Χρ. Στυλιανίδης: Ανοικτό το ενδεχόμενο εμπρησμού στην Πεντέλη

Ανοικτό το ενδεχόμενο εμπρησμού άφησε ο Χρήστος Στυλιανίδης για την πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη (19/7) στην Πεντέλη. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής στην έκτακτη ενημέρωση για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχει προκληθεί από βραχυκύκλωμα ή κεραυνό. «Όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι ανοικτά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στις φωτιές που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη, δηλαδή αυτή που ξεκίνησε από την Πεντέλη,

αυτή στη Βένιζα Μεγάρων, αλλά και στη Σαλαμίνα.

Όπως έγινε γνωστό, η πυρκαγιά στην Πεντέλη βρίσκεται σε ύφεση, ενώ μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

Ωστόσο, η πυρκαγιά στα Μέγαρα είναι σε εκτάσεις δασικές και γεωργικές, με ακαθάριστα λιόφυτα. Η φωτιά κινείται τόσο προς Αλεποχώρι, από το οποίο απέχει 5 χιλιόμετρα, όσο και προς Μέγαρα, ενώ πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, εντάσεως 6-7 μποφόρ.

Επιπλέον, έχει δοθεί εντολή εκκένωσης μέσω του 112 στο χωριό Παπαγιαννέικα, προς Μέγαρα.

Όσον αφορά τη Σαλαμίνα, καίνε ταυτόχρονα τρία μέτωπα -εκτός από το μεγάλο, στον λόφο Πατρίς, άλλα δύο σε διαφορετικές περιοχές του νησιού.

«Ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση είναι η καρδιά της νέας στρατηγικής μας»

«Χθες και σήμερα αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης. Αυτήν τη στιγμή, με τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, εκτυλίσσεται μια δύσκολη πυρκαγιά στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων και άλλη μία πυρκαγιά στη Σαλαμίνα», ανέφερε αρχικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τα μέτωπα των πυρκαγιών.

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι «μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκαν άμεσα και επιχειρούν. Στα Μέγαρα συνδράμουν 14 εναέρια μέσα. Νομίζω είναι ακόμη μια απόδειξη του δύσκολου και σκληρού έργου που έχει μπροστά της η Πυροσβεστική».

Όπως σημείωσε ο υπουργός, «ειδικά η Αττική έχει υποφέρει πολύ από πυρκαγιές, με πολύ μεγάλο κόστος». Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι, αφορά τη φωτιά στην περιοχή της Πεντέλης, προσέθεσε ότι «είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολύ δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης. Οι επιστήμονες σήμερα επιμένουν ότι οι ριπές ανέμων το βράδυ, σε συγκεκριμένες ώρες, ξεπερνούσαν κατά διαστήματα τα 110 χλμ./ώρα».

«Είναι αντίξοες συνθήκες που δεν αντιμετωπίζει μόνο η χώρα μας, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. Η Μεσόγειος είναι το hot spot της κλιματικής αλλαγής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι «οι πολίτες θέλουν να βλέπουν μια συντονισμένη διαχείριση που να αντιμετωπίζουν αυτά τα συμβάντα. Και θέλουν να αντιμετωπίζοντται με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. Ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά».

Μάλιστα, ευχαρίστησε και «όλους τους συμπολίτες μας, που βοήθησαν τις Αρχές να επιτελέσουν το έργο τους. Τους αστυνομικούς, που βοήθησαν τόσο πολύ για να φέρουμε τα αποτελέσματα, που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Αλλά και τις δύο ομάδες του “Δευκαλίωνα” του Στρατού, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές μας, που τους βρίσκεις παντού πλέον. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να σώσουν ζωές και περιουσίες».

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς είπε ότι διερευνώνονται, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος, που σημαίνει ότι όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ο κ. Στυλιανίδης συνέχισε: «Ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση ήταν από την πρώτη στιγμή η καρδιά της νέας στρατηγικής του υπουργείου, της κυβέρνησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και από τη χώρα μας, αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές εμπειρίες.

Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, θέλουμε ακόμη πολλά ουσιαστικά βήματα βελτίωσης. Όμως στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, η οποία γίνεται, βλέπουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε, ενισχύοντας την πεμπτουσία της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών που είναι η πρόληψη, αλλά και την ετοιμότητα όλου αυτού του μηχανισμού που πρέπει να βασίζεται στον συντονισμό».

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη: «Πήραμε την απόφαση με μεγάλες προσπάθειες, με δυσκολίες, να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα. Την ίδια στιγμή, αυξήσαμε τις επίγειες και εναέριες περιπολίες, προληπτικά και ετοιμότητα σε έργο. Προχωρήσαμε σε έγκαιρη ειδοποίηση όταν είμαστε σε κατηγορία κινδύνου δείκτη επικινδυνότητας 4 να δημιουργούμε περιοχές που δε επιτρέπεται η πρόσβαση».

«Ο στόχος μας είναι να είμαστε έγκαιρη στην απόκριση. Στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, οι δυνάμεις βρέθηκαν εκεί εντός 10 λεπτών. Η έγκαιρη δράση βοήθησε να μην επεκταθεί το φαινόμενο εκτός ελέγχου», τόνισε.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»

«Πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς μεγάλα λόγια. Δεν είναι η ώρα των λόγων, είναι η ώρα των έργων. Επικεντρωνόμαστε στο έργο και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Οι συνθήκες της κλιματικής κρίσης, τις κάνουν πιο δύσκολα διαχειρίσιμες.

Δυστυχώς, οι καιρικές και οι τοπικές συνθήκες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Καθημερινά το Πυροσβεστικό Σώμα διαχειρίζεται τουλάχιστον 50-70 πυρκαγιές. Αυτό θα σταματήσει; Δυστυχώς όχι. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Αλλά, παρά τις δυσκολίες, θα επιμείνουμε», ανέφερε ακόμη ο υπουργός.

Πηγή: iefimerida.gr

The post Χρ. Στυλιανίδης: Ανοικτό το ενδεχόμενο εμπρησμού στην Πεντέλη appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα