Η καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και η επόμενη μέρα στο Χαλάνδρι

Οκτώ ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Χαλανδρίου, πρώην μέλη της παράταξης της διοίκησης του δημάρχου Σίμου Ρούσσου, εξηγούν, με ανακοίνωσή τους, τους λόγους για τους οποίους καταψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου. Προσθέτοντας, μάλιστα, μια νέα παράμετρο στο συγκεκριμένο γεγονός, θεωρούν ότι αυτό που έγινε στη συνεδρίαση της 15ης Νοεμβρίου 2017 είναι «εικόνα από το μέλλον» των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, όπως αυτά

θα διαμορφωθούν μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές…

Ακολουθεί η ανακοίνωση των έξι δημοτικών συμβούλων:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου στη 26η συνεδρίασή του, την Τετάρτη 15/11/2017, καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα, που εισηγήθηκε η διοίκηση του Δήμου με ψήφους: 19 υπέρ, 11 κατά και 9 λευκά. Ψηφίσαμε «λευκό», ασκώντας κριτική στο Τεχνικό Πρόγραμμα, αλλά αναγνωρίζοντας τα θετικά του σημεία.

Δεν θα μπορούσαμε να υπερψηφίσουμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα το οποίο δεν σκιαγραφεί μιαν άλλη αντίληψη για την πόλη (πολύ ενδεικτικά αναφέρουμε την πεζοδρόμηση της Σωκράτους, που θα δημιουργήσει έναν ακόμη πεζόδρομο γεμάτο τραπεζοκαθίσματα, στο ήδη επιβαρυμένο κέντρο της πόλης και τη μετάθεση των περισσότερων μεγάλων έργων στην εκλογική χρονιά του 2019).

Γιατί το πρόγραμμα αυτό είναι δεμένο με τον προϋπολογισμό μιας δημοτικής Αρχής που επιχειρεί ένα «νοικοκύρεμα», στο πλαίσιο των περιορισμών που επιβάλλει το μνημονιακό καθεστώς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει επιλέξει τη συναλλαγή και όχι τη διεκδίκηση απέναντι στην τωρινή μνημονιακή κυβέρνηση

Το ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν κατέστη εφικτό να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους σημαίνει το τέλος εποχής που η κάθε διοίκηση αποφάσιζε μόνη της για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, τις μείζονες αποφάσεις που αφορούν έναν Δήμο.

Στο Χαλάνδρι ξεδιπλώνεται δύο χρόνια νωρίτερα η κατάσταση που θα διαμορφωθεί σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της χώρας με την εφαρμογή της απλής αναλογικής και πιθανώς, της έμμεσης εκλογής του δημάρχου από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ενισχυμένη πλειοψηφία που έως σήμερα απολάμβανε η κάθε διοίκηση ήταν αποτέλεσμα ενός ακραία καλπονοθευτικού νόμου (π.χ. μια παράταξη με 17% στον πρώτο γύρο μπορούσε τελικά να εκλέξει 24 δημοτικούς συμβούλους -στο σύνολο των 41- και ν’ αποφασίζει για όλα χωρίς να υπολογίζει τις άλλες δημοτικές παρατάξεις και τους ανεξάρτητους συμβούλους).

Φαίνεται να μπαίνουμε σε μία περίοδο συναινέσεων και συνθέσεων, όπου το μοντέλο της «ενός ανδρός αρχής» υποχωρεί. Για μας βέβαια η συναίνεση δεν αποτελεί πανάκεια. Υπάρχουν συναινέσεις αντιδραστικές και συναινέσεις ριζοσπαστικές. Υπάρχει η συναίνεση των μνημονιακών δυνάμεων, όπως και η (επιθυμητή) συναίνεση όσων δυνάμεων μάχονται για τη χειραφέτηση του λαού. Σε κάθε περίπτωση, ο διάλογος βοηθάει να γίνουν σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές, η πραγματική ή η εικονική διαφορετικότητα των απόψεων.

Θα αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα τα νέα δεδομένα ή θα επιμείνουμε σε ένα καθεστώς που έχει χρεοκοπήσει εδώ και καιρό σε όλη την Ελλάδα;

Μια διοίκηση κρίνεται όχι απλώς για τα έργα που κάνει -όσο χρήσιμα και αναγκαία και αν είναι αυτά- αλλά πρωτίστως για τον πολιτικό πολιτισμό που αφήνει παρακαταθήκη και κληρονομιά στην πόλη. Η παρούσα διοίκηση αποτυγχάνει στην προώθηση των επιλογών της γιατί αρνήθηκε να συνδιαμορφώσει και να συνθέσει μαζί με τους πολίτες.

Η διοίκηση του δήμου -κατά πάγια τακτική της- δεν ζήτησε τη συνδιαμόρφωση ούτε καν με τους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε σχέση μάλιστα με τον προϋπολογισμό ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους τη γνώμη τους μόλις 24 ώρες πριν την ψήφισή του, όταν και είχε μοιραστεί έτοιμος προς ψήφιση στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους αρχηγούς των παρατάξεων.

Η δημοτική Αρχή είναι η μόνη υπεύθυνη για τη μη ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και του προϋπολογισμού, καθότι δεν άφησε στις παρατάξεις και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους κανένα σχετικό περιθώριο, επιδεικνύοντας για πολλοστή φορά έλλειψη συνθετικής κουλτούρας.

Δεν κρίνουμε προς το παρόν σκόπιμο να αναφερθούμε σε σειρά αντιρρήσεών μας και στον προϋπολογισμό του Δήμου. Θα το κάνουμε όταν, όπως ευελπιστούμε, κληθούμε σε διάλογο από τη δημοτική Αρχή, μαζί με όλες τις δημοτικές παρατάξεις της πόλης.

Έφτασε η στιγμή – έστω και με καθυστέρηση τριών χρόνων- να συζητηθεί με τους φορείς της πόλης, καθώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ποιες είναι οι ανάγκες της πόλης, με έμφαση στις ανάγκες των πληττόμενων από τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση συμπολιτών μας.

Η δική μας επιδίωξη είναι να περάσει ο Δήμος στα χέρια των πολιτών, όπως δεσμευτήκαμε προεκλογικά. Διεκδικούμε μια δημοτική Αρχή που να εκφράζει τη βούληση των από κάτω. Μπορούμε ν’ ανοίξουμε μια μικρή ρωγμή σε αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτή την προσπάθειά μας θέλουμε τους Δημότες του Χαλανδρίου συμμέτοχους.

Οι υπογράφοντες δημοτικοί σύμβουλοι Χαλανδρίου:

Γρηγόρης ΚαλομοίρηςΓιώργος ΛιερόςΘανάσης ΚιούσηςΘοδωρής ΑλεξίουΠόπη ΦασίτσαΤάσος ΕυσταθίουΧρήστος ΚασίμηςΧρυσούλα Μάζη

The post Η καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και η επόμενη μέρα στο Χαλάνδρι appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα