«Εκτός των Τειχών Αμαρουσίου»: Σχέδιο εξόντωσης των προσφύγων με πρόσχημα τον κορωνοϊό

Με αφορμή το κρούσμα κορωνοϊού που εντοπίστηκε το πρωί της Κυριακής 5 Απριλίου 2020 στο στρατόπεδο της Μαλακάσας, με έναν 53χρονο Αφγανό πρόσφυγα να μεταφέρεται σε νοσοκομείο, η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση «Εκτός Τειχών Αμαρουσίου» εξέδωσε ανακοίνωση για το γενικότερο πρόβλημα που έχει προκύψει με τους πρόσφυγες, μετανάστες και αστέγους εξαιτίας της πανδημίας.

Ειδικότερα, η Κίνηση αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

Λίγες ημέρες μετά τον εντοπισμό 23 κρουσμάτων στο στρατόπεδο της Ριτσώνας, όπου οι πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί σε αυτήν την παγίδα θανάτου και στάλθηκαν επιπλέον

δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. για να κυνηγήσουν όσους πρόσφυγες τόλμησαν να βγουν έξω, ο αρμόδιος υπουργός μεταναστευτική πολιτικής Ν.  Μηταράκης ανακοίνωσε: «Θα εφαρμόσουμε ό,τι και στη Ριτσώνα. Η δομή θα παραμείνει κλειστή για 14 ημέρες».

Πρόκειται για σχέδιο εξόντωσης. Ήδη από το Σαββατοκύριακο 28 – 29 Μαρτίου η αστυνομία είχε αρχίσει να απαγορεύει την έξοδο από το στρατόπεδο ακόμη και για βασικές ανάγκες, όπως αγορά τροφίμων και φαρμάκων. Την Τετάρτη 1 Απρίλη οι πρόσφυγες που διαθέτουν cash cards διαπίστωσαν ότι το πενιχρό επίδομά τους δεν είχε μπει. Αυτό γιατί τα τελευταία μέτρα του υπουργείου Μετανάστευσης προέβλεπαν την αναστολή του επιδόματος μέχρι να εγκατασταθούν ΑΤΜ στα στρατόπεδα. Την ημέρα του εντοπισμού του κρούσματος, τα αυτοσχέδια παντοπωλεία του στρατοπέδου είχαν ήδη κλείσει με εντολή της αστυνομίας. Τα παντοπωλεία αυτά ήταν μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το εμπόδιο της εγκληματικής απομόνωσης που επιβλήθηκε στους πρόσφυγες που κατοικούν εκεί μετά την κατάργηση των δωρεάν εισιτηρίων ΟΣΕ από το περασμένο φθινόπωρο.

Αμέσως μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, αντί για το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, στάλθηκαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. για να επιβάλλουν απαγόρευση εξόδου από το στρατόπεδο, αλλά και απαγόρευση κυκλοφορίας εντός του στρατοπέδου με συνεχείς περιπολίες. 2,5 χιλιάδες πρόσφυγες είναι υποχρεωμένοι/ες να παραμείνουν στα κοντέινερ, τις σκηνές και τα υπόστεγα επ’ αόριστον, ανεξάρτητα από το αν έχουν οποιεσδήποτε προμήθειες σε τροφή και νερό ακόμη και για τα επόμενα 24ωρα.

Πριν πεθάνει κάποιος από τον κορωνοϊό, κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε θύματα από την πείνα και τη δίψα! Εκατοντάδες άνθρωποι ζουν σε σκηνές, όπου δεν έχουν ψυγεία, βρύσες, μαγειρικά σκεύη. Η «προστασία από τον κορωνοϊό» γίνεται απλά πρόσχημα για μια ακραία και εγκληματική έξαρση του ρατσισμού σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Τις ίδιες μέρες είδαμε και τις ντροπιαστικές εικόνες της Λέσβου, όπου οι οικογένειες προσφύγων που φτάνουν στο νησί, υποχρεώνονται να μείνουν στο σημείο ακριβώς που ξεβράστηκαν, με μόνο κατάλυμα τα απομεινάρια της βάρκας με την οποία έφτασαν, στην καλύτερη περίπτωση. Χωρίς προμήθειες, χωρίς καμία απολύτως μέριμνα. Ενώ από τις 15 Μαρτίου, κοντά στον υπάρχοντα καταυλισμό της Μαλακάσας, έχει αρχίσει να λειτουργεί και κλειστό κέντρο κράτησης στο οποίο έχουν μεταφερθεί πάνω από χίλιοι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου. Το νέο στρατόπεδο είναι εξίσου εκτεθειμένο στον κορονοϊό και φυσικά στις υπόλοιπες κακουχίες.

Πρέπει να σταματήσουμε αυτό το ρατσιστικό έγκλημα εδώ και τώρα. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου: η ιστορία δεν θα συγχωρέσει μια χώρα που επέλεξε να αντιμετωπίσει την πανδημία οδηγώντας πρώτους στο σφαγείο πρόσφυγες, άστεγους, ηλικιωμένους, ανάπηρους, τους οποίους αδιαμφισβήτητα θα ακολουθήσουμε μετά και οι υπόλοιποι.

Καλούμε τον Δήμο Αμαρουσίου να διαθέσει κατεπειγόντως σπίτια για πρόσφυγες και άστεγους. Αλλιώς, το ότι η χρυσοπληρωμένη καμπάνια «μένουμε σπίτι» είναι κενό γράμμα θα είναι το λιγότερο από τα εγκλήματα αυτής της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών.

Εκκένωση της Μαλακάσας τώρα!Ούτε κλειστό, ούτε «ανοιχτό» στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Μαλακάσα!Ανοιχτές γειτονιές και νοσοκομεία!Να επιταχθούν ξενοδοχεία και άδεια σπίτια για να στεγαστούν οι πρόσφυγες και οι άστεγοι!Να ανοίξουν δημοτικά ιατρεία που να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό!

The post «Εκτός των Τειχών Αμαρουσίου»: Σχέδιο εξόντωσης των προσφύγων με πρόσχημα τον κορωνοϊό appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα