.
Οι πανίσχυρες αμερικανικές εταιρείες TN, περιλαμβανομένων των OpenAI και Google DeepMind, πρωτοστάτησαν στις εξελίξεις στα συλλογιστικά μοντέλα, ένα σχετικά νέο ερευνητικό πεδίο της τεχνολογικής καινοτομίας, στο πλαίσιο του οποίου επιδιώκεται να καταστούν τα μοντέλα αυτά όσο το δυνατόν πιο «ανθρώπινα» από την άποψη των γνωστικών ικανοτήτων.
Το προηγούμενο μήνα, η OpenAI του Σαμ Αλτμαν, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, κυκλοφόρησε την πλήρη έκδοση του μοντέλου της o1, αλλά επέλεξε να μην αποκαλύψει τον τρόπο λειτουργίας του.
Διαβάστε ακόμα: DeepSeek: Τα φτωχόπαιδα της Κίνας ξεπέρασαν τα πλουσιόπαιδα της Σίλικον Βάλεϊ - Προκαλεί δέος η νέα εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης - Πως λειτουργεί (βίντεο)
Η κυκλοφορία του μοντέλου R1 της DeepSeek προκάλεσε πανικό στη Σίλικον Βάλεϊ για το αν οι πολύ πιο ισχυρές οικονομικά αμερικανικές εταιρείες ΤΝ, όπως οι Meta και Anthropic, μπορούν να διατηρήσουν το τεχνικό τους πλεονέκτημα.
Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από αυτό το εξαιρετικό τεχνολογικό επίτευγμα της –ανταγωνιστικής προς τη Δύση και ειδικά προς τις ΗΠΑ– Κίνας;
Ο Λιανγκ Γουενφένγκ θεωρείται (ακόμα) ξένος στον κόσμο της ΤΝ, αλλά το αντικείμενο ανέκαθεν του κέντριζε το ενδιαφέρον. Στο παρελθόν λίγοι τον έπαιρναν στα σοβαρά, ακόμη και στην πατρίδα του.
Πλέον, όμως, το επίτευγμά του αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας και ο ίδιος είναι το… καμάρι του Πεκίνου, γεγονός που εξηγεί γιατί υπήρξε ο μοναδικός επιχειρηματίας με ειδίκευση στην ΤΝ που προσκλήθηκε σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο παρόντος του δεύτερου πιο υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Κίνας μετά τον Σι Τζινπίνγκ, του πρωθυπουργού της χώρας Λι Κιανγκ.
Οπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times, το 2021 ο Λιανγκ άρχισε να αγοράζει χιλιάδες μονάδες επεξεργασίας γραφικών της Nvidia (πριν η κυβέρνηση Μπάιντεν περιορίσει τις αμερικανικές εξαγωγές προηγμένων τσιπ στην Κίνα), ως ένα παράπλευρο project ΤΝ, με τους ειδήμονες να κάνουν τότε λόγο για έναν εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο που αναζητούσε καινούργιο χόμπι.
Liang Wenfeng - Founder of DeepSeek
Liang was born in 1985 in Guangdong, China, to a modest family.
His father was a school teacher, and his values of discipline and education greatly influenced Liang.
Liang pursued his studies at Zhejiang University, earning a master’s degree… pic.twitter.com/ck2YG4u19u
— Vedang Vatsa FRSA (@vedangvatsa) January 28, 2025
«Οταν τον πρωτογνωρίσαμε ήταν αυτός ο πολύ σπασίκλας με το απαίσιο χτένισμα, που μιλούσε για τη δημιουργία ενός συμπλέγματος 10.000 τσιπ […] Δεν τον πήραμε στα σοβαρά» δήλωσε στους FT ένας από τους συνεργάτες του Λιανγκ. «Δεν μπορούσε να διατυπώσει το όραμά του. Ελεγε μόνο “θέλω να το φτιάξω αυτό και θα αλλάξει το παιχνίδι”.
Πιστεύαμε ότι αυτό ήταν δυνατό μόνο από γίγαντες όπως η ByteDance και η Alibaba». Το γεγονός ότι ο κόσμος της ΤΝ τον υποτίμησε, λειτούργησε ως πηγή ισχύος για τον Λιάνγκ. Κατάφερε να κάνει περιουσία μέσω του High-Flyer, του hedge-fund που συνίδρυσε το 2015, χρησιμοποιώντας συστήματα ΤΝ και αλγορίθμους για να εντοπίζει μοτίβα που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τις τιμές των μετοχών. Με τον καιρό η ομάδα του απέκτησε τεράστια εμπειρία στη χρήση τσιπ της Nvidia για να βγάζει χρήματα από τις συναλλαγές μετοχών. Το 2023, ο φιλόδοξος κινέζος επιχειρηματίας ίδρυσε την DeepSeek, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να αναπτύξει προηγμένα συστήματα ΤΝ.
«Ο Λιανγκ δημιούργησε μια εξαιρετική ομάδα υποδομής, που καταλαβαίνει πραγματικά πώς λειτουργούν τα τσιπ» είπε ένας εκ των ιδρυτών μιας ανταγωνιστικής εταιρείας μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM). «Πήρε μαζί του τους καλύτερους από το hedge fund στην DeepSeek». Αφού η Ουάσινγκτον απαγόρευσε στην Nvidia να εξάγει τα πιο ισχυρά της τσιπ στην Κίνα, οι εγχώριες εταιρείες ΤΝ αναγκάστηκαν να βρουν καινοτόμους τρόπους για να μεγιστοποιήσουν την υπολογιστική ισχύ ενός περιορισμένου αριθμού τσιπ. Ωστόσο, η ομάδα του Λιανγκ είχε ήδη τη λύση στο πρόβλημα. «Οι μηχανικοί της DeepSeek ξέρουν πώς να ξεκλειδώνουν τις δυνατότητες αυτών των μονάδων επεξεργασίας γραφικών, ακόμα και αν δεν είναι τελευταίας τεχνολογίας» δήλωσε ένας ερευνητής με ειδίκευση στην ΤΝ, που πρόσκειται στην εταιρεία.
Οι γνώστες του κλάδου λένε ότι η σχεδόν απόλυτη εστίαση της DeepSeek στην έρευνα την καθιστά επικίνδυνο ανταγωνιστή, κυρίως επειδή η εταιρεία είναι πρόθυμη να μοιράζεται τις όποιες ανακαλύψεις της, αντί να τις προστατεύει με στόχο το κέρδος. Η DeepSeek δεν έχει συγκεντρώσει χρήματα από χρηματοδότες ούτε έχει προβεί σε σημαντικές κινήσεις για τη δημιουργία εσόδων από τα μοντέλα της. Ο Λιάνγκ, ο οποίος μετέχει προσωπικά στα ερευνητικά προγράμματα της DeepSeek, χρησιμοποιεί τα έσοδα του hedge fund του για να αμείβει πλουσιοπάροχα τα κορυφαία ταλέντα στην ΤΝ. Μαζί με την ByteDance, τη μητρική εταιρεία του TikTok, η DeepSeek είναι γνωστή για την παροχή των υψηλότερων αμοιβών σε μηχανικούς ΤΝ στην Κίνα, με το προσωπικό της να εδρεύει σε γραφεία στην Χανγκτσόου και στο Πεκίνο.
The founder of Chinese AI startup DeepSeek, Liang Wenfeng, attended a meeting with Chinese Premier Li Qiang, while locals spoke of their pride at the app's sudden emergence pic.twitter.com/nka5BtSnCt
— Reuters (@Reuters) January 28, 2025
«Τα γραφεία της DeepSeek είναι σαν μια πανεπιστημιούπολη για κορυφαίους ερευνητές» είπε ο συνεταίρος του Λιανγκ στους Financial Times. «Η ομάδα πιστεύει στο όραμα του Λιανγκ, (ο οποίος θέλει) να δείξει στον κόσμο ότι οι Κινέζοι μπορούν να είναι δημιουργικοί και να φτιάξουν κάτι από το μηδέν». Είναι αλήθεια πως ο Λιανγκ έστησε την DeepSeek ως μια απόλυτα «τοπική» εταιρεία, στελεχώνοντάς την με διδάκτορες κορυφαίων κινεζικών πανεπιστημίων. Σε συνέντευξή του σε κινεζικά ΜΜΕ πέρυσι είχε επισημάνει ότι η ομάδα του δεν αποτελούνταν από άτομα που είχαν σπουδάσει στο εξωτερικό: «Είναι όλοι ντόπιοι. Πρέπει να αναπτύξουμε μόνοι μας τα κορυφαία ταλέντα».
Ο Λιάνγκ Γουενφένγκ γεννήθηκε πριν από 40 χρόνια στην πόλη Ζαντζιάνγκ της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ και είναι γιος δασκάλου Δημοτικού. Σπούδασε Μηχανική Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων στο Πανεπιστήμιο της Τζετζιάνγκ. Αφού στράφηκε στην ΤΝ έθεσε αμέσως υψηλούς στόχους, επιδιώκοντας εξαρχής να αναπτύξει ένα μοντέλο με σχετικά περιορισμένο κόστος, που θα γινόταν ανταγωνιστικό σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Δεν θέλουμε απλώς να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο, θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε την καινοτομία», είχε πει. Η κυκλοφορία του DeepSeek-V2 το 2024 τράβηξε αμέσως την προσοχή. «Δεν περιμέναμε τόσο έντονη αντίδραση. Βελτιστοποιήσαμε το κόστος και ορίσαμε δίκαιες τιμές». Καθοριστική αποδείχτηκε η επιλογή δημιουργίας ενός μοντέλου ανοιχτού κώδικα, καθώς σύμφωνα με τον κινέζο επιχειρηματία και ερευνητή «η καινοτομία δεν προστατεύεται από τη μυστικότητα, αλλά από την ταχύτητα και την προσαρμογή».
Οσον αφορά το μέλλον, «πάντα βλέπαμε την ΤΝ ως Δυτικό προϊόν. Γιατί όμως πρέπει να είμαστε απλώς χρήστες και όχι πρωταγωνιστές; Στην Κίνα η καινοτομία θεωρούνταν πολυτέλεια. Τώρα έχουμε πόρους για να επενδύσουμε στη βασική έρευνα. Εάν θέλεις άμεσα αποτελέσματα, προσλαμβάνεις εμπειρία. Αλλά εάν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, αναζητάς την περιέργεια και το πάθος».
Πηγή: Protagon.gr
https://cdn.eirinika.gr/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2025-01/dee.png?itok=AwE63fN5- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ισόβια για τον θάνατο της μεγαλύτερης κόρης της η Πισπιρίγκου
- Λάθος κίνηση - Γιατί δεν πρέπει να αφήνετε τα κλειδιά σας στην κλειδαριά τη νύχτα
- Αλέξης Κούγιας: «Ο πρόεδρος της ΕΡΤ θα πρέπει να μην κοιμάται ήσυχος το βράδυ»
- Γιώργος Λιάγκας: «Μη μιλάτε όλοι μαζί γ… την πουτ… μου» – Το λάθος στην έναρξη και η αντίδραση του παρουσιαστή
- Ιαπωνία: Καταβόθρα μεγέθους πισίνας κατάπιε φορτηγό - Παγιδευμένος για 24 ώρες ο οδηγός (Βίντεο)
- Ομίχλη σκέπασε την Αθήνα – Φωτογραφίες και βίντεο από το απόκοσμο τοπίο
- Κρήτη: Φίλη του πατέρα μιλά για τη σχέση του με το 3χρονο παιδί του
- Εκοιμήθη ο Γέρων Ιερόθεος, Ηγούμενος της Μονής Οσίου Θεοδοσίου Ιεροσολύμων
- Σχολεία: «Βγαίνουν» 2 μαθήματα από το Λύκειο; Πάμε για εξελίξεις
- Απολογία Πισπιρίγκου: Έχω φτάσει σε σημείο να με λένε σκύλα επειδή θέλω να δείχνω δυνατή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Eirinika
- Λιανγκ Γουενφένγκ: Ο «Mr DeepSeek» ο Κινέζος σπασίκλας που έβαλε τα γυαλιά στην Αμερική - 40 ετών, γιος δασκάλου, έριξε το χρηματιστήριο με το φθηνό ΑΙ
- Ανατριχιαστικό βίντεο: Νεκρός άνοιξε τα μάτια του την ώρα της κηδείας του - Σε σοκ οι συγγενείς
- Οδική ασφάλεια: Αυτή είναι η χειρότερη χώρα για οδήγηση στην Ευρώπη - Τα λιγότερα θανατηφόρα τροχαία στη Νορβηγία - Ποια θέση έχει η Ελλάδα (πίνακας)
- Συγκλονίζει η μητέρα του 20χρονου φοιτητή που πέθανε στην Πάτρα: «Δεν τον πρόλαβαν, αισθανόταν εξαντλημένος» - Τι είναι η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα, τα συμπτώματα (βίντεο)
- Τελευταία Νέα Eirinika
- Λιανγκ Γουενφένγκ: Ο «Mr DeepSeek» ο Κινέζος σπασίκλας που έβαλε τα γυαλιά στην Αμερική - 40 ετών, γιος δασκάλου, έριξε το χρηματιστήριο με το φθηνό ΑΙ
- Οδική ασφάλεια: Αυτή είναι η χειρότερη χώρα για οδήγηση στην Ευρώπη - Τα λιγότερα θανατηφόρα τροχαία στη Νορβηγία - Ποια θέση έχει η Ελλάδα (πίνακας)
- Συγκλονίζει η μητέρα του 20χρονου φοιτητή που πέθανε στην Πάτρα: «Δεν τον πρόλαβαν, αισθανόταν εξαντλημένος» - Τι είναι η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα, τα συμπτώματα (βίντεο)
- Ανατριχιαστικό βίντεο: Νεκρός άνοιξε τα μάτια του την ώρα της κηδείας του - Σε σοκ οι συγγενείς
- Τραγωδία στο Διδυμότειχο: 5χρονο αγόρι νεκρό στην αγκαλιά της μητέρας του - Το παιδί έπαιρνε αγωγή για πνευμονία (βίντεο)
- Απίστευτο! Οδηγός σταμάτησε για να κάνει τουαλέτα η σύζυγός του και την... ξέχασε μετά τη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου - Το κατάλαβε μία ώρα αργότερα και επέστρεψε
- Σοκαριστικό βίντεο: Άνοιξε η γη και κατάπιε ολόκληρο φορτηγό - Παγιδευμένος ο οδηγός επί 24 ώρες σε κεντρική λεωφόρο στο Τόκιο
- Κακοποίηση 3χρονου στην Κρήτη: «Γύρισα και βρήκα το παιδί αναίσθητο στον καναπέ», λέει η μητέρα - Μη αναστρέψιμη η κατάσταση του Άγγελου, «λύγισαν» οι γιατροί (βίντεο)
- Καιρός: Τοπικές βροχές & σποραδικές καταιγίδες -Στα ύψη παραμένει η θερμοκρασία (βίντεο)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Johnny Logan στο Θέατρο Παλλάς
- Γερμανία: Μπούμερανγκ γύρισαν στον Μερτς οι εξαγγελίες του για το Μεταναστευτικό
- Ματιές σε Λιούμπισιτς ο Παναθηναϊκός
- Κινητοποίηση εφοριακών: «Στα πατάρια της ΑΑΔΕ, λιποθυμούν Εργαζόμενοι»
- Αυτιάς προς Κομισιόν: Να χρηματοδοτηθεί το έργο υδροδότησης στον Βόλο
- Τσουκαλάς για Τέμπη: Κυβέρνηση και πρωθυπουργός υπηρέτησαν ανελλιπώς επί 2 χρόνια το μοτίβο της συγκάλυψης
- Μαρινάκης: Προανακριτική για τα Τέμπη αν "πέσει η Δικαιοσύνη σε οποιοδήποτε πολιτικό όνομα"
- ΗΠΑ: Προβληματίζουν οι ανεξήγητες εμφανίσεις drones – «Διεξήγαγαν έρευνα» λέει ο Λευκός Οίκος
- Ο Χατζηγιοβάνης στον Αστέρα Τρίπολης