Οι θηλυκοί χιμπατζήδες περνούν εμμηνόπαυση, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη - Το 1/5 της ζωής τους με κλιμακτήριο

Αυτό το νέο δεν το έμαθες από αλλού. Νέες μελέτες αποκαλύπτουν πως οι θηλυκοί χιμπατζήδες περνούν εμμηνόπαυση, ακριβώς όπως και οι γυναίκες.

Πιο συγκεκριμένα, μετά το τέλος της αναπαραγωγικής τους ηλικίας, οι θηλυκοί χιμπατζήδες στο Εθνικό Πάρκο Kibale της Ουγκάντα ζουν ορισμένα ακόμα χρόνια, γεγονός που πιθανότατα δείχνει πως περνούν εμμηνόπαυση.

Με τα σημερινά δεδομένα, γνωρίζαμε πως μόνο ο άνθρωπος, οι όρκες αλλά και οι φάλαινες του είδους Globicephala macrorhynchus περνούν εμμηνόπαυση. Μέσα από νέες όμως μελέτες μαθαίνουμε πως και οι θηλυκοί χυμπατζήδες εντάσσονται στην ίδια κατηγορία.

Οι συγγραφείς των οποίων η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Science”, εξέτασαν λεπτομερώς την γονιμότητα ορισμένων από τους πιο κοντινούς εν ζωή συγγενείς μας, των χιμπατζήδων και συγκεκριμένα του υποείδους Pan troglodytes schweinfurthii. Μέσα από ανάλυση δημογραφικών και γονιμοποιητικών δεδομένων στο Εθνικό Πάρκο Kibale της Ουγκάντας που τοποθετούνται χρονολογικά μεταξυ του 1995 και 2016, όπου και μελετήθηκαν 185 θηλυκοί χιμπατζήδες Ngogo, διαπιστώθηκε σημαντική μείωση της γονιμότητας τους ήδη από την ηλικία των 30 και απουσία κυήσεων μετά την ηλικία των 50.

Οι έρευνες καταλήγουν πως οι χιμπατζήδες Ngogo περνούν το 1/5 της ενήλικης ζωής τους με κλιμακτήριο και πως με την πάροδο των χρόνων βιώνουν ορμονικές αλλαγές ακριβώς όπως και οι γυναίκες. Βέβαια οι χιμπατζήδες δεν μένουν με την αρχική τους φυλή για να αναπαραχθούν αλλά διασκορπίζονται και σε άλλες ομάδες που σημαίνει πως δεν διασφαλίζεται η μεταβίβαση γονιδίων.

  WWF.gr

 Η συγκεκριμένη μελέτη πιθανόν να αποτελεί έρεισμα έρευνας της προέλευσης της εμμηνόπαυσης στο ανθρώπινο είδος. Μέσα από την παραπάνω μελέτη, είναι πιθανόν άνθρωποι και χιμπατζήδες να έχουν κληρονομήσει γονίδια που συνδέονται με την εμμηνόπαυση από έναν κοινό πρόγονο. 

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ, ΧΙΜΠΑΤΖΗΔΕΣ, ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα