O ΟΗΕ προειδοποιεί για λιμό στην Αιθιοπία

Ο λιμός στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι οδεύει να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές της Αιθιοπίας, προειδοποίησε χθες Τρίτη αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που απέρριψε η Αντίς Αμπέμπα.

«Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τους μήνες που έρχονται, όχι μόνο στην Τιγκράι, αλλά και στην Αφάρ και στην Αμχάρα» τόνισε στο Συμβούλιο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ. Το κείμενο της ομιλίας του περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ΟΗΕ

και ΜΚΟ υπολογίζουν ότι πάνω από 350.000 άνθρωποι στην Τιγκράι πλέον βρίσκονται σε κατάσταση λιμού, υπενθύμισε και διευκρίνισε πως τοπικοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να «ενημερώνουν για θανάτους» από πείνα.

Πέραν αυτών των 350.000 ανθρώπων, επίσης «δύο εκατ. στις επαρχίες Τιγκράι, Αφάρ και Αμχάρα» διατρέχουν κίνδυνο να βρεθούν στην ίδια κατάσταση, πρόσθεσε ο κ. Λόουκοκ.

Μετά τη συνεδρίαση του Σ.Α., στην οποία συμμετείχε, ο πρεσβευτής της Αιθιοπίας στον ΟΗΕ, ο Ταγέ Άτσκε Σελασιέ Αμντέ, τόνισε πως η χώρα του αρνείται να συζητηθεί η κατάσταση στην Τιγκράι, καθώς πρόκειται κατ’ αυτόν για εσωτερική υπόθεση της χώρας του.

«Διαφωνούμε κατηγορηματικά με την εκτίμηση» του ΟΗΕ περί λιμού, είπε σε δημοσιογράφους, κρίνοντας πως τα δεδομένα που αναφέρθηκαν δεν συγκεντρώθηκαν με «διαφανή» τρόπο ή «χωρίς αποκλεισμούς».

Η συνεδρίαση του Σ.Α., που έγινε κατόπιν αιτήματος της Ιρλανδίας, αποδείχθηκε περίπλοκο να οργανωθεί, καθώς τα περισσότερα κράτη-μέλη, ειδικά τα αφρικανικά, την απέρριπταν διότι θεωρούν εσωτερική υπόθεση της Αιθιοπίας τη σύρραξη στην Τιγκράι. Εκτιμούν εξάλλου πως ο λιμός είναι ανθρωπιστικό ζήτημα και κατά συνέπεια είναι αναρμόδιο για να το χειριστεί το όργανο του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνο για την προάσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο.

«Ανθρωπιστική καταστροφή»

«Κάθε ενέργεια του Συμβουλίου Ασφαλείας οφείλει να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται στο γεγονός ότι η Αιθιοπία οδεύει να οριστικοποιήσει τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας» (την 21η), ανέφεραν σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν η Κένυα, η Τυνησία και ο Νίγηρας, με την υποστήριξη του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδίνων. Πρόκειται για χώρες-μη μόνιμα μέλη.

«Ανησυχούμε βαθιά για το ενδεχόμενο η ανάληψη δράσης χωρίς αιτία να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή για τον αιθιοπικό λαό και την περιοχή», κατά την ανακοίνωση, στην οποία ωστόσο δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά στον λιμό στην Τιγκράι. Κατά την άποψη των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αντιθέτως, το ζήτημα εμπίπτει ξεκάθαρα στη δικαιοδοσία του ΣΑ.

«Καλέσαμε τα μέλη του Συμβουλίου να ενωθούν και να ζητήσουν με μια φωνή να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια» είπε σε δημοσιογράφους η Βρετανίδα πρέσβης Μπάρμπαρα Γούντγουορντ.

«Υπάρχουν όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για να πούμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωπιστική καταστροφή. Ο λιμός αποτελεί αληθινή απειλή. Δεν μπορούμε να τον αγνοούμε» υπερθεμάτισε η Iρλανδή ομόλογός της Τζέραλντιν Μπερν Νέισον.

Η προηγούμενη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Τιγκράι είχε διεξαχθεί την 22η Απριλίου. Είχε υιοθετηθεί τότε μια πρώτη ομόφωνη ανακοίνωση που καταδίκαζε τις ωμότητες σε αυτή την επαρχία της βόρειας Αιθιοπίας.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Aιθίοπας ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ, ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2019, ανακοίνωνε πως διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να επέμβει στην Τιγκράι για να συλλάβει και να αφοπλίσει την ηγεσία του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Λαού της Τιγκράι (TPLF), δυνάμεις του οποίου κατηγόρησε πως επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδων των ομοσπονδιακών δυνάμεων. Το TPLF, στα ηνία στην επαρχία μέχρι τότε, βρισκόταν σε διένεξη με την κεντρική κυβέρνηση πρακτικά αφότου απώλεσε την εξουσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τρία χρόνια νωρίτερα.

Παρ’ ότι η Αντίς Αμπέμπα υποσχόταν πως ο πόλεμος θα ήταν σύντομος και ανακήρυξε τη «νίκη» της στη σύρραξη στα τέλη Νοεμβρίου, οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Στον πόλεμο, στον οποίο ενεπλάκη και η γειτονική Ερυθραία, υπάρχουν πληροφορίες για τη διάπραξη σωρείας ωμοτήτων, ιδίως γενικευμένων βιασμών και σφαγών αμάχων.

Πηγή: zougla.gr

The post O ΟΗΕ προειδοποιεί για λιμό στην Αιθιοπία appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα