"Πεδίο μάχης" η βουλή για τις τροπολογίες - Αποχωρήσεις -"εμφύλιος" & τελικά "πάγος"

02:19 7/6/2019 - Πηγή: Eirinika

Με την κυβέρνηση, δια των υπουργών Αλέξη Χαρίτση και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, να υπεραμύνεται της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ως απολύτως σύννομης με τον τύπο και την ουσία του Συντάγματος και τα κόμματα, πλην του Ποταμιού, να αποχωρούν καταγγέλλοντάς τη, ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια τα νομοσχέδια περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και οι υπουργικές τροπολογίες.

Στα νομοσχέδια για την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν (για την προστασία του περιβάλλοντος) και την κύρωση

του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια (σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα), εντάχθηκαν μόνον οι υπουργικές τροπολογίες.

Οι βουλευτικές τροπολογίες δεν έγιναν δεκτές με απόφαση της κυβέρνησης, όπως ενημέρωσε το Σώμα ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνοντας πως αυτό είναι αναγκαίο για την προστασία της κυβέρνησης και της Βουλής από την "κακοπροαίρετη κριτική" των κομμάτων της αντιπολίτευσης με στόχο τον επηρεασμό του εκλογικού σώματος.

Στο άκουσμα της απόφασης αυτής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν καταθέσει τις τροπολογίες, διαμαρτυρήθηκαν έντονα λέγοντας πως αφενός οι τροπολογίες τους λύνουν προβλήματα και προφανώς δεν είναι ρουσφετολογικές, αφετέρου ότι βρέθηκαν προ απροόπτου, καθώς δεν είχε συμφωνηθεί νωρίτερα κάτι τέτοιο, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μάκης Μπαλαούρας μάλιστα έκανε λόγο για «μη σώφρονα απόφαση», ενώ ο Σάκης Παπαδόπουλος διερωτήθηκε γιατί τα αιτήματα είναι ώριμα όταν τα φέρνουν οι υπουργοί και όχι όταν τα φέρνουν οι βουλευτές. Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου επίσης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι δεν θα γίνουν συλλήβδην δεκτές όλες οι τροπολογίες.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι είναι «καθήκον και δικαίωμα» των βουλευτών να καταθέτουν τροπολογίες για την επίλυση ζητημάτων και πρότεινε στους βουλευτές να επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους υπουργούς ώστε επείγοντα ζητήματα να αντιμετωπιστούν με υπουργικές τροπολογίες.

Προηγήθηκε η αποχώρηση από την Ολομέλεια της ΔΗΣΥ, του ΚΚΕ και της ΧΑ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους της ΔΗΣΥ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι μέσα από ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις της τελευταίας στιγμής επιχειρεί να κερδίσει ψήφους και μίλησε για παραβίαση του συντάγματος και του κοινοβουλευτικού ήθους, ενώ η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ παρομοίασε την σημερινή σύνθεση της Βουλής με «θερινή σύναξη συμφεροντοφυλάκων».

Η ΝΔ δεν συμμετέχει καν στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως είχε προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που παρέμεινε στη συνεδρίαση ήταν το Ποτάμι με την Αντιγόνη Λυμπεράκη να επισημαίνει ότι η Βουλή όσο είναι ανοιχτή πρέπει να κάνει τη δουλειά της.

Η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, λέγοντας:

«Είχα την εντύπωση ότι η αναπαραγωγή fake news και η συνωμοσιολογία ήταν μέρος της προεκλογικής στρατηγικής της Αντιπολίτευσης. Φαίνεται ότι για κάποιους αποτελεί πλέον δευτέρα φύσις αυτή η διαδικασία της συνωμοσιολογίας.

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Ο πρωθυπουργός επέδειξε το βράδυ των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου την πολιτική γενναιότητα να ανακοινώσει ότι η χώρα, με συντεταγμένο τρόπο, θα οδηγηθεί σε εκλογές, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του να αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει αυτήν τη χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αυτό, λοιπόν, θα γίνει με συντεταγμένο τρόπο. Υπήρξε η πρόβλεψη να μην υπάρξει εκλογική διαδικασία, η οποία θα δημιουργούσε εμπόδιο στην ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων και γι' αυτό και η ημερομηνία των εκλογών -η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον πρωθυπουργό θα είναι η 7η Ιουλίου.

Το σύνταγμα προβλέπει ότι η διαδικασία των εκλογών πρέπει να πραγματοποιηθεί το πολύ τριάντα ημέρες από τη διάλυση της Βουλής. Δεν υπάρχει λοιπόν, καμία συνωμοσιολογία. Βάλτε τις ημερομηνίες κάτω. Θα δείτε ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε, θα πάει τη Δευτέρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ανακοινώσει την προκήρυξη των εκλογών, κινείται στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας».

«Δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό ζήτημα για τη συνέχιση της λειτουργίας της Βουλής, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης, δεν έχει επισυμβεί κανένα γεγονός βουλευτικών εκλογών και είναι απόλυτα νομιμοποιημένη η Βουλή να συζητάει με τη δημοκρατική σύνθεσή της και οποιαδήποτε άλλη διαδικασία θα ήταν παραβίαση κοινοβουλευτικών κωδίκων και δημοκρατικών πρακτικών» τόνισε και ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Οι ρυθμίσεις που φέρνουμε σήμερα αφορούν σε συνέχεια της δημόσιας διοίκησης και στη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και των εργαζόμενων», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εισηγούμενη στην Ολομέλεια τις τροπολογίες του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Νέα ΒΟΥΛΗ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ Απόκρυψη Sidebar
Keywords
Τυχαία Θέματα