Αν. Αλεξοπούλου: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: έλλειψη υποδομών και άλλα τινά (προβλήματα)…

Ευσεβείς πόθους και μεγαλόπνοα σχέδια χωρίς… αύριο θυμίζουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί μελλοντικής χρήσης ηλεκτρικών -αποκλειστικά- αυτοκινήτων! Μάλιστα, στο πλαίσιο της ατζέντας της Νέας Τάξης Πραγμάτων που υπηρετεί, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έθεσε και συγκεκριμένο στόχο: ως το έτος 2030 θα κυκλοφορούν στην Ελλάδα μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Βενζίνη, τέλος… Είναι όμως αυτό εφικτό;

Γράφει η Αναστασία-Αικατερίνη

Αλεξοπούλου*

Όλα ξεκίνησαν, όταν πριν από μερικάχρόνια, στη Γλασκόβη της Σκωτίας, τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να σώσουν τοπεριβάλλον, καθιερώνοντας τη μελλοντική χρήση μη βενζινοκίνητων αυτοκινήτων,που θα λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Ήταν η περίφημη Διάσκεψη COP26, στηνοποία μάλιστα τον λόγο έλαβε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερθεματίζοντας(φυσικά) υπέρ του προγράμματος της παγκόσμιας διακυβέρνησης και κατά τουνατιβισμού… Έκτοτε, ο σημερινός πρωθυπουργός και το κόμμα του προωθούν στηνΕλλάδα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Είναι όμως κάτι τέτοιο εφικτό; Όχιβέβαια! Υπάρχει πλήρης έλλειψη υποδομών. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ευρωπαίων ΚατασκευαστώνΑυτοκινήτων (ACEA), η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση των ευρωπαϊκώνχωρών με μόλις 0,2 φορτιστές ανά 100 χιλιόμετρα δρόμων! Δηλαδή, ένας φορτιστήςσε κάθε 500 χιλιόμετρα. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να μιλάμε για καθιέρωση -με τοζόρι μάλιστα- της ηλεκτροκίνησης στα οχήματα, όταν δεν έχουμε καμία απολύτωςσχετική υποδομή ως χώρα;

Επίσης, την κατάσταση επιβαρύνουν αφενόςη διαφορετικότητα στον τύπο των φορτιστών, αλλά και η διαφοροποίηση στηντιμολόγηση της φόρτισης από την κάθε επιχείρηση. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κοινήτεχνολογία όλων των τύπων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, συνεπώς η φόρτισή τουςαντιμετωπίζει με το “καλημέρα” αξεπέραστα εμπόδια. Με δυο λόγια, δεν υφίσταταιαυτή τη στιγμή κανένας απολύτως σοβαρός σχεδιασμός, για να μπορούμε να πούμε ότιείναι δυνατή η άμεση επιβολή της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Θα προλάβει ηκυβέρνηση μέχρι το 2030; Μοιάζει τελείως απίθανο.

Πάμε και πιο κάτω… Ειδικοίεπισημαίνουν τα αυτονόητα. Ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις συντήρησηςαυτοκινήτων υψηλής τάσης, τουλάχιστον όπως περιγράφονται στον σχετικό Νόμο4710/2020 (άρθρο 62, παράγραφος 10), είναι απλώς πράγματα ανεφάρμοστα. Κι αυτό,επειδή οι προδιαγραφές προκειμένου να πραγματοποιηθεί εργασία σε ηλεκτρικόαυτοκίνητο συνεπάγεται κόστος τεράστιο και ασύμφορο για τον πελάτη. Μεταξύάλλων, κάτι τέτοιο προϋποθέτει μεγάλους ξεχωριστούς χώρους (που δεν υπάρχουν),σηματοδότηση ότι το αυτοκίνητο είναι ηλεκτρικό, αλλά και τεχνικούς που ναφορούν ειδική φόρμα και προστατευτικό ειδικών προδιαγραφών. Υφίστανται όλα αυτάστην Ελλάδα, σήμερα; Ασφαλώς όχι! Δεν έχουμε τη σχετική προεργασία, ούτε τοανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό.

Πέραν αυτών, τα υβριδικά και ηλεκτρικάαυτοκίνητα διαθέτουν, ως γνωστό, σημαντικά εξαρτήματα -χωρίς τα οποία απλώς δενκινούνται…-, με δύο χρόνια εγγύηση. Τι γίνεται όμως όταν αυτά χαλάσουν πέραντης διετούς εγγύησης; Είναι πανάκριβα, με το κόστος τους να αγγίζει ακόμα καιτα 2.500 ευρώ! Μπορεί κάτι τέτοιο να το αντέξει η τσέπη του Νεοέλληνα, ο οποίοςπτωχεύει όλο και περισσότερο; Γιατί όλα αυτά συνεπάγονται τεράστιο κόστοςσυντήρησης, ανταλλακτικών κλπ., με χρήματα που δεν υπάρχουν στους μέσουςκαταναλωτές. Ή θα έχουν γίνει το 2030 οι Έλληνες τόσο πλούσιοι, ώστε να μπορούννα σκορπούν χιλιάδες ευρώ για τη συντήρηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τους;

«Καθαρά αυτοκίνητα» μας υπόσχεται ηκυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ούτε όμως και κίνητραγια κάτι τέτοιο (επιδοτήσεις αγορών κ.ά.). Πέρα, δε, από κάποιους πιλοτικούςφορτιστές που τοποθετήθηκαν πριν από μερικά χρόνια σε διάφορα σημεία τηςεπικράτειας, τίποτα άλλο δεν ακούστηκε έκτοτε. Ούτε και μας είπε η κυβέρνηση τιθα απογίνει π.χ. ο στόλος των σημερινών αστικών λεωφορείων, όταν αυτά θααντικατασταθούν με νέα, που θα κινούνται με τα λεγόμενα εναλλακτικά καύσιμα.Πρόχειροι σχεδιασμοί επί χάρτου…

Και ένα άλλο θέμα, πρακτικό καικοινωνικό, που ουδείς αρμόδιος φαίνεται ότι σκέφτηκε. Σήμερα χιλιάδες επίχιλιάδων συμπολιτών μας ζουν από επαγγέλματα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση μετα αυτοκίνητα, και γενικότερα τα οχήματα που κινούνται στους ελληνικούςδρόμους. Από τα απλά βενζινάδικα έως τα πιο εξειδικευμένα συνεργεία. Τι θαγίνει με όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας; Ποιο θα είναι το εργασιακό τουςμέλλον, όταν επιβληθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;Θα τους απορροφήσει άραγε κάπου αλλού, και πού ακριβώς, κατά ποιο τρόπο;

Είναι αμείλικτα τα ερωτήματα αυτά, για τα οποία (δυστυχώς) απάντηση δεν έχει κανένας υπεύθυνος. Οπότε, ο χαρακτηρισμός μας περί προχειρότητας του σχεδιασμού είναι πέρα για πέρα αληθινός. Κοντολογίς, έτσι όπως το θέτει η κυβέρνηση, η επιβολή της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι ανέφικτη! Απόδειξη, ότι σχεδόν τίποτα δεν έχει προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Την ώρα που η σημερινή πραγματικότητα του Έλληνα είναι ζοφερή, που πραγματικά προβλήματα επιβάλλουν άμεσες λύσεις, ορισμένοι χτίζουν παλάτια στην άμμο…

* Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Ελληνικής Λύσης

The post Αν. Αλεξοπούλου: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: έλλειψη υποδομών και άλλα τινά (προβλήματα)… appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα