Η «ατζέντα» των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή μας… άνοιξε στο Πολιτιστικό των Μελισσίων

Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν τα μηνύματα που κυριάρχησαν στην ανοιχτή θεματική εκδήλωση – συζήτηση που οργάνωσε η Οργάνωση Μελών Πεντέλης του ΣΥΡΙΖΑ στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων, την Τετάρτη 26/2, με θέμα «Γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας – Νέες προκλήσεις για την Αριστερά».

Μερικά από αυτά ήταν:

Η ενέργεια έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία και παράγει ισχυρές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή μας.Οι στρατηγικές αποφάσεις της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ
στην ενέργεια και οι γεωπολιτικές τους διαστάσεις ήταν ιδιαίτερα σημαντικές και πολύπλευρες και τα αποτελέσματά τους είναι και σήμερα ορατά.Η στρατηγική της Ελλάδας κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ενεργητική αντιμετώπιση των προβλημάτων και επίλυσή τους με δίκαιο τρόπο και όχι η διαιώνιση τους (Συμφωνία των Πρεσπών).Η διασφάλιση σταθερότητας στην περιοχή έχει στη βάση της την επίλυση με διάλογο των προβλημάτων της Ελλάδας με την Τουρκία, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα πάντα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν οι Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής Αχαΐας, αναπλ. τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ, μέλος Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θοδωρής Τσίκας, πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος, μέλος Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

O Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε «τη μεγάλη εικόνα» των γεωπολιτικών γύρω από την ενέργεια, προέβη σε πιο ειδική ανάλυση των τεκταινομένων στη Ν.Α. Μεσόγειο, με αναφορές στον ρόλο των ΗΠΑ και της Ε.Ε., υπερασπίστηκε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα ενεργειακά και εστίασε στις στρατηγικές αποφάσεις που πήρε για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου για τη σταδιακή απεξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία, στη σύμπραξη με χώρες της Ν.Α. Μεσογείου για την ενίσχυση της σταθερότητας με αξιοπρεπείς κανόνες, στη διαμόρφωση της «Πράσινης» ατζέντας με πολύ προχωρημένους στόχους, καθώς και στον αγωγό EastMed ως εναλλακτική διόδευση φυσικού αερίου εκτός Τουρκίας, ενώ ανέδειξε τις γεωπολιτικές επιπτώσεις που αυτές είχαν και εξακολουθούν να έχουν.

O Θοδωρής Τσίκας ανέλυσε μια σειρά από ευρέως χρησιμοποιούμενους όρους για τα διεθνή ύδατα, την υφαλοκρηπίδα, το διεθνές δίκαιο (δίκαιο της θάλασσας), τα δικαιώματα οικονομικής εκμετάλλευσης σε μια αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και τις προϋποθέσεις ανακήρυξής της, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και τις προϋποθέσεις προσφυγής σε αυτό (υπογραφή συνυποσχετικού με την Τουρκία, όπου θα αναφέρονται τα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν και τους κανόνες Δικαίου με τους οποίους θα κριθούν).

Επίσης, παρουσίασε την άποψη για τη στρατηγική που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με την Τουρκία, η οποία συνοψίζεται στην ανάγκη έναρξης διαλόγου με τη γείτονα, με την προϋπόθεση επίλυσης του Κυπριακού. Σκοπός η διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και η αξιοποίηση των πόρων που υπάρχουν στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό συνηγορούν τόσο ότι η διαιώνιση της μη λύσης συνεπάγεται οικονομική αιμορραγία για εξοπλιστικές δαπάνες για την Ελλάδα, όσο και η επερχόμενη ανισοβαρής εξέλιξη του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ της Τουρκίας λόγω της έντονης πληθυσμιακής της μεγέθυνσης.

Η Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στην ενεργητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισης και επίλυσης των προβλημάτων με τους γείτονες (Συμφωνία των Πρεσπών) και εντόπισε μια σειρά από λόγους που κάνουν την κατάσταση ασταθή στη γειτονιά μας. Ακόμη εστίασε στη σκλήρυνση της στάσης του Ταγίπ  Ερντογάν μετά το πραξικόπημα (φυλακίσεις κ.λπ.) και άρα της έλλειψης σημαντικού θεσμικού αντίβαρου προς τον πρόεδρο.

Μίλησε, επίσης, για την αποσταθεροποιητική ανισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω σταδιακής απόσυρσης των ΗΠΑ, η οποία έδωσε χώρο για λειτουργία της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης, αλλά και για τον «κυνικό ρεαλισμό» που διέπει τις σχέσεις ΗΠΑ, Ρωσίας, Τουρκίας ανάλογα με το πεδίο αντιπαράθεσης (Συρία, Ιράκ, Λιβύη κ.λπ.).

Αναφορά έκανε και στον νεο-εθνικισμό (και οικονομικό) που έχει εμφανιστεί και εκφραστεί τόσο στην Τουρκία όσο και αλλού και επισήμανε την ανάγκη η Ε.Ε. να δει τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο συνολικά και όχι η κάθε χώρα μόνη της.

Η κ. Αναγνωστοπούλου κατήγγειλε την τακτική της Ν.Δ. να απουσιάζει από τις διεθνείς συναντήσεις συζήτησης των σχετικών θεμάτων και ανέδειξε τη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία ως τρόπου επίλυσης των προβλημάτων, πάντα με την προϋπόθεση επίλυσης του Κυπριακού.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από ανένταχτους πολίτες, οι οποίες απαντήθηκαν από τους ομιλητές.

Στην εκδήλωση συμμετείχε σημαντικός αριθμός πολιτών μεταξύ των οποίων και οι Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής  Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος  Πετρόπουλος, πρώην υφυπουργός Εργασίας και  Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Βλάσης Αγτζίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής  με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Κοσοβίτσας, πρώην δήμαρχος Νέας Πεντέλης, Βασίλης Τσολακίδης, πρώην πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Κώστας Βαρλαμίτης, πρώην πρόεδρος Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, Δημήτρης Παπασωτηρίου, πρώην πρόεδρος Δ.Σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου.

The post Η «ατζέντα» των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή μας… άνοιξε στο Πολιτιστικό των Μελισσίων appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα