Έρευνα: Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι

Τα πλουσιότερα άτομα παγκοσμίως αυξήθηκαν πέρυσι, ενώ ο πλούτος του 50% των φτωχών του παγκόσμιου πληθυσμού υποχώρησε, σύμφωνα με νέους υπολογισμούς της Oxfam.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα κάνει την εκτίμηση στην ετήσια προσπάθειά του να ρίξει φως στην κατανομή πλούτου στον πλανήτη, η οποία εκτίμηση συμπίπτει με τη συγκέντρωση πολλών διεθνών οικονομικών και πολιτικών ελίτ στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το περιοδικό Forbes, το οποίο

παρακολουθεί τις περιουσίες των πλουσιότερων ατόμων στον πλανήτη, το ίδρυμα υπολογίζει ότι ο συνολικός πλούτος περίπου 2.000 δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 12% μεταξύ Μαρτίου 2017 και Μαρτίου 2018.

Αυτό συγκρίθηκε με εκτιμήσεις των αναλυτών της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, που σημείωσαν ότι τα μέσα του 2017 και τα μέσα του 2018 ο συνολικός πλούτος σε δολάρια του κατώτατου μισού της ανθρωπότητας – περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους – μειώθηκε κατά περίπου 11%.

«Έτσι όπως είναι οργανωμένες οι οικονομίες, ο πλούτος των πλουσίων αυξάνεται και είναι όλο και πιο άδικα συγκεντρωμένος ανάμεσα σε λίγους προνομιούχους, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν», δήλωσε ο Μάθιου Σπένσερ, διευθυντής καμπάνιας της Oxfam.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις να αυξήσουν τους φόρους επί του πλούτου και να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας και άλλων δημόσιων υπηρεσιών.

«Οι γυναίκες πεθαίνουν για την έλλειψη αξιοπρεπούς φροντίδας μητρότητας και τα παιδιά αρνούνται την εκπαίδευση που θα μπορούσε να είναι η έξοδός τους από τη φτώχεια. Κανείς δεν πρέπει να καταδικαστεί σε έναν προγενέστερο τάφο ή σε μια ζωή αναλφαβητισμού απλώς επειδή γεννήθηκε φτωχός», δήλωσε ο κ. Σπένσερ.

Οι οικονομολόγοι γενικά συμφωνούν ότι το επίπεδο της παγκόσμιας ανισότητας είναι μεγάλο και πολλοί συμφωνούν με την Oxfam ότι πρέπει να θεσπισθούν αναδιανεμητικοί φόροι περιουσίας.

Αλλά πολλοί αναλυτές τονίζουν επίσης ότι τις τελευταίες δεκαετίες το μερίδιο του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε συνθήκες φτώχειας – επιβιώνει με λιγότερα από 2 δολάρια ημερησίως – έχει μειωθεί δραματικά από 44 τοις εκατό το 1980 σε 9,6 τοις εκατό το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη μεγάλων φτωχών χωρών, όπως η Κίνα και η Ινδία, καθώς έχουν ανοιχτεί στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ο Μπράνκο Μιλάνοβιτς, ο κορυφαίος ερευνητής για την παγκόσμια εισοδηματική ανισότητα, εκτιμά ότι η διεθνής εισοδηματική ανισότητα (σε αντίθεση με την ανισότητα του πλούτου) μειώθηκε μεταξύ 1988 και 2008 για πρώτη φορά μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Η ανάλυση της Credit Suisse, στην οποία η Oxfam βασίζει την εκτίμησή της για τα περιουσιακά στοιχεία του 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, παρουσιάζει επίσης μια ελαφρώς διαφορετική ιστορία σχετικά με την τάση του μεριδίου του πλούτου εκείνων που βρίσκονται στην κορυφή. Διαπίστωσε ότι το μερίδιο του πλούτου του πρώτου ποσοστού μειώθηκε ελαφρά το 2018, από 47,5% σε 47,2%.

«Ενώ είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η ανισότητα του πλούτου βρίσκεται τώρα σε πτωτική τάση, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ίσως να έχει εξομαλυνθεί, αν και σε πολύ μικρό επίπεδο», γράφει η ομάδα της Credit Suisse.

Η εκτίμηση του πλούτου εκείνων που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας – όχι το ανώτερο 1 τοις εκατό, αλλά το υψηλότερο 0,1 τοις εκατό και πάνω​ ​- είναι δύσκολη, επειδή οι υπερ-πλούσιοι δεν τείνουν να συμμετέχουν στις έρευνες που οι στατιστικολόγοι χρησιμοποιούν για την εκτίμηση της ευρείας κατανομής του πλούτου.

Πηγή: reader.gr

The post Έρευνα: Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα