Η φύση πεθαίνει: Εξαφανίστηκαν τα 2/3 της άγριας πανίδας σε 50 χρόνια
Ο κόσμος έχασε πάνω από τα δύο τρίτα των πληθυσμών άγριων ζώων μέσα σε λιγότερο από 50 χρόνια, κυρίως εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), το οποίο επισημαίνει τους κινδύνους απ’ αυτή την κατάρρευση για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Από το 1970 έως το 2016 εξαφανίσθηκε το 68% της άγριας πανίδας, σύμφωνα με την έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης», εργαλείο αναφοράς που δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια από το WWF.
Η κύρια αιτία είναι η καταστροφή φυσικών οικοσυστημάτων, κυρίως για τη γεωργία, μια
Ο δείκτης αυτός, ο οποίος διαμορφώνεται σε συνεργασία με την Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, λαμβάνει υπόψη περίπου 4.000 είδη σπονδυλωτών, που κατανέμονται σε περίπου 21.000 πληθυσμούς ζώων σε όλον τον κόσμο. Καταγράφει μια νέα επιτάχυνση της μείωσης της βιοποικιλότητας, η οποία βρισκόταν στο 60% στην προηγούμενη έκθεση το 2018 (περίοδος 1970/2014).
«Εδώ και 30 χρόνια βλέπουμε την πτώση να επιταχύνεται και το πράγμα συνεχίζει προς την κακή κατεύθυνση», συνοψίζει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρκο Λαμπερτίνι, παγκόσμιος διευθυντής του WWF.
«Παρευρισκόμαστε στην καταστροφή της φύσης από την ανθρωπότητα(…) Πρόκειται εκ των πραγμάτων για μια οικοκτονία», τονίζει.
«Αποτυχία συστήματος»Όλα αυτά συμβαίνουν «με ταχύτητα αστραπής σε σχέση με τα εκατομμύρια χρόνια στη διάρκεια των οποιών πολυάριθμα είδη ζουν πάνω σε αυτόν τον πλανήτη», συνεχίζει ο ίδιος.
Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τον Μάρκο Λαμπερτίνι, «όλες οι ενδείξεις του πλανήτη μας να βρίσκονται στο κόκκινο με το μήνυμα: αποτυχία συστήματος».
Διότι εδώ και 50 χρόνια, «ο κόσμος μας μεταμορφώθηκε με μια έκρηξη του παγκόσμιου εμπορίου, της κατανάλωσης και της αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού», υπογραμμίζεται στην έκθεση. Όμως αυτές οι αλλαγές, ιδιαίτερα η αποδάσωση για αγροτικούς σκοπούς, «είχαν τεράστιο κόστος πάνω στη φύση» και η ανθρωπότητα ξεπερνάει πλέον κάθε χρόνο τον «βιολογικό προϋπολογισμό» της, καταναλώνοντας περισσότερο απ’ όσο μπορεί η Γη να αναπαράγει.
Σε όλα αυτά προστίθενται τα αναμενόμενα αποτελέσματα της ανόδου της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας του πλανήτη, που τροποποιεί κι αυτή τα φυσικά οικοσυστήματα και θέτει «μέχρι το 20% των άγριων ειδών σε κίνδυνο εξάλειψης μέχρι το τέλος του αιώνα». Όπως τις «ιπτάμενες αλεπούδες», ανάμεσα στις μεγαλύτερες νυκτερίδες του κόσμου, οι πληθυσμοί των οποίων πλήττονται σκληρά στην Αυστραλία εξαιτίας της ξηρασίας και των διαδοχικών κυμάτων καύσωνα.
Οι απώλειες φθάνουν το 84% για τα είδη του γλυκού νερού (ψάρια, πουλιά, αμφίβια, θηλαστικά). Και ορισμένες περιφέρειες πληρώνουν ιδιαίτερα βαρύ τίμημα: οι τροπικές ζώνες της κεντρικής και της Λατινικής Αμερικής έχουν έτσι καταρρεύσει σε ποσοστό 94%.
Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η ραγδαία μείωση πληθυσμών συγκεκριμένων εμβληματικών ειδών ανά τον κόσμο, όπως για παράδειγμα:
Οι πληθυσμοί του απειλούμενου γορίλα του Grauer στο Εθνικό Πάρκο Kahuzi-Biega, στη Δημοκρατία του Κονγκό, που εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά 87% μεταξύ 1994 και 2015 κυρίως λόγω του παράνομου κυνηγιού.Οι αριθμοί του αφρικανικού γκρίζου παπαγάλου στη νοτιοδυτική Γκάνα, που έπεσαν κατά 99% μεταξύ 1992 και 2014, εξαιτίας της παγίδευσης με σκοπό την εμπορία και της απώλειας των ενδιαιτημάτων του.Οι πληθυσμοί άγριας ζωής που εντοπίζονται σε οικοσυστήματα γλυκού νερού έχουν υποστεί μείωση 84%. Πρόκειται για την πιο ακραία μέση μείωση πληθυσμών μεταξύ όλων των μεγαδιαπλάσεων, που ισοδυναμεί με πτώση 4% κατ’ έτος από το 1970. Ένα παράδειγμα είναι ο αναπαραγωγικός πληθυσμός του οξύρρυγχου της Κίνας στον ποταμό Yangtze της Κίνας, ο οποίος μειώθηκε 97% μεταξύ 1982 και 2015, λόγω της κατασκευής φραγμάτων κατά μήκος του ποταμού.«Η καλή είδηση μέσα σε όλες αυτές τις κακές ειδήσεις είναι ότι αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε» ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι ανεκτή, υπογραμμίζει ωστόσο ο επικεφαλής του WWF.
Η έκθεση Ζωντανός Πλανήτης συνοδεύεται φέτος από μια ακτίνα ελπίδας, με την ταυτόχρονη παρουσίαση μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε με άλλες ΜΚΟ και ερευνητικά ινστιτούτα.
Η μελέτη με τίτλο «Κάμπτοντας της καμπύλη», που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», περιλαμβάνει σειρά σεναρίων με δράσεις για την προστασία της φύσης ή των ειδών, αλλά και για τη μείωση του αποτυπώματος της αγροτικής παραγωγής ή της ανθρώπινης κατανάλωσης, ιδιαίτερα προϊόντων που προέρχονται από την κτηνοτροφία.
Να αντιστρέψουμε τη μείωση«Το πιο αισιόδοξο σενάριο, το οποίο συνδυάζει όλες αυτές τις παρεμβάσεις, μας επιτρέπει να θεωρήσουμε ότι είναι δυνατό να αντιστρέψουμε τη μείωση της βιοποικιλότητας μέχρι το έτος 2050», εξηγεί ο Νταβίντ Λεκλέρ, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων (IIASA) και βασικός συντάκτης της έρευνας.
Αυτή η «ολοκληρωμένη» στρατηγική (δράση σε πολλούς μοχλούς) επιτρέπει εξάλλου, σύμφωνα με τους ερευνητές, να αποφευχθούν αρνητικές παρενέργειες, όπως μια αύξηση των τιμών των τροφίμων, σαν αυτές που προκάλεσαν «εξεγέρσεις της πείνας» στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.
Σενάρια που περιλαμβάνουν δράση σε έναν ή δύο μοχλούς θα επέτρεπαν, σύμφωνα με ορισμένους, να αντιστραφεί η καμπύλη, αλλά πιο αργά ή να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες.
Όμως υπάρχει επείγουσα ανάγκη, επιμένει ο Νταβίντ Λεκλέρ. «Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης θα επιφέρει νέες απώλειες βιοποικιλότητας».
Ωστόσο τα οικοσυστήματα έχουν «σημεία χωρίς επιστροφή», πέρα από τα οποία δεν αποκαθίστανται πλέον. Και ένα είδος που εξαφανίζεται, εξαφανίζεται «για πάντα».
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση «οι άνθρωποι αρχίζουν να ανησυχούν», εκτιμά ο Μάρκο Λαμπερτίνι. «Έχουμε ηθικό καθήκον συνύπαρξης με τον πλανήτη, όμως τώρα υπάρχει επίσης αυτό το νέο στοιχείο, ο αντίκτυπος στις κοινωνίες μας, την οικονομία μας και, ασφαλώς, στην υγεία μας».
Και καθώς το 2021 πρόκειται να πραγματοποιηθούν πολλές μεγάλες διεθνείς σύνοδοι για τη βιοποικιλότητα (αφού αναβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας), ο Λαμπερτίνι απευθύνει έκκληση να επιτευχθούν «φιλόδοξες συμφωνίες με ισχυρές δεσμεύσεις και χειροπιαστούς στόχους».
Πηγή: reader.gr
The post Η φύση πεθαίνει: Εξαφανίστηκαν τα 2/3 της άγριας πανίδας σε 50 χρόνια appeared first on Ενυπόγραφα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνταγή για αφράτους κεφτέδες με πατάτες
- «Ο Μακρόν σε ρόλο αποικιοκράτη»- Τουρκικά «αντίποινα» μετά τη νέα καταδίκη της ‘Αγκυρας
- Έρπης ζωστήρ. Ειδικοί εξηγούν για τον έρπητα ζωστήρα και την μεθερπητική νευραλγία. Εμβολιάσου σήμερα (video)
- Πέθανε η δημοφιλής Βρετανίδα ηθοποιός Νταϊάνα Ριγκ
- Το σπίτι της Αθηνάς Οικονομάκου είναι ονειρεμένο. Δες το
- Ο Ορέστης Τσανγκ με δική του εκπομπή
- Κίνηση-ματ Μαρινάκη για Σεμέδο
- Κορονοϊός: Ακόμη δύο ασθενείς κατέληξαν - Στους 298 οι νεκροί
- To ελληνικό βιβλίο που πρέπει να διαβάσεις!
- Ελαφρύ ή πλήρες γάλα, έχουν την ίδια επίδραση στην καρδιά των υγιών ανθρώπων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enypografa
- Η φύση πεθαίνει: Εξαφανίστηκαν τα 2/3 της άγριας πανίδας σε 50 χρόνια
- Με δράσεις ενημέρωσης ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Πρώτων Βοηθειών στο Μαρούσι στις 13/9
- Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ενισχύει τη δημοτική ομάδα που μεριμνά για τα αδέσποτα
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα 14/9 το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Παρασκευής
- Σε νοσοκομείο υποδοχής ασθενών Covid-19 μετατρέπεται το «Αμ. Φλέμιγκ» σύμφωνα με τους εργαζομένους του
- Χωρίς ενεργά μέτωπα οι πυρκαγιές σε Αρτέμιδα και Νέο Βουτζά
- Θερμόμετρο υπέρυθρης ακτινοβολίας στην είσοδο του δημαρχείου Χαλανδρίου
- Σ. Παπασπύρος: Ίσως οι τέσσερις απόντες από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. (9/9) δεν έχουν αντιληφθεί τις επιπτώσεις της πράξεώς τους
- Τελευταία Νέα Enypografa
- Η φύση πεθαίνει: Εξαφανίστηκαν τα 2/3 της άγριας πανίδας σε 50 χρόνια
- Σ. Παπασπύρος: Ίσως οι τέσσερις απόντες από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. (9/9) δεν έχουν αντιληφθεί τις επιπτώσεις της πράξεώς τους
- Θερμόμετρο υπέρυθρης ακτινοβολίας στην είσοδο του δημαρχείου Χαλανδρίου
- Χωρίς ενεργά μέτωπα οι πυρκαγιές σε Αρτέμιδα και Νέο Βουτζά
- Σε νοσοκομείο υποδοχής ασθενών Covid-19 μετατρέπεται το «Αμ. Φλέμιγκ» σύμφωνα με τους εργαζομένους του
- Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ενισχύει τη δημοτική ομάδα που μεριμνά για τα αδέσποτα
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα 14/9 το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Παρασκευής
- Με δράσεις ενημέρωσης ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Πρώτων Βοηθειών στο Μαρούσι στις 13/9
- Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών στις 12/9
- Με επιτυχία συνεχίζονται τα Μενάνδρεια 2020 στον Δήμο Κηφισιάς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άμεση στήριξη 500.000 ευρώ στους δήμους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής για τις φωτιές
- TRT: "Η Ελλάδα μετά το Καστελόριζο, έστειλε στρατιώτες και στη Ρω" (ΒΙΝΤΕΟ)
- Κορωνοϊός: Κρούσμα σε σχολείο της Αγίας Παρασκευής
- Θαλαμηγός βυθίζεται ανοιχτά της Ίου- Διασώθηκαν οι 12 που επέβαιναν στο σκάφος
- Φουντώνει ο «πόλεμος» Γαλλίας-Τουρκίας – Επιθέσεις της Άγκυρας στον Μακρόν
- Ίος: Επιχείρηση διάσωσης του λιμενικού μετά από βύθιση γιωτ
- Ολυμπιακός: Mε Μάρτιν στο τουρνουά της Βαλένθια!
- Αλλα δύο κρούσματα κορωνοϊού στον Απόλλωνα