Αλ. Μάλαμας: Προϋπολογισμός – Αλλαγές με την εφαρμογή του «Κλεισθένη»

Για τις αλλαγές που έχει επιφέρει το πρόγραμμα «Κλεσθένης» στη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού δήμων κάνει λόγο ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής με την παράταξη Αγία Παρασκευή Μια Γενιά Μπροστά

Συγκεκριμένα, ο κ. Μάλαμας επισημαίνει τα εξής:

Πολύς λόγος έγινε και έντονες αντιδράσεις διατυπώθηκαν λίγο πριν ολοκληρωθεί το 2018 στο «επικό» Δημοτικό Συμβούλιο που αφορούσε την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου μας για το 2019.

Με αφορμή την παραπάνω κωμικοτραγική συνεδρίαση είναι χρήσιμο να τονίσουμε μια από

τις αλλαγές του «Κλεισθένη» που αφορούν την Οικονομική Λειτουργιά των ΟΤΑ.

Διαφοροποιείται η διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού των δήμων. Πιο συγκεκριμένα:

Η συζήτηση και ψηφοφορία διεξάγεται αναλυτικά µεχρι τετραψήφιου κωδικού αριθμού εσόδων και δαπανών και τυχόν αναπτύξεων αυτού, επί της εισήγησης της οικονομικής επιτροπής και επί εναλλακτικών προτάσεων.Συζητούνται και ψηφίζονται χωριστά, όχι το σύνολο των κωδικών αριθμών, αλλά µόνο εκείνοι για τους οποίους υπάρχουν διαφωνίες και έχουν κατατεθεί εναλλακτικές προτάσεις. Οι τυχόν εναλλακτικές προτάσεις κατατίθενται είτε στην οικονομική επιτροπή κατά το στάδιο σύνταξης του σχεδίου του προϋπολογισμού, είτε στο Δηµοτικό Συµβούλιο κατά την πρώτη συζήτηση επ΄ αυτού.Στη σχετική ψηφοφορία που ακολουθεί τη συζήτηση, έγκυρες θεωρούνται οι ψήφοι είτε υπέρ της κατατεθείσας από την οικονομική επιτροπή είτε υπέρ εναλλακτικών προτάσεων, ενώ οι λευκές ψήφοι δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της πλειοψηφίας. Σε περίπτωση που καμία πρόταση δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων µελών του Δηµοτικού Συμβουλίου, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους προτάσεων.

Είναι κατανοητό από τα παραπάνω ότι ενισχύεται ο ρόλος της οικονομικής επιτροπής και ο ρόλος της αντιπολίτευσης ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής από την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Αναβαθμίζεται ο ρόλος που διαδραματίζει η αντιπολίτευση κατά την κατάρτιση / ψήφιση του προϋπολογισμού. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η σωστότερη και αξιοκρατικότερη διόδευση των εσόδων του Δήμου.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η χωριστή ψήφιση του συνόλου των κωδικών των εσόδων ή δαπανών για τους οποίους υπάρχουν διαφωνίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν κωλυσιεργεί η διαδικασία του συνόλου της ψήφισης ενός προϋπολογισμού αφού μπορούν να ψηφιστούν αργότερα ή να εξαιρεθούν οι τυχόν διαφωνίες κωδικών αριθμών εσόδων και δαπανών.

Τέλος, επί της διαδικασίας της ψήφισης δεν λαμβάνονται υπόψιν οι λευκές ψήφοι για τον υπολογισμό της πλειοψηφίας, πράγμα που σημαίνει ξεκάθαρη θέση της κάθε παράταξης στην ψήφιση του προϋπολογισμού χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες.

The post Αλ. Μάλαμας: Προϋπολογισμός – Αλλαγές με την εφαρμογή του «Κλεισθένη» appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα