Η ειδική αγωγή – εκπαίδευση στα Βόρεια δεν… αλλάζει χρονιά

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξεύρεση οριστικής λύσης για τη στέγαση των μαθητών/τριών στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ) Αγίας Παρασκευής είναι μεγάλες. Προκαλούν δε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία αναφορικά με την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, αλλά κυρίως για την ασφάλεια μαθητών/τριών, εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Οι κραυγές αγωνίας των γονιών και των συλλόγων τους δυστυχώς ακόμη δεν έχουν αφυπνίσει τους αρμοδίους. Ακόμη και κινήσεις που δημιούργησαν πρόσκαιρα κάποια ελπίδα ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί, όπως η παράδοση σχολικού κτηρίου

στην Κηφισιά, ώστε το ιδρυμένο στα χαρτιά ΕΝΕΕΓΥΛ της περιοχής να λειτουργήσει άμεσα και εντός του τρέχοντος σχολικού έτους, αποσυμφορώντας το αντίστοιχο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Αγίας Παρασκευής, έμειναν μετέρωρες…

Το «Ε», σε μία προσπάθεια να επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα, μπας και ιδρώσει το αυτί κάποιου αρμοδίου, επικοινώνησε με την Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής, καταγράφοντας τη σημερινή κατάσταση στο ΕΝΕΕΓΥΛ της πόλης, αλλά και διερευνώντας τις προπτικές που υπάρχουν στην κατεύθυνση να δοθεί επιτέλους μία διέξοδος στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Άμεση ήταν η ανταπόκριση της προέδρου της Ένωσης Φωτεινής Βαζούρα και της γενικής γραμματέως Μαρίας Χατζηανδρέου, οι οποίες πρόθυμα απάντησαν στα ερωτήματά μας, αν και οι απαντήσεις τους μάλλον ενίσχυσαν τις αμφιβολίες μας για το κατά πόσον αυτοί που φέρουν την ευθύνη να εξασφαλίζουν ικανοποιητικές συνθήκες σχολικής στέγης αντιλαμβάνονται την οριακή κατάσταση που ζουν οι μαθητές και μαθήτριες του συγκεκριμένου σχολείου…

Μαθήματα… συνωστισμού

Όπως μας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης, το σχολικό συγκρότημα Δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης μπορεί να φιλοξενήσει με ασφάλεια μέχρι 150 μαθητές. Σήμερα ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν σε αυτό έχουν ξεπεράσει τους 200. Όπως σημειώνουν, δυστυχώς υπήρξαν μαθητές/τριες που δεν μπόρεσαν τελικά να εγγραφούν στο ΕΝΕΕΓΥΛ Αγίας Παρασκευής και είτε κατάφεραν να εγγραφούν σε κάποιο άλλο ΕΝΕΕΓΥΛ στην Αττική (αρκετά μακριά από την περιοχή κατοικίας τους), είτε έχουν εγγραφεί σε γενικά γυμνάσια, χωρίς όμως εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης.

Μάλιστα, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των εγγεγραμμένων μαθητών/τριών στο εν λόγω ΕΝΕΕΓΥΛ έχουν μετατραπεί όλοι οι χώροι -ακόμη και εργαστήρια- σε αίθουσες διδασκαλίας. Και, βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται για θέματα ασφάλειας τόσο στις αίθουσες, όσο, κυρίως, στον αύλειο χώρο, από τον συνωστισμό που μοιραία προκαλείται, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο όλους όσους φοιτούν και εργάζονται στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα.

Αναμονή στην Κηφισιά

Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στην Ένωση για τον συνολικό αριθμό των μαθητών/τριών στον Βόρειο Τομέα Αθηνών που θα έπρεπε να φιλοξενούνται στις εν λόγω σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και μόνο το γεγονός του υπερτοπικού χαρακτήρα τους καθιστά σαφές ότι θα πρέπει… χθες να δημιουργηθούν νέα συγκροτήματα.

Αντί γι’ αυτό όμως, ακόμη και το ιδρυμένο ΕΝΕΕΓΥΛ της Κηφισιάς δεν μπορεί ακόμη να ξεκινήσει τη λειτουργία του, αφού το κτήριο που του έχει διατεθεί (1ο Δημοτικό Νέας Ερυθραίας) δεν είναι ακόμη διαθέσιμο.

«Κόκκινο» από το Μαρούσι

Όσο για την προοπτική ίδρυσης Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) στο Μαρούσι κι εκεί οι γονείς θα πρέπει να… αναμένουν στο ακουστικό τους. Με βάση την ενημέρωση από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αμαρουσίου, στις 14 Νοεμβρίου 2023 ο αναπληρωτής διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας Αθανάσιος Παλλαντζάς, με έγγραφό του  προς τον Δήμο Αμαρουσίου, προτείνει «την ίδρυση ΕΕΕΕΚ στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου Αττικής στον χώρο της ΑΣΠΑΙΤΕ (κτήμα Μακρυκώστα), με εκτιμώμενο αριθμό μαθητών 90». Ωστόσο, για να είναι ολοκληρωμένη η εισήγησή του ζήτησε, με το ίδιο έγγραφο, από τον Δήμο Αμαρουσίου να αποστείλει ως και τις 24 Νοεμβρίου 2023 γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, βεβαίωση ανάληψης δαπάνης λειτουργικών εξόδων από την οικεία Σχολική Επιτροπή και βεβαίωση δέσμευσης οικονομικών πιστώσεων από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου.

Ποια ήταν η απάντηση; «Δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων», όπως είχε πει και ο Αθηναίος ρήτορας Δημοσθένης. Με άλλα λόγια, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, συντασσόμενο με την πρόταση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, απάντησε στο προαναφερόμενο αίτημα ότι «η ίδρυση του ΕΕΕΕΚ στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου είναι εφικτή με την προϋπόθεση και την επιφύλαξη να εξευρεθούν/απαιτηθούν πόροι λειτουργίας και συντήρησης του ανωτέρου ΕΕΕΕΚ, διότι ο Δήμος Αμαρουσίου αδυνατεί να καλύψει οικονομικά τις ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης μιας νέας σχολικής μονάδας».

Άλλη μια χρονιά χαμένη

Τι γίνετα από εδώ και πέρα και κυρίως σε ποιον χρονικό ορίζοντα ουδείς ξέρει. Τόσο στον Δήμο Κηφισιάς, όσο και σε αυτόν της Αγίας Παρασκευής έχουμε πλέον νέους δημάρχους και οι γονείς αναγκαστικά θα… πιάσουν το νήμα και πάλι από την αρχή. Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής έχουν ήδη ζητήσει από τα τέλη Οκτωβρίου συνάντηση με τον νέο δήμαρχο Γιάννη Μυλωνάκη, όπου ανάμεσα στα θέματα που θα του θίξουν είναι και αυτό του ΕΝΕΕΓΥΛ.

Θα βγει κάτι από τις νέες συναντήσεις; Άγνωστο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε λίγες ώρες μπαίνουμε στο 2024 και τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο προσωπικό του ΕΝΕΕΓΥΛ στην Αγία Παρασκευή θα προσπαθήσουν και τη νέα χρονιά να συμβιώσουν σε ένα σχολικό συγκρότημα που από καιρό έχει εξαντλήσει τις χωροταξικές δυνατότητές του. Όσο για την ευχή των γονιών να μη χαθεί και η φετινή χρονιά, μάλλον θα παραμείνει ευχή…

The post Η ειδική αγωγή – εκπαίδευση στα Βόρεια δεν… αλλάζει χρονιά appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βόρεια …,voreia …