Η μουσική στη ζωή μας αναλύθηκε στη δράση «Ανοικτός καφές στην Κηφισιά»

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Άλσος Κηφισιάς, η δράση «Ανοικτός Καφές στην Κηφισιά» με θεματολογία «Η Μουσική στη ζωή μας».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό από τον κ. Αλέξανδρο Σουλαχάκη, διευθυντή Προγραμματισμού, Επιχειρηματικότητας και Πληροφορικής του Δήμου Κηφισιάς, ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές καθώς, επίσης, και τα δύο μουσικά σύνολα «Adlibitum» και «Εκτός Ύλης» για τη συμμετοχή

τους στην εκδήλωση.

Το πρόγραμμα τωνπαρουσιάσεων διαμορφώθηκε ως ακολούθως:

Ο κ. Βασίλης Παρδάλης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΑΠΘ με ειδίκευση στα συστήματα τηλεπικοινωνιών (Meng), παρουσίασε τη start up εταιρεία Studio Inceptica, κύριο προϊόν της οποίας είναι μία συσκευή ανάγνωσης μουσικών κειμένων από άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης. Η συσκευή αυτή μετατρέπει μουσικά κείμενα (παρτιτούρες) σε ανάγλυφη γραφή Braille ώστε να μπορέσουν να διαβαστούν από τυφλούς ή αμβλύωπες, κάτι πολύ σημαντικό αφού δίνεται πρόσβαση στη μουσική σε άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης.  Ο κ. Ευάγγελος Κοκκόρης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, με σημαντικό έργο στη μουσική εκπαίδευση και στην ιστορία της μουσικής, αναφέρθηκε στη μουσική εκπαίδευση, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, ξεκινάει από την πολύ μικρή ηλικία των 10 μηνών. Αρχικά, στις πρώτες παιδικές ηλικίες τα μαθήματα αφορούν μουσικοκινητική αγωγή και αργότερα μετά την ηλικία των 6-7 ετών ακολουθεί η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου. Η μουσική αφορά, όπως είπε, όλους και δεν έχει ηλικία έτσι ο καθένας μας από μικρή ηλικία μέχρι και όποτε το θελήσει μπορεί να ακολουθήσει μουσική εκπαίδευση, η οποία είναι παράδειγμα δια βίου μάθησης. Ο κ. Ηλίας Πιλάλης, καθηγητής Μουσικής Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης, μίλησε για τη μουσική εκπαίδευση στη ζωή μας και αναφέρθηκε στην καθημερινότητα των μαθητών του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης, το οποίο ιδρύθηκε το 1987 και είναι το αρχαιότερο μουσικό σχολείο. Οι μαθητές όταν ολοκληρώσουν την ΣΤ’ τάξη Δημοτικού κάνουν αίτηση στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και αφού περάσουν μια συγκεκριμένη δοκιμασία επιλέγονται. Ο κ. Πιλάλης τόνισε τη λειτουργία της μουσικής και ότι η μουσική είναι για όλους τους ανθρώπους. Πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε: «Όλοι έχουν ταλέντο στη μουσική. Αυτός που θα ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική είναι αυτός που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς». Κλείνοντας ανέφερε ότι πρέπει να ωθήσουμε τα παιδιά μας στη μουσική και να μην τη βλέπουμε εμείς ή τα ίδια τα παιδιά σαν μια συμπληρωματική δραστηριότητα.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησε ζωντανή μουσική από δύο πολύ υποσχόμενα μουσικά σύνολα. Το πρώτο ήταν οι «Adlibitum», μέλος του οποίου είναι ο κ. Πιλάλης και ακολούθησαν οι «Εκτός Ύλης», οι οποίοι είναι μαθητές Α’ Λυκείου του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης και εξαίρετα ταλέντα.

Στον Ανοικτό Καφέ παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας, Αγοράς Εργασίας, Φροντίδας Ηλικιωμένων και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Αυλήτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παντελής Παπανικολόπουλος και Γιώργος Κομιανός, ο κοινοτικός σύμβουλος Μιχάλης Μανωλιάκης και η πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Εκάλης, Λίλα Δραγώνα.   

Οι δράσεις του «Ανοικτού Καφέ στην Κηφισιά» πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του αντιδημάρχου Επιχειρηματικότητας, Αγοράς Εργασίας, Φροντίδας Ηλικιωμένων και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Αυλήτη.

The post Η μουσική στη ζωή μας αναλύθηκε στη δράση «Ανοικτός καφές στην Κηφισιά» appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα