Διαδικτυακή ομιλία για τους Έλληνες τραπεζίτες επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

Η Ελένη Κεκροπούλου, συγγραφέας, ερευνήτρια, εκδότρια, παρουσιάζει στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς το θέμα «Οι Έλληνες Τραπεζίτες του Γαλατά τον 19ο αιώνα. Ελληνικά κεφάλαια στην διαχείριση του Οθωμανικού Χρέους», όπως ενημερώνει η υπεύθυνη της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Δήμου Κηφισιάς, Μαρία-Χριστίνα Τσιάμα.

Λίγα λόγια για το θέμα από την ίδια

Τον 19ο αιώνα αναδύθηκε στην Κωνσταντινούπολη μια δυναμική ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι ως το 1840 ασχολήθηκαν με το εμπόριο σιτηρών κυρίως, με τεράστια επιτυχία.

Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκαν στον χρηματιστικό

τομέα, ιδρύοντας τραπεζομεσιτικά καταστήματα δανείζοντας στο εξής το Οθωμανικό Θησαυροφυλάκιο κεφάλαια, τα οποία είτε οι ίδιοι διέθεταν ή τα δανείζονταν στην Ευρώπη, όπου διατηρούσαν σημαντικές γνωριμίες με τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες, κυρίως του Λονδίνου και του Παρισιού, οι οποίοι ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στην ελκυστική οθωμανική αγορά.

Αυτοί οι επιφανείς τραπεζίτες ήταν ο Στέφανος Μαυροκορδάτος, ο Θεόδωρος Μπαλτατζής, ο Γεώργιος Ζαρίφης (προσωπικός τραπεζίτης του Αμπντούλ Χαμίτ και διαχειριστής του οθωμανικού χρέους), ο Στεφάνοβικ-Σκυλίτσης, οι αδελφοί Ζαφειρόπουλοι, ο Χρηστάκης Ζωγράφος και ακολούθησαν οι Καμάρας, Συγγρός, Κορωνιός, Κλάδος, Ιλιάσκος, Ευγενίδης, Καραθάνος, Παρίσης και άλλοι.

Για ένα μεγάλο διάστημα, μέχρι και το 1880, οι Έλληνες αυτοί διαχειρίζονταν την οικονομική πορεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, φυσικά αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη και οι ίδιοι. Ο Ζαρίφης ήταν, για την εποχή του, ο ισχυρότερος όλων, ένας μεγιστάνας τύπου Ωνάση.

The post Διαδικτυακή ομιλία για τους Έλληνες τραπεζίτες επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα