Πιέρρος Τζανετάκος: Οδός φυγής για τον Μητσοτάκη; Αργά για πρωτοβουλίες; Πόσο διαφορετικά αν ο Πρωθυπουργός είχε αποκλείσει τον Κώστα Αχ. Καραμανλή

Πιέρρος Τζανετάκος: Οδός φυγής για τον Μητσοτάκη; Αργά για πρωτοβουλίες; Πόσο διαφορετικά αν ο Πρωθυπουργός είχε αποκλείσει τον Κώστα Αχ. ΚαραμανλήggakisFri, 02/14/2025 - 15:58

Η πολιτική είναι σκληρό σπορ. Τα γεγονότα, επίσης, εκτός από σκληρά. είναι πολλές φορές υπόκωφα.

Εκεί που νομίζεις ότι τα ελέγχεις, προκαλούν ξαφνικά την απευκταία ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή αντίδραση. Συσσωρεύονται και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ανατρέπουν την εικόνα που με κόπο οι πολιτικοί φιλοτεχνούν.

Αν επιχειρήσει

κανείς να βγάλει ένα συμπέρασμα από όσα αποτυπώνονται στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της Real Poll για το Ρrotagon, είναι ότι η τραγωδία των Τεμπών, και κυρίως η μετέπειτα διαχείρισή της, λειτουργούν, μεταχρονολογημένα αλλά επιτακτικά, ως καταλύτης του πολιτικού σκηνικού, προκαλώντας βαθιά κρίση αξιοπιστίας στην κυβέρνηση.

Γράφει ο Πιέρρος Ι. Τζανετάκος στο Protagon.gr

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τρόπο να βγάλουν από πάνω τους τον βαρύ μανδύα των Τεμπών. Υπάρχει, όμως, αυτή τη φορά οδός διαφυγής προς τα μπρος;

«Απογοήτευση», «αγανάκτηση», «θυμός» και «φόβος». Οταν αυτά είναι τα συναισθήματα που επικρατούν πλειοψηφικά σε μια κοινωνία, τότε πράγματι η εκάστοτε εξουσία βρίσκεται σε στενωπό. Σε αυτά προστίθεται και το 71% των ερωτώμενων, που πιστεύουν πως η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση. Οσο δε για τα σημαντικότερα τρέχοντα προβλήματα; Κατά σειρά είναι τα εξής: Ακρίβεια, υπόθεση Τεμπών, σύστημα Υγείας, Δικαιοσύνη, χαμηλοί μισθοί.

Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής αυτών; Οτι η όποια προσπάθεια αντιμετώπισης τους πραγματοποιείται από την κυβέρνηση δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Κοινώς δεν φέρνει αποτελέσματα, άρα πλήττεται η βασική αρετή αυτής της κυβέρνησης ή τουλάχιστον μια από τις κύριες αιτίες που έφεραν τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 40%.

Αν εξαιρέσει κανείς τα Τέμπη, τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν τους Ελληνες είναι λίγο-πολύ χρονίζοντα. Ομως ούτε η ακρίβεια αντιμετωπίζεται, ούτε οι πολυπόθητες μεταρρυθμίσεις στους τομείς που άπτονται της καθημερινότητας και της στοιχειώδους ποιότητας ζωής προχωρούν. Ετσι, η μαζική λαϊκή αντίδραση για το τραγικότερο δυστύχημα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας βρίσκει το κατάλληλο υπόστρωμα για να μετατραπεί σε ευρύτερο κύμα αμφισβήτησης της κυβέρνησης. Εξ ου και το χαμηλό 26,9% της ΝΔ ως πρόβλεψη επίδοσης σε περίπτωση που γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή.

Τι μπορεί και τι πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει από τα προβλήματα που ορθώνονται γύρω της; Προφανώς η απάντηση είναι «όλα», αλλά αν υπάρχει κάτι που «καίει» τώρα, αυτό δεν είναι άλλο από τα Τέμπη. Το 95,2% των πολιτών που στη δημοσκόπηση του Ρrotagon λέει ότι οι κυβερνώντες θα έπρεπε να έχουν λάβει περισσότερες πρωτοβουλίες ώστε να διαλευκανθεί το δυστύχημα είναι εκκωφαντικό.

Μήπως, όμως, πλέον είναι αργά για πρωτοβουλίες; Για παράδειγμα, και όσον αφορά την πολιτική ευθύνη, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τον Πρωθυπουργό αν είχε αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια του κόμματος τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και δεν είχε ειπωθεί το ανεπανάληπτο «ο λαός των Σερρών αποφάσισε»; Πράγματι τώρα είναι αργά – δεν υπάρχει τρόπος επανάκτησης της έξωθεν καλής μαρτυρίας δια μιας τέτοιας κίνησης.

Η κυβέρνηση, εν μέρει ορθώς, παραπέμπει στη Δικαιοσύνη. Ομως το 82,3% των ερωτώμενων πιστεύει ότι η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί καλά. Κακά τα ψέματα, η πλειονότητα των Ελλήνων δεν δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Πέραν αυτών, όμως, η αδήριτη ανάγκη απόδοσης ποινικών ευθυνών για τους 57 νεκρούς των Τεμπών εμποδίζεται από έτερα, αντικειμενικά και από ό,τι φαίνεται ανυπέρβλητα προβλήματα: Σειρά παραλείψεων στο στάδιο της διερεύνησης, έλλειμμα στα αποδεικτικά στοιχεία, εκατοντάδες καταθέσεις, βίντεο που δεν υπήρχαν και ξαφνικά έρχονται στη δημοσιότητα, ετερόκλητα πορίσματα που αποκλείουν μεν αιτίες της έκρηξης και της φωτιάς αλλά την ίδια ώρα δεν τις προσδιορίζουν.

Ενα απόλυτο χάος και μια δίκη που, όταν ξεκινήσει, θα μακροημερεύσει σε βαθμό τέτοιο που κινδυνεύει να καταλήξει αδιάφορο μονόστηλο εφημερίδας. Είναι αυτή η Δικαιοσύνη που θέλουμε στην Ελλάδα; Διαφορετικά: θα αποδοθεί δικαιοσύνη για την υπόθεση των Τεμπών – τουλάχιστον όπως την εννοεί η κοινωνία; Δεν θα βρείτε πολλούς που να πόνταραν σε αυτό το ενδεχόμενο. Αρα ο αέρας της αμφισβήτησης θα συνεχίσει να φυσάει πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Oλα δείχνουν ότι θα φτάσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές –το καλοκαίρι του 2027, όπως συνηθίζει να λέει ο πρωθυπουργός– χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δίκη για τα Τέμπη. Εως τότε η υπόθεση θα είναι πάντα παρούσα, θα συμβάλλει στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Μαζί της όμως θα υπάρχει και η κυβέρνηση, η οποία καλείται να διοικήσει καθώς η καθημερινότητα δεν περιμένει, τα προβλήματα δεν λύνονται ως δια μαγείας – αντιθέτως, ως δια μαγείας φαίνεται ότι πολλαπλασιάζονται.

Αρκεί ένας ανασχηματισμός που θα φέρει την απαραίτητη επανεκκίνηση; Οπως δείχνει το παρελθόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αρέσκεται σε δομικές αλλαγές – άλλωστε και ο «πάγκος» της ΝΔ δεν δείχνει ικανός ώστε να μπορέσει να επουλώσει τις πληγές που φέρει στο αφήγημα διαχείριση-τεχνογνωσία-αποτελεσματικότητα.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, δύσκολα θα χαράξει τον «καθαρό» διάδρομο που θα ήθελε να έχει με ορίζοντα το 2027, και γι’ αυτό ευθύνεται η ίδια. Την ίδια ώρα, όσο χαμένη είναι η ΝΔ μέσα στην κινούμενη άμμο του σημερινού πολιτικού σκηνικού, ακόμα πιο βαθιά φαίνεται ότι βυθίζεται η αντιπολίτευση, αξιωματική και ελάσσων. Τι θα κερδίσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ από μια πρόταση μομφής; Θα πέσει ο Μητσοτάκης; Και μετά τι ακριβώς θα ακολουθήσει;

Ολοι και όλα ρίχνουν νερό στον μύλο του αποκαλούμενου «αντισυστημισμού». Αυτό αποτυπώνεται και στη ραγδαία άνοδο της Κωνσταντοπούλου, της Λατινοπούλου και εν μέρει του Βελόπουλου.

Ο κατακερματισμός της ψήφου, όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση του Ρrotagon, οδηγεί σε αποσταθεροποίηση και καλεί σε λύσεις εκτός της πεπατημένης. Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε μια εποχή παγκόσμιων ανακατανομών η Ελλάδα εισέρχεται σε μια περίοδο μεγάλου πολιτικού ενδιαφέροντος, αλλά και αβεβαιότητας.

Είπαμε, όμως, η πολιτική είναι σκληρό σπορ.

https://cdn.eirinika.gr/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2025-02/mits.jpg?itok=AAwBqQdV
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πιέρρος Τζανετάκος, Οδός, Μητσοτάκη Αργά, Πόσο, Πρωθυπουργός, Κώστα Αχ, Καραμανλή,pierros tzanetakos, odos, mitsotaki arga, poso, prothypourgos, kosta ach, karamanli