Γ. Πατούλης: Εργαζόμαστε αδιαλείπτως για να αναδείξουμε τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Αττικής

Την ανάγκη να γίνει το κράτος πιο αποκεντρωμένο και με ενισχυμένο τον επιτελικό του χαρακτήρα, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να μην περιορίζεται στον ρόλο του φορέα υλοποίησης αλλά να  έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει πιο ενεργά στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση των τοπικών κοινωνιών, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής και αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, Γιώργος Πατούλης, σε τοποθέτηση του στη θεματική συζήτηση, με θέμα «Πολιτική Συνοχής 2021-2027: Προκλήσεις και προοπτικές για την Ελλάδα της επόμενης μέρας».

Η

εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο πλαίσιο του πολιτικού και οικονομικού φόρουμ «Thessaloniki Helexpo Forum 2020», στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Στη συζήτηση συμμετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, o υπεύθυνος Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών «ΕΝΑ» και σύμβουλος του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κορκολής, καθώς και ο καθηγητής Περιφερειακής Οικονομικής Ανάλυσης του Παντείου Πανεπιστήμιου, Γιάννης Ψυχάρης.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κική Τσιλιγγερίδου.

«Ο θεματικός τουρισμός μπορεί να γίνει βασικός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας»

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό, αλλά και τις προοπτικές του θεματικού τουρισμού στη χώρα και ιδιαίτερα στην Αττική ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε υποδειγματικά την κρίση και έγινε σημείο αναφοράς παγκόσμια και στον τουριστικό τομέα.

Ωστόσο, όπως τόνισε και με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα πεδίο που «αιμοδοτεί» το ελληνικό ΑΕΠ, είναι αναγκαίο να μην υπάρχει εξάρτηση από τον ψυχαγωγικό τουρισμό, καθώς ενέχει οικονομικούς κινδύνους, αλλά να αναπτυχθεί και ο θεματικός τουρισμός. Ιδιαίτερα και αναφερόμενος στην Αττική, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση του ιατρικού και ιαματικού τουρισμού με στόχο να καταστεί η Αττική Μητρόπολη Υγείας και Ευεξίας, αλλά και στον συνεδριακό τουρισμό.

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν προοπτικές για την ανάπτυξη των πολιτιστικών διαδρομών στην Αττική και τη δημιουργία δικτύωv αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και σύνδεσης των διάσπαρτων μνημείων του Λεκανοπεδίου, όπως και για τη διεύρυνση του θρησκευτικού τουρισμού.   

«Η Περιφέρεια βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας»

Ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας, εξήρε τη συμβολή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Ελλάδας, τονίζοντας ότι αποτέλεσε «χώρα-πρότυπο».

Διατρέχοντας τις πρωτοβουλίες και δράσεις της Περιφέρειας για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, εστίασε στη λειτουργία της 24ωρης γραμμής 1110 για την Covid-19, με περισσότερες από 95.000 κλήσεις μέχρι σήμερα, στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε 120.000 μαθητές, στη χρηματοδότηση εξοπλισμού για την παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας: -740.000 ευρώ για αναπνευστήρες και κρεβάτια ΜΕΘ, 10 κινητές μονάδες ελέγχου Covid-19, 300.000 για αγορά μοτοσικλετών ΕΚΑΒ.

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στη διενέργεια χιλιάδων τεστ Covid-19 στα λιμάνια της Αττικής καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, στη διάθεση περισσότερων από 1,2 εκατ. μασκών, στη χορήγηση υγειονομικού υλικού σε Δήμους, φορείς και το Γηροκομείο Αθηνών, αλλά και στην ενίσχυση φορέων υγείας με προσωπικό- 100 εκατ. ευρώ για μισθούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε 73 φορείς για δύο χρόνια.

«Προτεραιότητά μας η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και η στήριξη ευπαθών ομάδων πολιτών»

Ερωτηθείς σχετικά με τις δράσεις της Περιφέρειας στοντομέα της πολιτικής προστασίας, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι αποτελεί για τηδιοίκηση, τομέα ύψιστης προτεραιότητας.

Ενδεικτικά υπογράμμισε ότι μέσα στον πρώτο χρόνο θητείας του, διατέθηκαν 500 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018 (Μάτι, Κινέττα), καθώς και στη Μάνδρα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι αγοράστηκαν 35 νέα πυροσβεστικά οχήματα έναντι 5 εκατ. ευρώ και 200 περιπολικά έναντι του ίδιου ποσού, ενώ ενισχύθηκαν με 6 εκ. ευρώ 376 επιχειρήσεις, που επλήγησαν από πλημμύρες και φωτιές την περίοδο  2017 και 2018, αντίστοιχα.

Στο ίδιο πλαίσιο ο περιφερειάρχης τόνισε πως η Περιφέρεια έχει απλώσει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, χρηματοδοτώντας με το ποσό των 300 εκατ. ευρώ περισσότερες από 250 κοινωνικές δομές, ενώ μέσω του νέου ΠΕΠ 2021-2027 προβλέπεται η διατήρηση, ενίσχυση και επέκταση της λειτουργίας των συγκεκριμένων δομών.

«Η συμβολή της Περιφέρειας στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής»

Την πεποίθηση πως ηΠεριφέρεια μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή τόνωση της Αττικής,εξέφρασε ο κ. Πατούλης.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό πρόσημο, εστίασε στη σημαντική επιτυχία της Περιφέρειας να επιταχύνει θεαματικά την απορρόφηση του τρέχοντος ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020. Το τελευταίο τετράμηνο του 2019 ανέβηκε από την πέμπτη στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 47%, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.

Παράλληλα, όπως ανέφερε έχει ξεκινήσει ήδη ο σχεδιασμός δράσεων ενόψει του νέου ΠΕΠ, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,3 δισ. ευρώ, κατατίθενται  εξειδικευμένες, καινοτόμες και ολιστικές προτάσεις, που άπτονται των πέντε επενδυτικών προτεραιοτήτων της Νέας Πολιτικής Συνοχής ενώ, όπως ανέφερε, με άξονα το νέο ΠΕΠ και μέσα από την ενίσχυση της ΣΔΙΤ «στοχεύουμε στη δημιουργία περισσοτέρων των 100.000 θέσεων εργασίας».

Ερωτηθείς σχετικά με τα οφέλη από στρατηγικές επιλογές ΕΣΠΑ 2021-27 για την αστική ανάπτυξη τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η Περιφέρεια Αττικής δίνει μεγάλη βαρύτητα στον Στόχο Πολιτικής 2 για «Μια πιο πράσινη και ανθεκτική Ευρώπη» του ΕΣΠΑ 2021-2027, επισημαίνοντας πως «ψηλά στην ατζέντα είναι η βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων στη βάση της κυκλικής οικονομίας».

Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που εφαρμόζει η Περιφέρεια για την ορθή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, επικαλούμενος την υλοποίηση  ενός ρεαλιστικού και πλήρως εφαρμόσιμου σχεδίου για τη λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερων Μονάδων Διαχείρισης Βιοαποβλήτων εντός Αττικής. «Έχει ήδη διατεθεί κονδύλι τουλάχιστον 20 εκ. ευρώ για την πρώτη φάση των απαραίτητων έργων, ενώ το συνολικό κόστος μπορεί να ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ», τόνισε. Παράλληλα, αναφέρθηκε, στους σκοπούς προώθησης της ηλεκτροκίνησης, με έμφαση στις δημοτικές συγκοινωνίες, τα ταξί και τα λεωφορεία, με τη διάθεση 2,5 εκατ. ευρώ, στις πρωτοβουλίες για ασφαλή μετακίνηση και προσβασιμότητα ΑμεΑ σε όλα τα λιμάνια και τις παραλίες της Αττικής στη διάθεση 100 εκατ. σε ασφαλτοστρώσεις, στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε όλα τα κτήρια της Περιφέρειας, στην επέκταση σταθμού κρουαζιέρας ΟΛΠ ύψους 120 εκατ. ευρώ αλλά και στην παραλαβή 25 νέων συρμών για επέκταση τραμ προς Πειραιά αξίας 80 εκατ. ευρώ.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του και αναφερόμενος στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να έπεται των πρωτοβουλιών της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά να δρα αντίστροφα: με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα, να εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση, την υλοποίηση και τη συντήρηση μεγάλων έργων που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών».

The post Γ. Πατούλης: Εργαζόμαστε αδιαλείπτως για να αναδείξουμε τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Αττικής appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα