Η Ν.Δ. ψηφίζει και τις δύο προτάσεις για ΠτΔ – Δίλημμα Μητσοτάκη για μικρή ή εξ αρχής αναθεώρηση

Η Ν.Δ. θα ψηφίσει τόσο τη δική της, όσο και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΠτΔ, χωρίς να μπαίνει στη σχετική ονοματολογία.

Ως άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης «διαβάζει» την παρουσία του πρωθυπουργού στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή η Ν.Δ., μιας και ο κ. Τσίπρας έμεινε ελάχιστα στις προτάσεις που εισηγείται η κυβέρνηση και έσπευσε να «γυρίσει» τη συζήτηση για τη διαδικασία εκλογής ΠτΔ

στο αν η Ν.Δ. θα στηρίξει ή όχι τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο για μια δεύτερη θητεία.

Πέρα από το ότι στη Ν.Δ. θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας κατ; αυτό τον τρόπο αναγνωρίζει το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές με αυτοδυναμία, στην αξιωματική αντιπολίτευση μένουν και στην «υπαναχώρηση» της κυβέρνησης ως προς την «κατεύθυνση» που θέλει να δώσει στην επόμενη, την αναθεωρητική Βουλή ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Και αυτό, γιατί στη ΝΔ, παρά τα τερτίπια με τα ψηφοδέλτια, άκουσαν τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να αναγνωρίζει τη σημασία των εκλογών ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης. «Συζητάμε από το πρωί ότι αυτή η Βουλή έχει μια σχέση δεσμευτικότητας με την επόμενη Βουλή, αλλά η επόμενη Βουλή έχει τον πρώτο και αποφασιστικό λόγο αφού μεσολαβεί ο λαός», είπε συγκεκριμένα ο κ. Βούτσης χθες.

Σημειωτέον, στη ΝΔ βλέπουν και «μεθοδεύσεις» με το ψηφοδέλτιο, το οποίο θα είναι…πρωτοφανές. Και αυτό γιατί θα περιλαμβάνει όλη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-και με τις διατυπώσεις επί των προς αναθεώρηση άρθρων-, αλλά και όλη την πρόταση της ΝΔ. Οι βουλευτές, συνεπώς, θα μπορούν να ψηφίσουν, κατ’ άρθρο όποια πρόταση θέλουν, ακόμα και των δύο κομμάτων ταυτόχρονα.

Προς τα εκεί, δε, προσανατολίζεται και η ΝΔ για το επίμαχο άρθρο 32, αναφορικά με την εκλογή ΠτΔ. Θα ψηφίσει και το άρθρο, όπως το προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη δική της πρόταση. Ακόμα, από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ θα ψηφίσει και τα άρθρα 62, 86 (περί ευθύνης υπουργών) και 101Α, αλλά το μείζον, όπως εξηγούν κομματικές πηγές, είναι ότι πλέον καθίσταται σαφές ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται για τίποτε ως προς το περιεχόμενο της Αναθεώρησης.

Το δίλημμα Μητσοτάκη: μικρή ή εξ αρχής αναθεώρηση;

Τούτων δοθέντων και με δεδομένο το αποτέλεσμα που θα προκύψει σήμερα το βράδυ ή το πολύ το πρωί της Παρασκευής από τη διαδικασία, το δίλημμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, εφόσον είναι πρωθυπουργός θα είναι αντιμέτωπος με ένα δίλημμα: θα δεχθεί μια «περιορισμένη» αναθεώρηση, όπως η τωρινή ή θα κάνει restart και θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξ αρχής;

Ο κ. Μητσοτάκης χθες έσπευσε να στείλει ένα μήνυμα προς την κυβερνητική πλειοψηφία. «Λυπάμαι, αλλά χάνεται μια ευκαιρία: να προκύψει μέσα από την ψηφοφορία μια δέσμευση της επόμενης Βουλής, κάποια σημαντικά άρθρα να μην κριθούν αναθεωρητέα και να μην έρθουν ποτέ στην επόμενη Βουλή προς αναθεώρηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας, ακόμα προς τον πρωθυπουργό ότι έχει προσωπική ευθύνη για το ζήτημα. «Η επόμενη αναθεώρηση θα είναι μικρότερη από αυτό που χρειάζεται η χώρα», είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ. Και αν αυτό, κατ’ αρχάς, ακούγεται ως «αποδοχή» μιας μικρής αναθεώρησης, αυτό δεν είναι νομοτελειακό, γιατί μπορεί να είναι η νομιμοποιητική βάση της επανεκκίνησης της διαδικασίας.

Οι σκέψεις για τον ΠτΔ

Όσο, τέλος, για το ζήτημα της εκλογής ΠτΔ, από τη ΝΔ μένουν στα καλά λόγια που είπε ο κ. Μητσοτάκης για τον κ. Παυλόπουλο, χωρίς, όμως, να προτρέχουν ως προς την επιλογή προσώπου στις αρχές του 2020 και επιμένοντας, σε αυτή τη φάση, στο διαδικαστικό σκέλος. Θεωρούν, δε, άκρως ειρωνικό, ο κ. Τσίπρας που δεν πρότεινε κανέναν για ΠτΔ το 2014 να «κόπτεται» για το ποιον θα προτείνει η ΝΔ. Προσθέτουν, δε, ότι θα είναι καλό ο κ. Τσίπρας να διαβάσει τις απόψεις του κ. Παυλόπουλου ως προς το αν η προτείνουσα Βουλή δεσμεύει την αναθεωρητική ως προς την κατεύθυνση μιας αναθεώρησης, αλλά και την άποψή του για την εκλογή ΠτΔ από τον λαό που εισηγείται, έστω και ως τελευταίο καταφύγιο, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: reader.gr / Γιώργος Ευγενίδης

The post Η Ν.Δ. ψηφίζει και τις δύο προτάσεις για ΠτΔ – Δίλημμα Μητσοτάκη για μικρή ή εξ αρχής αναθεώρηση appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα